Cruciada contra conservelor

miercuri, 24 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Cruciada contra conservelor

Daca SIDA a fost categorisita ca fiind maladia secolului XX, se poate spune ca boala vacii nebune este pericolul noului mileniu. Cazul de encefalopatie spongiforma depistat in Italia a bagat in sperieti o lume intreaga, astfel incit au fost declansate adevarate anchete acolo unde existau conserve din carne de vita, provenite din tarile Uniunii Europene. Multimea de asemenea conserve care au ajuns si in camarile institutiilor vrincene a pus pe jar autoritatile locale.
La sfirsitul anului 1999, centrele de plasament din judetul nostru au primit din partea Uniunii Europene transporturi de ajutoare constind in alimente. Printre acestea au fost si mai multe loturi cu conserve de carne de vita sarata, care au intrat cu acte-n regula, in camarile si magaziile caselor de copii. Conservele provin de la firma "Biopesca", si au fost produse de societatea "Inalca Spo" din Italia. "La vremea respectiva nu am avut nici un motiv de ingrijorare pentru ca aceste conserve au venit la noi in 1999 iar boala a fost declarata de abia in anul 2001. In orice caz, acum au fost sechestrate toate conservele care au mai fost stocate. S-au oprit de la consum si nu se va mai atinge nimeni de ele pina cind nu avem avizul Directiei de Sanatate Publica si a Directiei Sanitar Veterinare", a precizat doctorul Danut Ceamburu, directorul general al Serviciului Social Judetean Vrancea.
Oricum, pina in momentul de fata copiii din centrele de plasament au mincat destula carne provenita din conservele italiene. Cele 4427 de cutii ramase sint acum sechestrate in laboratoarele Directiei Sanitar Veterinare.
Control "la singe" prin camarile institutiilor
Pentru a preveni aparitia imbolnavirii vrincenilor prin consumul de carne de vita contaminata cu agentul etiologic al encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), Directia de Sanatate Publica si Directia Sanitar Veterinara au organizat zilele trecute controale "la singe". Au fost vizate in primul rind institutiile de ocrotire sociala, cantinele spitalelor si restaurantele, ba chiar si depozitele en-gros. Inspectorii au depistat deocamdata asemenea conserve "ucigase" mai mult in centrele de plasament. Astfel, de la Leaganul nr.1 au fost confiscate 627 conserve din carne de vita sarata si de la Leaganul nr.2, 560 de cutii cu acelasi produs. Nici cantina scolii speciale "Elena Doamna" nu a scapat de sechestrele inspectorilor, care au usurat camara de 265 de conserve. Aceeasi situatie s-a intilnit si la centrele de ingrijire de la Maicanesti, Marasesti, Dumitresti si Panciu.
Atit angajatii DSP cit si cei ai DSV vor continua aceasta actiune, cu scopul de a confisca toate produsele din carne de vita provenite din Olanda, Belgia, Italia, Franta si Marea Britanie.
Boala mocneste in animale
Encefalopatia spongiforma bovina, denumita si boala kuru, Crentzfeldt-Iacob, sau mai simplu spus, "boala vacii nebune", a aparut la animale in Marea Britanie, inca din 1987. In urmatorii ani ea s-a manifestat cu mai mica intensitate in Irlanda de Nord, Islanda, Franta, Germania, Danemarca, Portugalia, Elvetia si Italia. La animale, sursa de infectie este faina de carne si oase preparata din carcasele rumegatoarelor bolnave de scrapie, sau de la bovinele bolnave de encefalopatie spongiforma bovina. Boala se manifesta numai la animalele adulte, cu virste cuprinse intre doua luni si zece ani, cele mai dese imbolnaviri aparind intre trei si sase ani. Boala debuteaza cu discrete modificari de comportament cum ar fi nervozitate, agitatie fara motiv urmata apoi de tulburari locomotorii. Animalul este slabit, nelinistit, uneori chiar agresiv. In cele din urma starea generala a bovinei se agraveaza. Moare dupa trei-sase luni de la debutul bolii.
Inca o maladie incurabila
La om, boala vacii nebune este rara si se declanseaza in general dupa 60 de ani si se manifesta prin tulburari motorii si apoi dementa. Are o evolutie fatala iar frecventa ei este de unu la un milion de oameni anual. Potrivit informatiilor oferite de medicul Carmen Turcan, au fost semnalate situatii de imbolnavire cu agentul patogen care provoaca ESB si in timpul interventiilor medicale, fie prin intermediul instrumentelor (electrozi implantati in sistemul nervos central), fie prin transplant de cornee sau prin administrarea hormonului de crestere extras din creierul pacientilor bolnavi.
Durata dintre aparitia simptomelor si moarte este de la citeva luni si un an. In prima faza bolnavul poate avea insomnie, depresie confuza, personalitate si comportament schimbat, senzatii fizice schimbate. Un alt simptom este scaderea memoriei si dereglarile de coordonare si postura.
Boala avansata are o evolutie rapida, cu instalarea dementei progresive. Apar miscarile involuntare si neregulate, probleme cu limbajul, slabirea muschilor si incoordonarea care evolueaza spre rigiditate. In stadiul final, bolnavul pierde toate functiile mentale si fizice, intra in coma si de obicei moare printr-o complicatie infectioasa, cum ar fi pneumonia. Confirmarea diagnosticului nu poate fi facuta decit la autopsie, cind se pot lua probe din creierul celui suspectat ca fiind bolnav de ESB.
Blocarea conservelor
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor a trimis un ordin catre toate Directiile Sanitar Veterinare prin care a interzis importurile de bovine si unele produse de origine animala provenite din Italia sau alte tari unde evolueaza ESB.Produsele aflate in stoc se blocheaza sub sechestrul sanitar veterinar de stat, pina la noi dispozitii. Atit Directia de Sanatate Publica, cit si Directia Sanitar Veterinara Vrancea au spus ca produsele comercializate in judetul nostru nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea populatiei. "Vrincenii nu trebuie sa fie speriati de o eventuala imbolnavire. Nu s-au facut importuri din carne de bovina iar boala nu a fost semnalata la noi in tara. Conservele pe care le-am confiscat au fost importate in februarie 2000, cind in Italia nu aparuse aceasta boala", a declarat doctorul Necula Botezatu, directorul DSV. Atit DSP, cit si DSV a trimis adrese la Prefectura, prin care au informat oficialitatile de rezultatele controalelor. (Monica GRIGORE, Laura BREANA)

Comentarii