Drumul romanilor spre UE, pas cu pas si hirtop cu hirtop (II)

Subtitlu

vineri, 29 decembrie 2006, 18:19
10 MIN
 Drumul romanilor spre UE, pas cu pas si hirtop cu hirtop (II)

IULIE

17.VII – Cum ii inghitim noi pe cei din UE

Mai bine mai tirziu decit deloc: la restaurantul "Onix" s-a sarbatorit Ziua Frantei, in organizarea Centrului Cultural Francez. Iesenii prezenti au demonstrat ca, daca inca n-au intrat ei in Europa, atunci macar Europa a intrat in ei, chiar si partial, sub forma de bucate si bauturi frantuzesti. Iata ca, daca unii europeni nu ne prea inghit pe noi, noi am demonstrat ca-i inghitim pe ei, incepind cu produsele lor.

18.VII – Microcipul calului, sus in virful dealului!

Un nou semnal ca intram in UE, deci trebuie sa ne conformam normelor europene: aflam ca se vor monta cipuri la gitul cabalinelor, costurile cipurilor urmind a fi suportate de Ministerul Agriculturii. Dispozitivele astea folosesc la a tine evidenta animalelor, o evidenta europeana, nu ca pina acum, pe baza de hirtogarie si registre. Banuim ca microcipurile astea vor fi oarecum diferite, astfel incit animalele sa poata fi deosebite si fara dispozitive electronice. Pesemne ca, fata de caii obisnuiti, armasarii de prasila vor avea microcipurile mai mari, cine stie? Treptat, se va dezvolta un folclor nou, respectind normele UE, iar cintaretii europeni de muzica populara romaneasca vor interpreta indragite cintece ca „Murgule cu microcip, paste iarba, nu nisip!" sau „Foaie verde-a bobului, microcipul calului, sus in virful dealului!".

31.VII – Alocatia da senzatia!

Ca tot veni vorba de microcipuri pentru evidenta cailor: cu cinci luni inainte de aderarea la UE, se descopera ca unii ieseni n-au nici macar acte. Ieseni, adica altii decit rromii care n-au carti de identitate, cei mai multi, sau decit caii lor, care vor avea microcipuri. Cetateanul Iulian Capriceana, de exemplu: a ajuns la virsta de 25 de ani fara sa aiba vreun act, a reusit sa termine 8 clase la Letcani si chiar a luat alocatie. De aici se vede ca sistemul de la noi, de pe la Iasi, este atit de bun, incit nimeni nu se incurca in formalitati si birocratie. Doar se stie: cine-i om, e om si-n pielea goala, fara buletin, ce naiba!

AUGUST

3.VIII – La tuns miristea

Odata cu integrarea in UE, satenii nu vor mai avea voie sa-si arda miristea: Garda Nationala de Mediu ameninta cu amenzi de 60 de milioane pentru persoanele fizice si de pina la 500 de milioane pentru persoanele juridice. De la 1 ianuarie, miristea se lasa sa creasca, apoi se tunde cu carare pe mijloc, conform normelor europene. Pe carare vor trece la munca viitorii tarani europeni.

14.VIII – Deputatul Relu s-a operat la nas

Pregatindu-se la rindul sau de tot mai apropiata integrare a Romaniei in UE, deputatul Relu Fenechiu s-a operat la nas. „Am primit o lovitura puternica la nas cind eram copil si mi s-a deplasat osul nazal intr-o parte. Din cauza asta nu puteam respira foarte bine, de aceea am fost nevoit sa ma operez", spunea el la vremea respectiva. Acum, nasul lui Relu Fenechiu respecta toate standardele europene.

 23.VIII – Preotul care lua taxa de trecere pe lumea cealalta

Liviu Panaite, preot din Tiganasi, facilita trecerea frontierei cetatenilor avind interdictie in spatiul Schengen contra unei taxe de 1.000 de euro. La vremea respectiva, slujitorul lui Dumnezeu ne-a declarat: „Ceea ce fac eu nu este ilegal. Daca e, o sa ma condamne statul si legea. Cert este ca eu ajut oamenii necajiti".

