Amenzi de-ti trece cheful de tigara

vineri, 10 octombrie 2003, 23:00
3 MIN
 Amenzi de-ti trece cheful de tigara

Interzicerea fumatului in locurile publice i-a determinat pe directorii de liceu sa se alinieze acestei prevederi. Cu toate acestea, viciile elevilor aduc bani frumosi la bugetul scolilor. Imediat dupa inceperea noului an scolar, directorii de licee din Focsani au pus in aplicare regulamente stricte de ordine interioara, printre „victimele” acestora fiind si fumatorii. Si, pentru ca regulamentele sa fie respectate, de multe ori conducerea trebuie sa apeleze atit la amenzi usturatoare, cit si la „masuri drastice”, cum ar fi scaderea notei la purtare sau eliminarea temporara pe motiv de indisciplina. In unele locuri, chiar daca nu se recunoaste oficial, se prefera o subventie in „materiale” uneia in bani. De teama amenzilor mari, cuprinse intre 50.000 si 500.000 lei, elevii chiar incearca sa respecte regulamentul, sau cel putin se straduiesc sa fumeze in locuri cit mai ascunse privirilor indiscrete ale profesorilor.
Fumatorii „vopsesc” liceul
Elevii Grupului Scolar de Industrie Usoara Focsani sustin ca „o tigara fumata in curtea liceului sau la toaleta ii costa trei cutii de vopsea”, ce trebuie donate scoalii. Materialele de curatenie sint folosite pentru infrumusetarea si igienizarea scolii. Conducerea liceului spune insa ca elevii prinsi fumind nu sint amendati. „La noi in liceu nu se dau amenzi pentru fumat”, ne-a spus profesoara Petronia Gabriela Moraru, directoarea Liceului nr. 2. Acest lucru este stipulat si in regulamentul de ordine interioara al liceului, care precizeaza ca exista un loc special amenajat in curte doar pentru elevii fumatori de la seral. Se pare ca amenzile in produse au fost promovate ca urmare a lipsurilor financiare prin care trece scoala.
Grupul Scolar Agricol nu a stabilit inca ce valoare va avea amenda aplicata scolarilor fumatori, in acest an scolar. „Anul trecut amenda era de 150.000 lei. Se taiau si chitante pentru amenzi de acest gen, insa nu am avut decit un singur caz, din cite stiu eu”, a precizat directorul adjunct, profesorul Remus Paraschiv. Totusi, si in acest caz, elevii liceului sustin cu totul altceva. „Daca ne prind, ne prind si atit. Oricum se fumeaza in draci!”, ne-au spus citiva liceeni.
500.000 de lei pentru o tigara
Mai putin norocosi sint cei care invata la Liceului Pedagogic „Spiru-Haret”, unde sanctiunile aplicate celor care nu respecta regulamentul sint destul de severe. „Amenda pentru elevii fumatori este de 500.000 de lei. Chiar au fost citeva cazuri de la inceputul anului scolar”, a declarat directoarea adjuncta Maria Zlota. Acelasi regim se foloseste si la Grupul Scolar Forestier. Aici, pentru fumat se plateste intre 50.000 si 100.000 de lei. Mai mult, fiindca poarta liceului este inchisa in timpul orelor de curs, cei care vor „sa se calmeze la o tigara” si sar gardul sint sanctionati cu 100.000 de lei. „Platim amenzi si pentru sarit gardul, chiar daca regulamentul nu prevede acest lucru”, ne-au spus revoltati citiva elevi. Directorii neaga spusele elevilor, precizind ca poarta este inchisa doar pentru siguranta lor.
„Pentru fumat, copiii platesc o amenda, pentru care semneaza la secretariat. Din acesti bani s-au cumparat carti pentru biblioteca si alte lucruri necesare liceului. Pentru sarit gardul nu se dau amenzi, ci doar avertismente”, a spus directorul Ilie Verdes.
Elevii si conducerea Colegiilor „Mihail Kogalniceanu” si „Unirea” s-au pus de acord asupra fumatului, de ambele parti spunindu-se „nu” acestui viciu daunator pentru organism. In anii trecuti, la Economic, elevii aveau amenajat un fumoar, dar s-a renuntat la aceasta dotare pentru a le proteja starea de sanatate. In plus, intra prea mult fum pe holurile liceului, iar profesorii concurau cu elevii cind venea vorba de fumuri.
Anul acesta, pentru ca regulamentul este destul de strict, cei care calca strimb risca cel putin scaderea notei la purtare. Directorul Colegiului Unirea este cunoscut pentru severitatea sa. In anii scolari trecuti chiar si-a dotat cabinetul cu fiole alcool-test pentru a vedea daca liceenii au dat si in patima bauturii. Si aici, ca si in alte scoli, profesorii par sa fi spus „gata cu fumurile”. (Madalina IRIMIA, Catalina NASTASE)

Comentarii