Criza in medicina de familie

miercuri, 07 aprilie 2010, 00:52
4 MIN
 Criza in medicina de familie

Medicii de familie din Iasi se declara indignati de atitudinea Primariei si a decidentilor de la nivel national. Doctorii care activeaza in spatiile ce apartin Primariei spun ca trebuie sa evacueze cabinetele peste o saptamina si nu stiu incontro sa o ia. Desi medicii din Dacia au facut o contestatie la Primarie cu privire la noile preturi impuse pentru concesiune sau vinzare, nu au primit nici un raspuns. Au fost instiintati, in schimb, ca trebuie sa evacueze spatiile pina pe data de 15 ale acestei luni, pentru ca au refuzat sa accepte noul contract. Doctorii s-au reunit ieri pentru a gasi o solutie, insa problema ii depaseste, spun ei. Nici protestul cu privire la noul contract cadru de asistenta medicala nu a fost rezolvat. Medicii nu elibereaza nici acum retete, chiar daca ieri au avut loc negocieri la nivel national cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si Casei Nationale dse Asigurari.

Medicii de familie din Dacia s-au reunit ieri intr-unul din cabinete pentru a discuta problemele cu care se confrunta. Doctorii care lucreaza in spatiile proprietate ale Primariei spun ca administratia locala isi bate joc de ei de ani de zile. Medicii au ramas fara contract cu Primaria, din luna ianuarie, de cind acesta a expirat. Daca pina in ianuarie pretul pentru concesiune era de un euro pe an pe mp, din ianuarie Primaria a cerut un pret de 2,8 euro pe luna pe mp pentru spatiul din cartierul Dacia. Si un pret de aproximativ 500 de euro pe mp la vinzare. Doctorii spun ca au incercat deja sa cumpere aceste spatii, insa Primaria a dat dovada de neseriozitate. „In 2007 au fost scoase la vinzare cu 50 de euro pe mp. Am dat banii, dar Primaria nu a mai semnat actul de vinzare-cumparare, pentru ca s-a tergiversat pina s-a schimbat legea. Un medic a dat administratia in judecata, iar restul, noua la numar, ne-am retras banii dupa un an si trei luni. Am vazut ca nu mai avem nici o sansa sa obtinem cabinetul. Am dat si noi in judecata Primaria, insa pentru noul pret impus pentru vinzare, si anume de peste 800 de euro pe mp atunci. Acum e in jur de 500 de euro pe mp, dar tot este inaccesibil pentru noi", a explicat dr. Ninela Creanga, medic de familie in centrul din Dacia. In timp ce procesele sint pe rol si anii au trecut, medicii au continuat sa plateasca pina in ianuarie chiria. Acum insa, in urma discutiilor cu reprezentantii administratiei, nu au reusit sa ajunga la nici un consens. Au fost chemati luna trecuta sa renegocieze contractul. „Negocierea a fost doar de fatada, pentru ca pretul nou de 2,8 euro pe luna pe mp a fost unul impus, nicidecum negociat. Am incercat sa il mai reducem, noi propusesem 1.8 euro. Dar Primaria nu a lasat deloc. S-au purtat foarte urit cei din comisie. Noi am refuzat sa semnam contractele la un pret pe care efectiv nu ni-l putem permite. Am facut o contestatie pe 22 martie, dar nu am primit nici un raspuns pina acum. Vineri insa am primit instiintarea ca trebuie sa eliberam cabinetul pina pe 15. Nu stim efectiv ce o sa facem, nici in strada nu avem voie sa ne mutam, pentru ca e spatiu public", a adaugat dr. Creanga. Medicii au precizat ca sute de pacienti ar putea sa ramina fara asistenta medicala in aceste conditii si ca Primaria, o institutie care reprezinta iesenii, ar trebui sa ii ajute, nu sa ii aduca spre faliment. Reprezentantii Primariei sustin insa ca i-au avertizat pe medici ca vor ajunge in aceasta situatie, daca nu accepta noile preturi. „Am purtat trei rinduri de negocieri cu ei ca sa semneze noile contracte si au refuzat. Au zis ca se duc in instanta. Ei nu mai sint chiriasii nostri, acum stau ilegal acolo. Li s-a explicat ca pot semna si daca vor cistiga procesul li se vor returna banii. Nu au vrut, au primit somatie de evacuare", a precizat viceprimarul Romeo Olteanu.

Medicii continua sa nu dea retete compensate pacientilor

Nici protestul medicilor de familie cu privire la noul contract cadru de acordare a asistentei medicale nu a fost solutionat. Furnizorii de servicii medicale au ramas fara contract cu Casa de Asigurari la sfirsitul lunii martie si urmau sa semneze noul contract. Pentru ca normele de aplicare a noului contract sint inca in curs de aprobare, medicii  de familie au refuzat sa semneze un contract, fara sa stie ce ii asteapta mai exact. Casa le-a propus sa le prelungeasca vechiul contract citeva saptamini pina cind se va lamuri situatia, insa doctorii au refuzat si acest lucru. Ei sustin ca noul contract le scade veniturile cu aproape 40% si, pina cind nu le vor fi luate in considerare parerile, nu vor realiza nici un serviciu decontat de Casa. Astfel, inca de la 1 aprilie, medicii de familie au sistat eliberarea retetelor. Ieri au avut loc discutii la nivel national in acest sens, dar fara finalitate. „Ministerul Sanatatii nu a cedat deloc si nu avem inca un raspuns cu privire la situatia noastra. Au fost discutii cu ministru Sanatatii si reprezentantii Casei Nationale, discutii care se reiau miine (azi-n.r.), pentru a vedea daca putem sau nu sa supravietuim in urma calculelor. Pina atunci, protestul nostru continua si nu eliberam nici o reteta", a declarat dr. Anca Deleanu, presedintele Societatii Medicilor de Familie. Daca discutiile de astazi vor fi favorabile, medicii ar urma sa semneze un protocol cu valoare legala in baza caruia sa lucreze incepind de joi. Si Colegiul Medicilor s-a aratat nemultumit de atitudinea decidentilor prezenti la negocieri. Presedintele Colegiului a afirmat ca Ministerul si Casa au creat un focar conflictual in sistem intre medici si ca aceasta nu este o solutie pentru problema subfinantarii.

Comentarii