Hambarul

marți, 07 octombrie 1997, 23:00
5 MIN
 Hambarul

Caminul Cultural din localitatea Obrejita, comuna Timboesti, s-a transformat, incepind cu 11 iulie a.c., din institutie culturala in depozit de cereale si atelier mecanic. De aproape trei luni de zile, inginerul Marian Tudorache, seful unei asociatii agricole din Obrejita, a devenit "stapin" peste aceasta institutie publica. El a obtinut la inceputul lunii iulie a.c. o aprobare din partea Consiliului Local Timboesti de a depozita in sala de spectacole a Caminului Cultural, pentru zece zile, peste 300 de tone de griu, obtinute in urma recoltei din acest an de pe ogoarele taranilor inscrisi in asociatie.
Directorul Caminului Cultural din Obrejita, Costel Costachioiu, sustine ca localul a fost inchiriat de Marian Tudorache in urma insistentelor conducerii Primariei si a unor consilieri locali.
Contractul de inchiriere, aprobat de primarul comunei, prevede ca, in perioada 11 – 21 iulie 1997, Marian Tudorache poate depozita si expedia griul recoltat in acest an. De asemenea, inginerul Tudorache se obliga sa cumpere 200 kilograme de fier beton pentru localul respectiv, reprezentind contravaloarea chiriei pe cele zece zile si sa remedieze "stricaciunile".
O nota a acestui contract arata ca, in caz de nerespectare a angajamentului luat de Marian Tudorache, Consiliul Local va apela la justitie "pentru a intra in posesia cantitatii de fier beton si a daunelor produse".
"Dupa ce au trecut cele zece zile, inginerul Tudorache a tergiversat eliberarea Caminului Cultural, de care am avut nevoie mereu, pentru efectuarea unor lucrari de reparatii. Cu alte cuvinte, am ajuns la cheremul lui", a afirmat Costel Costachioiu.
Directorul Caminului Cultural considera ca, desi in perioada 1995 – 1997 s-au investit citeva zeci de milioane pentru repararea cladirii (tencuit, zugravit, acoperis nou din tabla, usi noi, pardoseala, scena refacuta s.a), pierderile sint mult mai mari decit se astepta: "L-am rugat sa repare tot ce a stricat, dar mi-a spus ca nu are timp".
Curtea caminului transformata in parc auto
Potrivit spuselor viceprimarului comunei Timboesti, Nicu Pardos, dupa expirarea termenului prevazut in contract, reprezentantii Consiliului Local s-au prezentat la fata locului cerindu-i inginerului Marian Tudorache eliberarea Caminului Cultural. "Dinsul nici nu ne-a bagat in seama. Au trecut de atunci aproape trei luni de zile si refuza, in continuare, sa elibereze cladirea, ba mai mult curtea acestui local public a devenit parc de tractoare si utilaje agricole", a declarat Nicu Pardos.
Viceprimarul ne-a mai precizat ca, in luna august a.c., Marian Tudorache, care este si consilier local PNTCD, a prezentat Consiliului Local o cerere pentru concesionarea, pe o perioada de 99 de ani, a unei suprafete de 400 metri patrati din curtea Caminului Cultural. "Acest lucru nu a fost aprobat de Primarie. El a vrut sa ne oblige sa ii concesionam terenul, deoarece este la putere si poate sa faca ce vrea", a subliniat Nicu Pardos.
Tot viceprimarul comunei Timboesti ne-a spus ca, la sfirsitul lunii iulie a.c., Marian Tudorache a ocupat cu forta, prin spargerea lacatelor, o sala de clasa din Scoala veche, unde si-a cazat combinierii de la Agromec Onesti, veniti la recoltat. "La scoala veche nu mai invata nimeni. Desi nu eram in localitate cind s-a produs incidentul, consider ca ceea ce a facut este ilegal. L-am intrebat de ce a facut acest lucru, iar dinsul a zimbit si mi-a spus ca nu-i pasa", ne-a spus Elena Georgescu, directoarea Scolii generale din Obrejita.
Primarul da vina pe consilieri
Marcel Alexandrescu, primarul comunei Timboesti s-a aratat nemultumit de faptul ca "povestea" cu Caminul Cultural a ajuns la "urechile" "Monitorului" si a inceput, in prezenta reporterilor nostri, sa-i acuze pe viceprimar si pe directorul Costachioiu si ca o sa "discute" in urmatoarea sedinta a Consiliului Local.
Referitor la "cazul" Tudorache, primarul ne-a argumentat ca ar trebui acuzati si consilierii locali care au stat pe "capul" lui pentru a aproba inchirierea cladirii respective. "Am lasat la intelegerea lor si am vrut sa vad ce comportament are inginerul. Am lasat intentionat sa vad ce pozitii iau consilierii care l-au ajutat si care m-au determinat sa inchiriez caminul", a declarat Marcel Alexandrescu. In opinia sa, oamenii alesi de locuitorii comunei "de a fi consilieri" nu sint pregatiti pentru aceasta functie. "Daca ei m-au fortat sa primesc griul in sala de spectacole a Caminului cultural, tot ei sa-l determine pe Marian Tudorache sa plece de acolo. Ei vin cu sugestii si apoi il lasa pe primar cu streangul de git", a opinat primarul Timboestiului.
800 de kilograme de griu zac in sala de spectacole
Anuntat de reprezentantii Primariei ca este cautat de reporterii nostri, primele cuvinte ale lui Marian Tudorache, aflat pe terasa unui bar, au fost: "Nu dau interviuri".
In cele din urma, seful Asociatiei Agricole din Obrejita, care de citeva zile poarta denumirea de "Marc Men Prod Serv SRL", a afirmat ca nu a putut elibera Caminul Cultural, deoarece mai sint citiva oameni care nu si-au ridicat griul. Dupa citeva replici cu primarul comunei, Marian Tudorache sustine ca va elibera institutia respectiva, intr-o singura zi, dupa ce singura persoana care mai are depozitat in sala de spectacole aproximativ 800 de kilograme de griu si-l va lua: "Miine (ieri – n.r.) este rezolvata aceasta problema, o sa ne achitam de obligatii si o sa facem reparatiile necesare", a precizat Marian Tudorache.
Totusi, primarul Marcel Alexandrescu l-a avertizat pe inginerul Tudorache ca, desi il mai pasuieste citeva zile, el va trebui sa plateasca chirie pentru cele trei luni aproximativ 15 milioane de lei.
"Asa-i cind agricultura se confunda cu cultura"
Contactat de reporterii "Monitorului", Puiu Siru, consilier sef al Inspectoratului de Cultura Vrancea, a tinut sa ne precizeze ca ceea ce se intimpla in caminele culturale vrincene "este o adevarata drama". Sursa citata considera ca directorii caminelor culturale angajati de inaintasii lui nu au nici o treaba cu activitatea de cultura.
Privitor la situatia Caminului Cultural din Obrejita, Puiu Siru ne-a declarat: "Normal ar fi fost ca directorul sa fi respectat dispozitiile care reglementeaza activitatea lui. Daca s-a ivit un asemenea caz de forta majora privind depozitarea griului pe o perioada determinata, intelegerea trebuia sa functioneze si spatiul eliberat in termenul stabilit. Voi ajunge si la Timboesti si va promit ca voi face ceea ce trebuie facut. Asa-i cind agricultura este confundata cu cultura". (Ionel CRISTIAN)

Comentarii