Cind sa faci copil?

luni, 08 decembrie 2008, 21:45
7 MIN
 Cind sa faci copil?

Tot mai multe familii de ieseni sint chinuite de o intrebare decisiva: cind sa facem primul copil?. Statisticile arata ca, la Iasi, din 2003 si pina acum virsta medie a mamei la prima nastere a crescut fulminant, cu 4 ani, de la 23 la 27 de ani. In oras, situatia este de-a dreptul alarmanta, avind in vedere riscurile suplimentare ale nasterilor peste 25 de ani: 30% din mamele la prima nastere au peste 30 de ani, iar jumatate din acestea au chiar peste 35 de ani. Cu cit mama este mai educata, cu atit amina mai mult. Cauzele aminarii primei nasteri: cariera in formare, situatia materiala inca nesigura etc. Ce spun specialistii? Ce argumente au mamele in cauza? Cum este totusi mai bine? 

 

Virsta la care o femeie se decide sa dea nastere unui copil a crescut mult in ultimii ani la Iasi. Daca in urma cu 20-30 de ani majoritatea femeilor deveneau mame pentru prima data la cel mult 25 de ani, acum aceasta virsta a crescut chiar si cu cinci-zece ani. Cauzele sint mai multe: stilul de viata mult mai agitat, preocuparea mai intensa pentru cariera si, de foarte multe ori, dorinta tinerelor familii de a-si asigura o situatie materiala rezonabila inainte de a aduce pe lume un copil. Si, cum situatia financiara nu se imbunatateste de la o zi la alta, atunci momentul nasterii unui copil este aminat.

"Faci un copil atunci cind ai ce sa ii oferi"

"Faci un copil atunci cind ai ce sa ii oferi, cind ai o anumita stabilitate financiara. Toti parintii vor ca micutul sa aiba macar ce au avut si ei la rindul lor, daca mai mult nu se poate. Oricum, fiecare are timpul lui potrivit pentru asta. Poti alege sa faci un copil si dupa ce ai trecut de o anumita virsta, daca asta e in beneficiul familiei", spune Alina, o femeie care a ales sa aduca pe lume primul copil la peste 33 de ani.

Alina nu regreta decizia pe care a luat-o la acea vreme, de a amina, si daca ar fi sa se intoarca in timp, cind a ramas insarcinata, spune chiar ca ar mai astepta putin. "Nu poti sa cresti un copil intr-o camera de camin, student fiind, cind nu ai nici o sursa de venit si nici nu stii ce-ti rezerva viitorul. Trebuie sa ai cu ce sa intretii un copil: o casa, un loc de munca stabil", mai spune tinara mama.

Cei cu educatie amina mai mult

Conform unor statistici realizate la nivelul judetului, virsta medie a mamei la prima nastere a crescut foarte mult in ultimii ani. Astfel, daca in 1993 pentru femeile din mediul urban virsta medie la prima nastere era de 23,4 ani, in 2006 aceasta a crescut la 27,1.

Medicii spun chiar ca, din totalul viitoarelor mame ajunse la maternitate pentru a naste primul copil, peste 30% au virste peste 30 de ani, iar jumatate dintre acestea din urma fiind chiar peste 35 de ani. Aceasta tendinta se manifesta cu precadere la femeile din mediul urban si care au beneficiat de o anumita educatie.

"Virsta mai inaintata in cazul femeilor care nasc pentru prima data este specifica femeilor cu un anumit grad de cultura sau educatie. Au aparut situatii noi in ultima perioada. Este vorba de o anumita nevoie educationala pentru asigurarea unui loc de munca mai sigur si mai bun si nevoia de a baza casatoria si copilul pe lucruri sigure: o casa, un salariu bun. Acestea cer insa timp, astfel ca momentul aparitiei copilului este aminat", a declarat dr. Gabriel Crumpei, psiholog.

Chiar daca e mai putin vizibil, si in mediul rural a crescut virsta la care femeile dau nastere primului copil. Daca in 1993 virsta medie a mamei la prima nastere era aici de 22,4 ani, aceasta a ajuns in 2006 sa fie de 25,2 ani.

Femeile aleg intii cariera

"Se poate vorbi chiar de un fenomen. Exista extreme: avem minore care dau nastere unor copii, dar avem si femei care fac acest lucru si dupa 35 de ani. Daca in cazul adolescentelor din mediul rural se poate vorbi de o lipsa a educatiei sanitare, necunoasterea metodelor contraceptive sau absenta propriilor mame, pentru cele care nasc dupa 30 de ani altele sint prioritatile. Femeile aleg intii cariera profesionala, iar numarul acestora creste", a precizat si dr. Vicuta Todosiciuc, managerul Maternitatii Cuza Voda.

De asemenea, un alt aspect important este faptul ca, odata cu evolutia medicinei, femeile au acum acces la mai multe metode de fertilizare. "In tarile din Vest e aceeasi tendinta. Virsta femeii la prima nastere a crescut in ultimii ani, chiar daca in tarile mai dezvoltate nu dureaza chiar atit de mult ca la noi sa rezolvi problemele financiare", a mai spus dr. Crumpei.

S-au decis sa nasca dupa zece ani de munca in strainatate

In maternitate am gasit o mamica de aproape 30 de ani care astepta sa nasca primul ei copil. Calomira-Mihaela – asa o va chema pe fetita Mihaelei. "Calomira e un nume grecesc si inseamna «destin bun». L-am ales pentru ca destinul a hotarit ca eu sa am acest copil acum. Am aminat ani de zile aceasta decizie", a spus viitoarea mama.

