Copiii statului imbracati cu 200.000 de lei pe an

luni, 13 octombrie 2003, 23:00
7 MIN
 Copiii statului imbracati cu 200.000 de lei pe an

Patru chiloti, vreo doua camasi, materiale igienico-sanitare de maxim 150 mii lei si cel mult 10 mii lei bani de buzunar (toate anual!), cam asa se manifesta generozitatea statului fata de copiii ce traiesc in institutiile de ocrotire. Potrivit unei ordonante neschimbate inca din 1994, fiecare suflet aflat in sistemul de Protectia Copilului are dreptul (!) la imbracaminte de toamna – vara – iarna – primavara, toate acestea in valoare de cel mult 250.000 de lei!!! Ca sa imbrace si sa asigure cazarmamentul pentru toti cei 1.224 de copii pe care ii are in grija, Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului Vrancea se da de ceasul mortii impartind practic saracia, acolo unde este mai multa nevoie. Mai din sponsorizari, mai cu haine primite ca ajutoare, conducerea DGPDC spera sa o scoata, si anul acesta, la capat. „Este imperios necesar ca sumele prevazute de aceasta ordonanta sa fie urgent reactualizate”, este de parere doctorul Danut Ceamburu, directorul Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului Vrancea.
Incredibil dar adevarat! Cam asa s-ar putea defini atitudinea guvernantilor fata de copiii aflati in sistemul de Protectia Copilului. Punctul lor de vedere, exprimat clar si la obiect in Ordonanta 56/19 august 1994, da pe spate orice parinte si lasa mut de uimire tot romanul cu scaun la cap! Pai unde s-a mai vazut, de exemplu, sa imbraci un adolescent cu virsta cuprinsa intre 14-18 ani, din doar 250 mii lei pe an?! Si cine a mai pomenit om care sa reuseasca sa-si doteze pustiul in virsta de 7-14 ani cu hainele si incaltarile pentru un an de zile, din doar 200 de mii lei! Cam asa arata baremurile stabilite de alesii neamului si neschimbate din 1994, pentru intolirea copiilor din institutiile de ocrotire. Si asta nu e tot. Consultind tabelele puse la cale de mintile luminate care au elaborat Ordonanta, constatam ca pentru hainele prichindeilor cu virste intre 0-3 ani sint considerati suficienti 196 mii lei/an, lucru pentru care acestia ar trebui sa zica „mersi”! Nu de alta, dar au alocati cu 26 mii lei mai mult decit pustii de 3-7 ani, pe care statul cica ii poate imbraca din incredibila suma de 170 mii lei/copil/an!!! Aceasta in conditiile in care numai o pereche de pantofiiori costa in magazinele din Focsani peste 300.000 de lei.
Ce cumpara legiuitorul cu 200 mii lei!
La asa o demonstratie de chiverniseala, nu ne mai ramine decit sa ne intrebam pe ce lume traiesc politicienii nostri, dat fiind faptul ca Ordonanta mai contine si tot necesarul de haine, impartit pe virste, care poate fi achizitionat din sumele anterior amintite. Asadar, toti copiii care au intre 3 si 18 ani si sint ocrotiti in institutii trebuie sa primeasca anual, ca echipament, urmatoarele: batiste (4 bucati pentru copiii intre 3-7 ani si cite 6 pentru cei intre 7-18 ani); bocanci (o perche indiferent de virsta, care sa tina 12 luni); cite doua caciuli al caror termen de valabilitate stipulat de Ordonanta este de doi ani; fetele au dreptul si la bluza, iar in privinta camasilor de vara si iarna, se acorda cite doua pentru fiecare anotimp, la toata lumea. De la sapte ani, fetele au dreptul chiar si la un capot, o fusta de vara si una de iarna, doua rochii (de vara si iarna) precum si de o servieta – ghiozdan. Toate categoriile de virsta primesc si cite doua tricouri cu mineca scurta, un costum de iarna si unul de vara, un fular, un costum de baie, o pereche de manusi, un pulover (doua primesc doar copiii de 3-7 ani), iar baietii mai au in garderoba si cite doua costume flanelate! Din echipamentul alcatuit cu generozitate de legiuitor mai fac parte pantalonii de vara si iarna, pantofii din piele si adidasii, papucii, cite patru maiouri, tricourile cu mineca lunga, treningurile, ba chiar si cite 3 metri de tesatura, plus echipamentul sportiv (adica tricou, sosete, trening, tenisi, chilot, halat de protectie si halat de baie).