Onorata instanta: la urma urmei, preotul Panaite nu si-a facut decit meseria si doar meseria. Adica, a ajutat dupa puterile lui oamenii necajiti sa ajunga pe lumea cealalta, in loc cu verdeata si fara de intristare. A facut ce a fost invatat sa faca, deci nu poate fi acuzat pentru asta.

SEPTEMBRIE

14.IX – Vizita de risul porumbeilor a austriecilor la Iasi

O delegatie de oameni de afaceri austrieci a venit la Iasi, sa intoarca vizita facuta de ieseni la Viena, 11-13 iunie. La Prefectura li s-a zis insa ca prefectul e tocmai arestat, la Camera de Comert, ca seful taman a fost demis, iar la Primarie, sa-si vada de treaba ca primarul nu stie decit fotbal. In fine, nu stim daca evenimentul are vreo legatura cu scaderea peste noapte a numarului de porumbei din Piata Unirii.

15.IX – Scoala, clopotei si sorici format A4

Inceputul anului scolar: clopotelul a sunat a gol, de data asta. Mai ales pentru elevii de la sate, intimpinati de geamuri din celofan, scoli din chirpici, frig, igrasie. In plus, tencuiala cazuta aproape ca din tavanul modernelor sali de sport inaugurate de Nastase inainte de alegeri etc. La Dagita, de exemplu, satenii fara locuri de munca au trecut pe posturi de profesori, iar la limba romana nu a predat niciodata vreun cadru didactic calificat. Pesemne ca, in cazul asta, pe post de cornulete elevilor li se ofera in fiecare zi cite o coala de sorici format A4, iar locul laptelui zilnic este suplinit de un rachiu mic sau un sfert de vin.

22.IX – Gindacii se hirjonesc pe termopanele spitalelor

Inainte de aderare nu ne mindrim doar cu sistemul de invatamint: ne mai mindrim inca o data si cu cel sanitar! Spitale care se intrec cu salile de clasa in gauri, pereti scorojiti si plini de igrasie, moloz, gindaci, paturi vechi si mizerie. Judetul Iasi se afla pe locul al doilea, dupa Bucuresti, cu 2.122 de cazuri de infectii intraspitalicesti. Totusi, mai multe unitati au primit fonduri, asadar gindacii nu mai fojgaiesc pe la geamurile vechi si scorojite, ci pe la termopanele noi si elegante, iar soarecii nu se mai fugaresc pe cimentul murdar, ci pe gresia italiana eleganta. In plus, cu banii primiti de la UE s-au angajat tocilari, care sa ascuta acele de seringa si bisturiele vechi.

OCTOMBRIE

6.X – Intrebare despre analizele obligatorii

Aflam cu nedisimulat interes ca toata populatia tarii va trebui sa isi faca obligatoriu analize medicale complete. Decizie a Ministerului Sanatatii, care a initiat un program de prevenire a bolilor grave cu banii adunati din „taxa pe viciu". Fiecare roman va primi o scrisoare recomandata, in care va fi anuntat cind si unde sa mearga la analize. Cine nu isi face analizele anual poate fi obligat sa suporte costul tratamentului, in cazul in care va fi diagnosticat cu vreo afectiune ce putea fi descoperita la timp. Avem si noi o intrebare, primita de la un cititor: deci, sa zicem ca un cetatean oarecare, avind banuieli oarecare, isi face analizele. Asteapta cu emotie rezultatul, iar acesta este unul bun. De bucurie, cetateanul isi bea toti banii, chefuieste o saptamina incheiata, dupa care dimineata vrea sa se dreaga, dar se imbata la loc si tot asa. Dupa mai multe luni, aproape un an, medicii ii gasesc ficatul prastie, harcea-parcea, si umflat ca o minge de fotbal. Deci, cetateanul mai plateste costul tratamentului, daca si-a facut analizele, care au iesit bune?

