Facturi echilibrate

joi, 07 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 Facturi echilibrate

Sefii municipalitatii s-au gindit sa schimbe modul de plata a facturilor la energia termica, astfel incit sa uniformizeze platile in cursul unui an. Aceasta este, spun ei, solutia pentru ca cetatenii sa suporte mai usor intretinerea pe timpul iernii si pentru ca ENET sa nu mai intre atit de usor in criza de lichiditati. Pina una-alta, edilii Focsaniului spun ca sint deschisi la propuneri si asteapta reactia simplilor locatari de la bloc.
"Supunem dezbaterii cetatenilor aceasta intentie, pentru ca dorim sa diminuam efortul financiar pe care locatarii trebuie sa il suporte mai ales pe timpul iernii. Pentru a ajunge la acest model, am luat ca exemplu cazul unui bloc de pe Strada Mare a Unirii. Anul trecut valoarea facturilor la apa calda si caldura a variat in cazul unui apartament cu 2 camere de 55 metri patrati si un numar de 3 persoane, de la 1,3 milioane in luna ianuarie la 282.000 de lei in iunie. In decembrie insa factura a ajuns din nou foarte mare, 1,4 milioane. Daca am face plata liniara tinind cont de o medie a consumului pe intregul an, aceasta ar insemna in bani 680.000 de lei pe luna, deci mult mai usor de suportat. Nu cred ca cineva ar putea spune ca nu este avantajos", a spus primarul Decebal Bacinschi.
885.000 lei, factura "liniara" la trei camere
Si mai elocventa este situatia unui apartament cu 4 camere si o suprafata de 94,8 metri patrati, in care locuiesc 4 persoane. Daca in ianuarie 2001 aceasta familie a platit peste 2,1 milioane si in februarie 1,9 milioane, in vara, mai exact in iunie factura a fost de 350.000 de lei. In conditiile unei plati liniare, aceasta familie ar plati in fiecare luna, la noul pret al gigacaloriei, cam 1,4 milioane de lei. Dupa acelasi model, in cazul unei garsoniere cu un singur locatar, in cursul anului trecut costul apei calde si caldurii a variat de la peste 437.000 in ianuarie, la 53.000 in iunie, pentru ca sa revina vertiginos la 776.000 de lei in decembrie 2001. O factura liniara ar conduce la o medie a platilor, in functie de noul pret al gigacaloriei, de 334.032 lei. In mod similar se poate stabili si factura pentru un apartament cu 3 camere, 4 persoane, si o suprafata de circa 70 metri patrati. In intreg anul 2001, familia respectiva a cheltuit pentru serviciul furnizat de ENET peste 7,8 milioane de lei, corespunzind unui consum de 18,4817 gigacalorii. La noul pret de referinta, factura liniara devine 885.581 lei/luna, semnificativ mai putin decit in luna "de virf" a lui 2001, cind un astfel de apartament a platit peste 1,7 milioane.
Sint asteptate propuneri de la cetateni

Seful executivului local, ca si directorul ENET, au accentuat faptul ca acest mod de plata nu poate fi impus nimanui. Singura conditie este aceea ca de el vor beneficia numai bunii platnici, achitarea restantelor raminind obligatorie. Pe linga avantajele pentru locatar, sistemul ajuta si furnizorul, asiguirind o continuitate a platilor catre Distrigaz si eliminarea perioadelor de furnizare a gazelor naturale cu presiune scazuta. Tot la capitolul avantaje proprii, ENET enumera ajutorul financiar pe care l-ar da in crearea stocului necesar de pacura, acoperirea cheltuielilor de revizie si reparatii, precum si acoperirea platii salariilor. "Pentru cetateanul cu venituri medii sau mici, factura la caldura pe timpul iernii a fost intotdeauna o povara. Asa cum dupa modelul ratelor se achizitioneaza un bun, modul nostru de esalonare nu produce dobinzi. De asemenea, nu se vor plati penalitati pentru diferentele din facturi. Daca pentru populatie avantajele sint evidente, si pentru noi acest sistem va fi un sprijin, pentru ca vara, cind avem nevoie de bani mai ales pentru reparatii, incasarile sint foarte mici", a declarat Valter Popescu. Seful ENET a contracarat aparitia unei banuieli cum ca neurmarirea consumului real ar conduce la abuzuri din partea producatorului si distribuitorului de caldura si apa calda. Din acest motiv, Valter Popescu a spus ca ENET ramine deschis oricaror propuneri din partea cetatenilor, chiar celor adresate direct, "astfel incit sa iesim din aceasta situatie grea". Situatia care la care a facut referire directorul ENET se refera la cele 178 de miliarde pe care le datoreaza societatea distribuitorului de gaze, Distrigaz Sud.
Noul sistem ar putea fi aplicat din primavara
Desi propus a deveni o alternativa convenabila de la 1 martie, noul sistem de efectuare a platilor la energia termica implica serioase pregatiri prealabile. Potrivit precizarilor directorului Popescu, vor trebui modoficate programele de software ale societatii, dar, in acelasi timp, va trebui accelerat procesul de atestare al noilor administratori ai asociatiilor de proprietari. Valter Popescu a mai spus ca sistemul platilor liniare nu este nou, el fiind practicat cu succes in anumite sectoare chiar inainte de 1990, sub denumirea "plati planificate".
Suma care ar trebui platita lunar in cazul in care se va dezvolta "factura liniara", poate fi lesne calculata de orice locatar interesat. Singura conditie este sa adune consumul gigacaloriilor consumate pentru incalzire si apa calda pe tot anul trecut si sa le imparta la cele 12 luni calendaristice. Inmultirea cu pretul national de referinta conduce la noua factura numita de autoritati "liniara". Merita amintit ca din ianuarie 2001, luna de plecare a calculului facut de municipalitate si pina in aceasta luna, pretul national de referinta pentru gigacalorie a crescut de la 350.000 de lei pina la 575.000 de lei. (Lidia GROSEI)

Comentarii