Colegiul 11: Cursa tinerelor sperante

duminică, 02 noiembrie 2008, 23:49
7 MIN
 Colegiul 11: Cursa tinerelor sperante

Interviuri cu  candidatii din colegiul in care votezi, stiri despre acestia, cine sint si ce au facut pina acum, ce spun sondajele, toate acestea le poti citi zilnic in "Ziarul de Iasi". O echipa speciala de jurnalisti va lucra pentru acest lucru. Suna la noi, la 271.271 sau 271.333 ori trimite pe e-mail-ul redactie@ziaruldeiasi.ro, intrebari concrete pentru candidatii din colegiul tau. Raspunsurile le vei afla tot in ziar. 

 

Astazi, "Ziarul de Iasi" publica al treilea set de interviuri cu principalii candidati la un colegiu din oras: colegiul 11, Zona Industriala – CUG – Bucium. I-am ales pe candidatii de aici ai principalelor partide competitoare carora le-am pus aceleasi intrebari. I-am chestionat despre principalele cinci probleme ale colegiului, principalele lor proiecte cit si cum vad punerea in valoare a platformei industriale.

 

Catalin Ivan (PSD) – 29 ani, absolvent al Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor, consilier judetean

Catalin Ivan: "Bularga se inunda la fiecare ploaie mai importanta si se transforma in Mica Venetie"

1. Care sint principalele 5 probleme pe care le-ati identificat in Colegiul 11?

Ar fi pe de o parte problema traficului greu pe caile importante de acces in zona, soseaua Nicolina, soseaua Bucium si bulevardul Poitiers, din cauza camioanelor care circula prin oras. Vorbim de mai bine de zece ani de o sosea de centura, si nu s-a realizat nimic. Oamenii din CUG, Frumoasa si Bularga vor mai multe spatii de joaca pentru copii si spatii verzi amenajate in preajma blocurilor. Apoi, vorbim de lipsa locurilor de parcare, mai ales in zona CUG, unde majoritatea iesenilor locuiesc in blocuri de zece etaje si n-au unde sa-si parcheze masina. Ar mai fi, de asemenea, problema cartierului Bularga, care se inunda la fiecare ploaie mai importanta si se transforma in Mica Venetie. Daca Guvernul nu poate sa refaca infrastructura in zona, ar putea sa-i doteze macar pe locuitorii din zona cu cite o barca. Nu in ultimul rind, in cartierele din colegiul meu este nevoie de mai multe baze sportive modernizate astfel incit iesenii sa poata sa faca sport in conditii civilizate. Exista un program in acest sens demarat de Primarie, dar trebuie dus mai departe, inclusiv cu sprijin de la Guvern.

2. Puteti sa ne dati trei exemple de proiecte din programul dumneavoastra care sa vizeze exclusiv rezolvarea unor probleme din Colegiul 11?

Imi doresc sa schimb la fata imaginea cartierelor CUG, Frumoasa si Bularga, prin reabilitarea termica a blocurilor. In patru ani vreau sa nu mai ramina nici un bloc nereabilitat, iar cartierele sa arate mai frumos. In acest sens, voi sustine programul de guvernare PSD care contine un astfel de proiect si ma voi bate ca printre primii beneficiari sa fie locuitorii din colegiul meu. Apoi, ma intereseaza realizarea in final a soselei de centura, astfel incit traficul greu sa nu mai treaca prin oras si sa se circule civilizat. Voi avea grija ca banii pentru ruta ocolitoare sa vina mai repede de la Ministerul Transporturilor pentru ca in cel mult doi ani de zile soseaua de centura sa fie gata. Nu in ultimul rind, am un proiect mai mic, de amenajare in CUG a unui spatiu verde, un parc destinat atit copiilor pentru joaca, dar si pensionarilor pentru socializare.

3. Aveti vreun proiect concret pentru punerea in valoare a platformei din Zona Industriala? Puteti avansa si termene?

Trebuie spus ca sint foarte multi investitori care si-ar dori sa vina la Iasi. Merg des la Bucuresti si ma intilnesc mereu cu oameni de afaceri care sint foarte interesati sa investeasca la Iasi. Nu putem insa discuta despre dezvoltarea economica a orasului in ansamblul sau daca nu vom avea un guvern care sa scoata intreaga Moldova din saracie si izolare. Pentru asta este foarte importanta constructia celor doua autostrazi, Bucuresti – Iasi si Cluj – Iasi, ambele proiecte aflate in programul de guvernare a PSD. Pina acum nu s-a realizat nimic in acest sens. Eu, personal, ma opun ideii ca in respectiva zona sa se construiasca ansambluri rezidentiale. La CUG trebuie sa fie o platforma industriala, de productie, care sa creeze locuri de munca si sa aduca valoare adaugata Iasului. Pentru asta e nevoie, cum spuneam, de investitori, iar pentru ca acestia sa vina avem nevoie de cai de legatura moderne cu restul tarii. Cind vom avea cele doua autostrazi, mai ales pe cea care sa asigure legatura cu vestul tarii, platforma industriala va fi cautata de investitori, iar Iasul va inflori economic.