9.X – Au inceput Sarbatorile Iasului

Au inceput Sarbatorile Iasului. Dintr-o data, orasul a parut tuturor mai curat, femeile mai frumoase, conditiile de trai mai putin vitrege, salariile mai mari, preturile mai mici, gropile mai putine, viata mai vesela. Toate acestea, nu pe motiv de „Festivalul Vinului", nuuu, nicidecum, ci pentru simplul fapt ca toti iesenii, ca unul singur, au simtit cum se apropie cu pasi repezi si cam impleticiti integrarea in UE. Traiasca! Sa mai vina una!

10.X – Vin chinezii!

Conducerea firmei iesene de textile „Iasitex" anunta ca vrea sa angajeze 400 de chinezi, masura prin care fabrica, detinuta de afaceristul Stefan Vuza, spera sa isi optimizeze costurile. Chiar, ca tot s-a pomenit despre asta, mai avem o intrebare: dupa ce vor veni toti chinezii sa lucreze la noi, cine va ocupa locurile de munca din China?

16.X – Noi muncim, nu glumim

Potrivit statisticilor, in Romania se munceste mai mult decit media europeana. Mai exact, romanii muncesc 39-40 de ore pe saptamina, fata de o medie de 38 de ore la nivel european. Banuim ca termenul „muncesc" a fost utilizat ca figura de stil, eufemistic, sau este unul generic, care se refera la orele petrecute de la serviciu. E lucru stiut: romanului nu-i prea place sa bea si sa chefuiasca de unul singur, nici sa birfeasca de unul singur, nici sa bea cafele si sa comenteze ce scrie prin ziare de unul singur, nici sa doarma sprijinit in lopata sau tirnacop de unul singur, nici sa se joace la calculator de unul singur (cind exista retelele de la serviciu) etc. Iata pentru ce s-au inventat atitea locuri de munca in Romania, viitoare tara UE!

24.X – Am descoperit „Promotia Fantastica"

Apare denumirea de „Promotia Fantastica". Asa sint numiti de cei vechi proaspetii angajati (din august, 2005) la Politia de Frontiera. Termenul ascunde o increngatura de rude cu radacini prin birourile conducerii. Se zice ca pe multi „fantastici" ii recunosti usor: daca nu sint la ghisee, in locuri caldute, atunci se plimba in masini si baga gloantele invers in incarcator. Acesta e un lucru bun, care va contribui la securizarea frontierei de est a Uniunii Europene. Acolo, chiar e mare nevoie de niste politisti de groaza, adevarate pericole publice, care sa someze infractorul tragindu-i in cap trei incarcatoare de avertisment. Doar asa, UE va avea cea mai sigura frontiera de est, iar traficantii de orice fel veniti dinspre Republica Moldova sau Ucraina vor prefera sa ia avionul spre New York si de acolo spre Bucuresti, ca sa ajunga in bazar la Iasi, sa-si vinda tigaretele „Plai" sau „Fluieras„.

26.X – Peisagistii din spitale

La acea data, "Ziarul de Iasi" v-a aratat ca sint pline spitalele de angajati fara rost. Constructorii sint in top, desi majoritatea lucrarilor sint date prin licitatie firmelor private de profil. Mai exista, angajati cu forme legale prin spitalele iesene, diversi tractoristi, strungari si chiar un peisagist. Nimeni, nici macar directorul spitalului, nu a stiut ce sarcini are peisagistul, drept pentru care a fost pus sa coseasca.

Intrebare: „Dar, ce mama naibii face un peisagist intr-un spital?".

Raspuns: De fapt, rolul peisagistului este unul foarte important. De la anul, nu va mai putea exista spital de nivel UE fara peisagistul lui. Peisagistul, de exemplu, are grija sa tunda si sa aranjeze elegant, tinind seama de perspectiva, de ambient, de arhitectura si de iluminare, toata vegetatia existenta prin spitalele proaspat europene. Mai exact, igrasia de pe tavane, buretii de pe pereti, iasca, muschii si lichenii, precum si nemuritoarele flori de mucigai pe care, odinioara, le-a cintat poetul.  

NOIEMBRIE

11.XI – Partidul Capsunarilor Romani (P.Cps.R.)

