Cum se cere spaga cind vin inspectorii de la DSV in control

luni, 16 ianuarie 2012, 21:42
4 MIN
 Cum se cere spaga cind vin inspectorii de la DSV in control
Seful celor doi, Mircea Susnea, a aflat de la noi de rechizitoriu: "Abia acum aflu de la dumneavoastra ca cei doi au fost trimisi in judecata. Cel mai probabil, cei doi vor fi suspendati din functii"

Cazul celor doi inspectori de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi acuzati in urma cu doi ani de luare de mita revine in actualitate.

Procurorii ieseni i-au trimis in judecata pe Marian Neculai (36 de ani) si Sorin Sirghea (34 de ani), dupa ce unul dintre ei a fost prins in flagrant delict luind 300 lei de la proprietarul unui magazin din satul Pircovaci, linga Hirlau. Potrivit anchetatorilor, pe 27 mai 2010, trei inspectori din cadrul DSV aveau autorizatie de deplasare pentru acea zi in Hirlau.

"S-a rezolvat. Fiul tau stie sa vorbeasca"

Astfel, in jurul orei 12, cei doi inspectori amintiti, impreuna cu colega lor Atena Manache, au efectuat un control la magazinul lui Constantin Serbanescu, care mai avea si un mic bar. Proprietarul a sustinut ca inspectorii cautau tot felul de nereguli, cum ar fi tavanul din scinduri care trebuie darimat, grupul sanitar care nu este dotat corespunzator sau lipsa unei etichete la o punga de fidea. In timpul controlului erau de fata si parintii administratorului, care ii rugau pe inspectori sa nu il amendeze pe fiul lor. Unul dintre inspectori i-ar fi spus, la un moment dat, tatalui administratorului ca "s-a rezolvat, fiul tau stie sa vorbeasca", se arata in rechizitoriu.

Serbanescu le-a precizat procurorilor ca Sirghea a fost cel care i-ar fi cerut, destul de explicit, suma de 300 lei pentru a nu-l amenda contraventional. Barbatul le-ar fi zis ca nu are in acel moment decit 100 lei, iar inspectorii ar fi trebuit sa revina peste o ora. Numai ca, imediat ce au plecat inspectorii, administratorul a anuntat politia din Hirlau ca trei persoane care s-au recomandat drept inspectori i-au cerut 300 lei. Serbanescu a sesizat practic o infractiune de inselaciune, intrucit cei trei inspectori nu se legitimasera. Politistii i-au oferit administratorului 300 lei marcati chimic si au organizat flagrantul. In jurul orei 16.15, cei trei inspectori ar fi revenit la sediul firmei cu un Cielo, insa numai Marian Neculai ar fi urcat in bar la Serbanescu, pe care l-a intrebat daca a pregatit banii. Administratorul i-a dat 300 lei inspectorului, iar acesta l-ar fi asigurat ca nu va intocmi nici un act de constatare si nu va lua nici o masura impotriva lui. Dupa ce a iesit din magazin, inspectorul era asteptat de politisti pe scari, care l-au incatusat imediat. In urma perchezitiei, politistii au gasit in buzunarul drept de la spate al pantalonilor banii marcati.

Nu ar fi fost spaga, ci taxa sanitara

Initial, inspectorii au refuzat sa ofere vreo declaratie, insa ulterior au negat ca ar fi comis aceste fapte. Sirghea le-a spus procurorilor ca nu a pretins nici o suma de bani pentru el, ci administratorul a avut de platit doar contravaloarea unei taxe pentru obtinerea unei noi autorizatii sanitare care expirase. La o verificare ulterioara a procurorilor, s-a constatat ca, intr-adevar, Serbanescu nu avea autorizatie sanitara si trebuia sa o obtina in 30 de zile. "Potrivit unor norme, arata procurorul in rechizitoriu, ar fi trebuit mai intii ca operatorul sa fie notificat in scris, dupa care sanctionat", a declarat Carmina Pascal, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi.

Atena Manache, care a fost scoasa de sub urmarire penala pentru ca nu a participat la nici una din etapele luarii de mita, a declarat ca Sirghea a cerut acei bani pentru a inregistra societatea comerciala ca bar si nu ca magazin alimentar. Si in acest caz, procurorii noteaza ca o astfel de inregistrare se efectueaza numai la cererea proprietarului in scris, iar acest lucru nu s-a intimplat. Ultimul dintre cei trei inspectori, Marian Neculai, a declarat ca el nu era mina dreapta a lui Sirghea, ci s-a dus la Serbanescu doar sa incaseze banii pentru o taxa.

In iunie 2010, seful DSVSA, Mircea Susnea, declara ca, "pina nu se lamureste treaba", cei doi inspectori nu mai au voie sa mearga pe teren. Acum, o data cu trimiterea lor in judecata, se pare ca situatia se va schimba radical. "Abia acum aflu de la dumneavoastra ca cei doi au fost trimisi in judecata. Inca nu am citit adresa de la Parchet pentru ca acum sint la Bucuresti. Ma voi consulta cu juridicul de la Directie si, cel mai probabil, cei doi vor fi suspendati din functie", a declarat Mircea Susnea.

De partea cealalta, Marian Neculai a declarat scurt ca nu doreste sa faca nici un comentariu, in timp ce Sorin Sirghea nu a putut fi gasit la telefon. Pentru faptele lor, cei doi inspectori risca sa primeasca intre 3 si 15 ani de inchisoare.

Comentarii