 

Costi Neagu (PD-L) – 31 ani, absolvent al Facultatii de Electrotehnica, director tehnic la o firma din Iasi

Costi Neagu: "Sa redam Fortus-ului importanta economica, aceea de perla a industriei regionale"

1. Care sint principalele 5 probleme pe care le-ati identificat in Colegiul 11?

Cind vorbim problemele identificate de cetateni, vedem ca majoritatea au un caracter general, nu neaparat cu specificitati pe un colegiu sau altul. Oamenii trebuie sa inteleaga ca un parlamentar nu e totuna cu un primar. Un parlamentar are atributii executive reduse in zona administratiei locale. Asa ca noi ne putem implica doar la nivel legislativ, prin initierea unor legi, a unor poiecte, prin luari de cuvint si la nivel de lobby. Aici cred ca pot intr-adevar sa lucrez foarte bine pentru iesenii din colegiul meu, pentru ca acest instrument al lobby-ului iti da posibilitatea sa deschizi orice usa, de la primar la premier. Problemele pe care le-am identificat ar fi, in oridinea prioritatilor: infrastructura rutiera, cu tot ce inseamna traficul greu, lipsa locurilor de parcare si calitatea trotuarelor. A doua problema priveste cresterea numarului de locuri de munca. A treia inseamna imbunatatirea nivelului de trai prin cresterea pensiilor si a salariilor. A patra problema are in vedere chestiuni de administratie locala, ce tin de salubritate si ciini vagabonzi. Nu in ultimul rind, avem o problema a tinerilor. Este necesara o integrare a acestora in societate, de la primul loc de munca pina la intemeierea unei familii.

2. Puteti sa ne dati trei exemple de proiecte din programul dumneavoastra care sa vizeze exclusiv rezolvarea unor probleme din Colegiul 11?

Am in primul rind un proiect pentru reabilitarea combinatului Fortus. Acesta a devenit in ultimul timp un punct de atractie pentru investitorii imobiliari. Eu as vrea ca lumea sa constientizeze ca Fortus-ul este al doilea mare combinat ca marime din Europa, de la Urali pina la Oceanul Atlantic. Trebuie sa primeze aspectul economic si social astfel incit sa redam Fortus-ului importanta economica, aceea de perla a industriei regionale. Sintem in plina criza financiara si AVAS n-ar trebui sa dea cistig de cauza investitorilor imobiliari. Acum, pretul pe terenul de acolo e foarte mic. Un demers corect ar fi solutia de dare in plata a celor 50 de hectare catre fisc si alte organisme ale statului. Terenul sa ramina in domeniul public si sa se transforme in platforma industriala. Statul sa vina cu un proiect corect de revitalizare, sa-si scoata datoriile pe care le are de la societate, iar terenul sa revina in circuitul industrial. Apoi, un alt proiect, parte a programului PD-L "Iasi pol de dezvoltare economica", vizeaza modernizarea infrastructurii. Astfel, Bucium-ul, desi zona rezidentiala, a devenit din cauza traficului greu cea mai poluata zona din oras. Sint studii care arata ca la fiecare jumatate de ora trec prin zona 60 de masini grele. Ca parlamentar, voi milita pentru finalizarea soselei de centura in timp util. In plus, al doilea pas ar fi realizarea unei a doua bretele a soselei de centura, care sa treaca pe dupa dealul Cetatuia si care sa preia numai traficul greu. Asta pentru ca, in actualul proiect, soseaua de centura trece prin oras. Al treilea proiect, din calitatea de membru al organizatiei de tineret al PD-L, vizeaza tinerii. Vreau ca acestia sa ramina in locurile lor natale. Pentru asta, trebuie sa aiba acces facil la primul loc de munca, lucru posibil printr-un parteneriat din timpul scolii cu AJOFM sau ANOFM. Apoi, este necesara o lege preferentiala pentru tinerii de pina la 35 de ani care contracteaza un credit pentru locuinta. Prin lege, dobinda ar trebui dedusa din veniturile tinarului. In a treia etapa, voi incuraja tinerii sa-si intemeieze o familie, pentru ca familia sa devina celula de baza a societati.

3. Aveti vreun proiect concret pentru punerea in valoare a platformei din Zona Industriala? Puteti avansa si termene?

Din discutiile avute cu specialisti in domeniu si cu investitori ne-am dat seama ca varianta construirii acolo a unei zone rezidentiale este o simpla utopie. Avem acolo cea mai buna infrastrucura din oras, un punct forte, care face ca zona sa fie cea mai vinata de investitorii privati. Sint programe europene care se refera la revitalizarea fostelor zone industriale din spatiul est-european. Cu interesul tutor autoritatilor si cu bani europeni putem sa gasim investitori pentru aceasta zona. Ar fi mai intii necesar un studiu, care ar dura doi ani de zile, prin care vedem ce putem construi acolo si ce-ar trebui darimat. Am atrage apoi investitori si am privatiza trasparent, astfel incit in alti trei ani de zile platforma sa aiba o noua fata.

 

Cristina Dobre, manager al Spitalului de Recuperare

Cristina Dobre: "Timpul pe care mi l-ati acordat este mult prea scurt"

Candidatul PNL din Colegiul 11, Cristina Dobre, nu a raspuns intrebarilor "Ziarului de Iasi". Ea s-a scuzat ca nu are timp sa acorde un interviu nefiind in oras, desi initial acceptase.

"Din nefericire, timpul pe care dumneavostra mi l-ati acordat pentru a raspunde intrebarilor despre Colegiul 11, unde candidez, este mult prea scurt. Demersul "Ziarului de Iasi" mi se pare binevenit intru buna informare a locuitorilor din colegiul 11. Insa timpul pe care mi l-ati acordat pentru a raspunde la aceste intrebari, destul de complexe dealtfel, nu mi se pare suficient, intr-o duminica seara. Ma tem ca ceilalti candidati din colegiul 11 au avut mult mai mult timp la dispozitie pentru elaborarea unor raspunsuri", a declarat nora deputatului Traian Dobre.

In ciuda opiniei Cristinei Dobre, precizam ca ceilalti doi candidati din Colegiul 11 nu au beneficiat de un tratament preferential, raspunzind tot "duminica seara" la intrebari, fara a fi anuntati in prealabil. In plus, primele doua intrebari au aparut in "Ziarul de Iasi" inca din editia de vineri.

Comentarii