Romanii din Italia au facut partid: Partidul Identitatea Romaneasca. Si romanii din Spania au Partidul Roman Independent. E semn ca romanii ori sint masochisti, ori nu s-au invatat minte. Si sa vedeti ca asta-i doar inceputul: pina la anul pe vremea asta, partidele romanilor din strainatate se vor inmulti, ajungindu-se la Partidul Capsunarilor Romani (P.Cps.R.), cel al Ingrijitorilor Romani de Batrini (din care va iesi aripa tinara, disidenta, Partidul Ingrijitorilor de Mosnegi), Partidul Mesterilor Constructori Romani (care se va scinda in Partidul Dulgherilor, Uniunea Zidarilor, Partidul Fierarilor Betonisti Romani) etc. La baut si la facut politica, romanul n-are limita, tare se pricepe.

20.XI – Bauta aderarii pe banii guvernului

Se hotaraste ca aderarea Romaniei la UE va fi celebrata in fiecare resedinta de judet prin concerte, expozitii, spectacole de lumini etc, fiecare judet urmind a primi cite un miliard si jumatate de lei, bani de dat pe festivitati, pe panarama. In paralel, colega de aderare Bulgaria va cheltui peste 1,5 milioane de euro pentru festivitati. Pesemne ca la noi s-o fi considerat ca de-o fi, de n-o fi aderare, evenimentul, care-o mai fi el, tot pica taman cum nu se putea mai bine, exact in noaptea de Revelion. Atunci, toti copchii din cartier aprind artificii, stelute si rachete sau dau cu pocnitori si cu petarde, toti locatarii beau si chefuiesc, toti vecinii racnesc de la balcoane „Multani, uaaai!", toate mesele sint pline, toate localurile sint arhipline, toate statiunile mustesc de turisti, atunci e veselie chiar si fara integrare. Cu banii aia de aderare mai bine luam inca un rind, sa fie de UE.

30.XI – Calatorim cu buletinul in UE, dar ce facem cu biletul?

Veste buna: de la 1 ianuarie 2007 (adica de poimiine!), romanii vor putea calatori fara pasaport, doar cu cartea de identitate, in 22 din cele 25 de state membre ale UE. Mai exact, in Austria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Franta, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania si Ungaria. Si in Romania, desigur, vor putea circula fara pasaport, doar cu cartea de identitate, dar cu mai mare grija, sa nu le fure nimeni banii. Islanda, Norvegia si Elvetia, nemembre UE, au acceptat si ele accesul romanilor doar cu cartea de identitate. Asa se intimpla in tari dezvoltate, cu nivelul de trai ridicat, unde oamenii isi permit sa iasa seara la restaurant in loc sa stea acasa, sa manince seminte si sa se uite la televizor, la stiri despre romani.

DECEMBRIE

6-25.XII – Normele UE: Fiti linistiti si bucurati-va, ca va fi bine pina la urma

Luna decembrie, luna cadourilor, a fost ultima in care iesenii au mai putut oferi celor dragi daruri care nu respecta normele impuse de UE: topoare, coase sau drujbe fara instructiuni de utilizare, de exemplu. La inceputul lunii decembrie, Mos Nicolae a bagat pentru ultima data in ciorapii si ghetutele copiilor ieseni jucarii neconforme cu normele UE: trusa „Micul chimist", continind sticlute cu substante avind pe etichete un cap de mort si niste cuvinte in chineza, de exemplu.

Ultimul Ignat traditional (fotografie realizata in 20 decembrie, in satul Dumbrava, comuna Ciurea)

Tot luna decembrie este si cea in care, pentru ultima data, porcii iesenilor s-au sacrificat si pirlit stramoseste, cu jungherul cel mare, paie si lampa de bezina, fara anestezie prealabila, fara a se respecta cerintele UE care, desigur, vor face ca porcii de la anul sa fie mult mai grasi, mai frumosi, mai europeni.

In fine, decembrie este si luna cirnatilor gospodaresti, a soriciului, a caltabosilor si a vinului negru de tara, neeuropean. Din 2007, toate astea vor disparea. Vor disparea, fiindca le vor minca si bea romanii, carora putin le pasa de norme, de cerinte. Fiti linistiti si bucurati-va, ca va fi bine pina la urma.

Comentarii