De asemenea, guvernantii au stabilit ca daca tot n-au terminat cei 200 de mii lei alocati echipamentului, sa mai cumpere cite sase chiloti copiilor intre 3-7 ani si doar cite patru celor cu virste intre 7-18 ani! Ei imaginati-va, toti cei care aveti fete, sau toate care sinteti inregimentate in categoria sexului frumos! Cam cum v-ati descurca in perioadele delicate din luna, avind la dispozitie doar patru chiloti… pe an!!! Si fara tampoane, poate doar cu vreun pachet mic de vata, impartit cu zgircenie pentru toate cele citeva zile cu probleme…
Igiena si nevoile personale…
luate in calcul, la rindul lor, in Ordonanta 56, sint si ele demne de cartea recordurilor. La rubrica „drepturi materiale”, in care intra materialele igienico-sanitare, jucarii, rechizite, materiale cultural – sportive, ba chiar si un etc. (!), se specifica: fiecare copil intre 0-3 ani beneficiaza de asemenea obiecte in limita sumei de 93.500 lei/an, cei intre 3-18 ani primesc 135 mii lei/an, in timp ce adolescentii intre 18-25 de ani sint dotati cu drepturi materiale in valoare de 150 mii lei de caciula, bine-nteles anual!
In ce priveste sumele alocate nevoilor personale, adica banii de buzunar, acestea pornesc de la doua (2!) mii lei/an intre 3-7 ani, patru mii lei intre 7-14 ani, sapte mii lei intre 14 si 18 ani si cite 10 mii lei anual/persoana, pentru tinerii intre 18-25 ani, care isi continua studiile. Comentariile sint de prisos.
Contactat de reporterii nostri, Danut Ceamburu, directorul Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului Vrancea, si-a manifestat nemultumirea cu privire la sumele prevazute pentru echipamentul copiilor din institutii. El a precizat ca aceste cuantumuri prevazute de Ordonanta 56 nu au fost schimbate din 1994, iar indexarile, care au fost totusi facute, sint nesemnificative fata de nevoile reale ale copiilor si preturile actuale ale hainelor si celorlalte materiale necesare acestora. „Fata de nevoile copiilor, sumele alocate sint insuficiente, avind in vedere evolutia preturilor. Datorita sponsorizarilor, donatiilor si bunei gospodariri reusim sa ne descurcam. Dar este imperios necesar ca sumele sa fie urgent reactualizate”, a declarat directorul Danut Ceamburu. De mentionat ca Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului Vancea a primit de la buget, pentru cazarmamentul copiilor 400 milioane lei, iar pentru echipamentul lor (incaltaminte, lenjerie intima, sosete etc.), 700 milioane lei. Conducerea institutiei a precizat ca pentru asigurarea imbracamintei si mai ales a incaltarilor necesare copiilor, se mai apeleaza la si metoda practicata in familiile cu frati mai multi: ce ramine mic la unul se da spre purtare urmatorului si tot asa, atit cit tin tesaturile sau pingelele!