Mihaela si sotul ei au fost plecati in strainatate zece ani, la munca. In incercarea de a-si face un rost si de a-si imbunatati situatia materiala, au aminat mereu conceperea unui copil. "Am fost plecati in Grecia si am zis ca o sa avem un copil cind ne vom intoarce acasa. Au trecut anii insa si a durat mult timp pina ne-am vazut din nou acasa", a adaugat tinara.

Situatia lor in Grecia s-a schimbat insa si cei doi tineri au decis ca e mai bine pentru ei sa se intoarca in tara. In Grecia nu mai reuseau sa puna bani deoparte, iar in Romania afacerea pe care o lasasera in grija altcuiva mergea din ce in ce mai prost. Venirea acasa a readus in prim-plan si ideea unui copil.

"Cele mai multe femei vor ca in primul rind sa se realizeze pe plan profesional, sa-si faca o cariera inainte de a deveni mame. De asemenea, ele urmaresc si implinirea pe plan financiar pentru a asigura copilului tot ceea ce este nevoie. Din aceste cauze exista tendinta de a obtine sarcini la virste inaintate. Totusi, recomandarea medicilor este ca sarcinile sa fie planificate totusi pina la 30 de ani pentru ca aceasta este virsta ideala pentru a face copii sanatosi", a declarat si prof. dr. Mircea Onofriescu, medic la Maternitatea "Cuza Voda".

Gabriela este o alta mama din Iasi care a dat nastere primului copil la 34 de ani, dupa nu mai putin de 11 ani de casnicie: "Munceam deja de peste 10 ani cind am nascut, dar, fiind angajata in invatamint, nu ne-au ajuns niciodata banii. Nu aveam nici casa, nici masa… Stateam cu chirie. Cum sa faci copil? Ce sa-i ofer? Nici macar un parinte nu aveam in Iasi, amindoi fiind din alte judete. Sotul meu lucreaza la o firma privata si, mult timp, nici el nu a cistigat prea bine. Am facut doua avorturi, tocmai pentru ca nu ne permiteam sa crestem un copil asa cum ne-am fi dorit. In cele din urma nu am mai aminat, tocmai din cauza virstei. Stiu ce riscuri sint dupa 30 de ani. Oricum, acum avem o casa a noastra, cistigam mai bine si putem sa-i oferim fiicei noastre, cred, o copilarie fericita".

Pina la 36 de ani nu a ramas insarcinata

Irina are mai mult: aproape 36 de ani si radiaza de fericire la gindul ca mai este o zi pina isi va tine primul copil in brate. Daca la inceputul casatoriei, in urma cu aproape 17 ani, nu si-a facut probleme pentru ca nu aparea un copil, la un moment dat a consultat un medic pentru a afla daca sint probleme. I s-a spus doar ca asa e organismul ei si ca nu se poate face nimic pentru a grabi o sarcina. Au trecut anii si, treptat, femeia s-a impacat cu ideea ca nu va avea copii. Probabil din aceasta cauza socul descoperirii sarcinii a fost atit de mare. Viitoarea mamica crede ca baiatul ei este un dar al divinitatii, dovada ca numele lui va fi Theodor, "dar de la Dumnezeu".

Irina a facut toate testele pentru a se asigura ca va avea un copil sanatos si ca poate duce sarcina pina la capat. Totusi, din cauza virstei si a faptului ca sufera de discopatie lombara, femeia va trebui sa nasca prin cezariana. Chiar daca mai avea doar o zi pina la venirea pe lume a mult asteptatului copil, Irinei inca nu-i venea sa creada ca e adevarat. "Pina nu-l tin in brate nu cred. Nici nu i-am cumparat inca nimic, nici hainute, nici jucarii. A spus sotul meu ca-i va cumpara cit voi fi eu in spital. Va lua si el ce-i recomanda vinzatoarea", a mai spus, fericita, tinara mamica.

Sarcini riscante

Chiar daca sarcina Irinei a decurs bine, medicii avertizeaza ca femeile care aleg sa faca un copil dupa ce au trecut de 30 de ani se supun unor riscuri.

"Este cert dovedit ca, odata cu inaintarea in virsta a mamelor, riscul de probleme genetice este mai mare. Dupa 35 de ani, riscul de sindrom Down, trisomia 21, este mult mai frecvent. Important este ca mamele sa stie ca se pot diagnostica aceste probleme din timpul sarcinii. Tot mai multe gravide fac acum bitestul sau triplutestul in acest sens: practic dozeaza din singe niste hormoni si, daca exista niste valori anormale, apare suspiciunea ca avem un fat cu probleme genetice. Se poate decide efectuarea unui avort terapeutic pe baza acestui test. Este adevarat ca aceste boli genetice se intilnesc si la persoane tinere, insa este statistic semnificativ faptul ca frecventa lor se dubleaza sau se tripleaza cu cit virsta mamei este mai inaintata", a precizat prof.dr. Onofriescu.

Pe de alta parte, virsta tatalui nu are nici o importanta in aparitia bolilor genetice, barbatii putind avea copii la o virsta inaintata fara riscul ca micutii sa aiba malformatii. Totusi, medicii avertizeaza ca sperma scade calitativ si cantitativ cu inaintarea in virsta si ca apare si riscul de dobindire a unor infectii genitale care afecteaza negativ spermatogeneza.

Comentarii