Cum arata realitatea
Poate ca guvernantii n-au aflat inca, dar cu sumele prevazute de Ordonanta 56/1994, chiar indexata fiind, actualmente nu se mai poate imbraca un copil nici macar de la second-hand. Aici, kilogramul de haine este in jur de 150 de mii lei. Si cam atit cintaresc doar vreo doua camasi si un pulover. O simpla raita prin magazine, pe la obor sau pe la tarbagiii din piete ar putea aduce legiuitorul cu picioarele pe pamint. Sa nu fie caderea cam brusca, pentru ca acestia ar afla astfel ca o batista costa in zilele noastre cel putin 5 mii lei/bucata, o pereche de bocanci vreo 400 de mii lei (cu indulgenta!), un fes subtirel bate suta de mii de lei, o bluza cam tot atit, camasile de vara sau de iarna costa si ele peste 100 de mii lei, o pereche de sosete ajunge la 15 mii (sau se poate apela la serviciile afaceristilor tuciurii care dau „doua la zece mii”). In privinta chilotilor, cei mai slabi calitativ costa cam 10 mii lei, o curea de musama ajunge la vreo 35 de mii de lei, costumele de iarna bat milionul, ca si cele de scoala si paltoanele, de altfel. Hai sa zicem ca poti amagi frigul intr-o canadiana dar si aceasta face omul sa scoata din buzunar vreo 400 de mii de lei. Despre pantofii din piele ce sa mai vorbim, toata lumea stie ca sint citeva sute de mii de lei, un pulover ajunge si el la cel putin 200 de mii, rochiile, fie ele de vara sau iarna, nu se gasesc sub 200 de mii de lei (si asta daca le cauti bine), pijamalele la fel, un maiou costa circa 20 de mii, sutienele de pe piata au cam 50 de mii de lei pret afisat, costumele flanelate costa 150 de mii lei, ce sa mai zicem de adidasi care mai jos de 200 de mii de lei perechea nu prea pot fi cumparati.
In ce priveste materialele de igiena personala, e bine de stiut ca pasta de dinti cea mai ieftina nu tine mai mult de doua saptamini, decit daca te speli din doua in doua zile si costa 20 de mii lei. Cu sapunul e mai bine. Acest produs se poate cumpara la 10 mii setul de cite cinci bucati – de exemplu „Fax” sau „Duru” – dar sub nici o forma acestea nu ajung unui om civilizat un an de zile! Reamintim guvernantilor ca gradul de civilizatie al unui popor se masoara si in cantitatea de apa si sapun consumate…
Nu are nici un rost sa mai amintim cit costa rechizitele pentru un copil, fie el in ciclul primar, gimnaziu, liceu sau scoala profesionala. Iar in ce priveste banii de buzunar, e drept ca nimeni nu vrea sa dea „nas” copilului dindu-i in fiecare zi cine stie ce sume, insa macar 10 mii de lei cit costa un corn sau o punga cu snack-uri tot ii mai scapam, baremi la doua zile.
Drept urmare, tinind cond de realitatile crude ale pietei libere, Ordonanta 56/1994, chiar „imbogatita” cu indexari caraghioase, pare picata fix din epoca de piatra. Si totusi, se aplica! (Laura BREANA)

Lege noua incepind cu anul viitor
Mai multi bani pentru copiii din centrele de ocrotire vor fi alocati, cel putin teoretic, incepind cu 1 ianuarie 2004, cind Legea nr. 326, emisa de guvernanti in iulie 2003, va intra in vigoare. Aceasta precizeaza limitele maxime de cheltuieli aferente drepturilor de cazarmament, echipare initiala si inlocuire, transport, jucarii, materiale igienico-sanitare, rechizite, materiale cultural sportive, precum si cele aferente sumelor de bani pentru nevoi personale acordate copiilor si tinerilor ocrotiti de serviciile publice specializate pentru protectia copilului in regim rezidential si semirezidential, mamelor protejate in centre maternale, precum si copiilor incredintati sau dati in plasament la asistenti maternali profesionisti. Pina la anul, copii pentru care statul este parintele de suflet mai au de trecut o iarna imbracati mai mult decit modest. (L. B.)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii