LA VINATOARE DE VOTANTI

duminică, 19 octombrie 2003, 23:00
13 MIN
 LA VINATOARE DE VOTANTI

Scopul scuza mijloacele. Aceasta pare sa fi fost regula dupa care s-au bazat oficialitatile vrincene pentru a mina oamenii la referendumul national pentru revizuirea Constitutiei. Marian Oprisan, seful administratiei judetene, a declansat o intrecere tipic socialista pentru ca judetul Vrancea sa fie in topul judetelor tarii in ceea ce priveste procentul de participare la referendum. Aproape orice mijloc de convingere si cointeresare a fost bun, atita timp cit a produs voturi. In aceste conditii, taranii vrinceni au salvat, practic, Constitutia. Speriati, dupa cum s-au vaitat multi dintre cei care ne-au sunat la redactie, oamenii din multe sate au fost scosi din casele lor si dusi aproape cu forta sa voteze. In loc sa se axeze pe explicarea schimbarilor aduse Constitutiei, primarii vrinceni i-au tratat pe oameni ca pe inapoiati si i-au minat ca pe o turma spre urnele de votare. La inchiderea urnelor, aproximativ 73,76% dintre vrincenii cu drept de vot se prezentasera la urne in cele 48 de ore ale referendumului. Singurul judet din tara cu peste 70%, inainte de Ilfov (69,41%) si Teleorman (67,54%). Aceasta este performanta Vrancei, dupa citeva saptamini de campanie aproape primitiva. Cind au vazut ca oamenii nu prea au de gind sa se prezinte de bunavoie la urne, autoritatile s-au vazut nevoite sa bata din poarta in poarta pentru a-i aduce la „marea votare”. Doar asa au reusit citeva comune din Vrancea sa obtina procente record, de peste 98%, mai ceva ca pe vremea comunismului.
Nemultumit de rata de participare la referendum, Marian Oprisan i-a convocat simbata seara pe membrii Biroului Executiv PSD, consilieri locali si judeteni, precum si pe oamenii sai de incredere. Dupa o mustruluiala zdravana, PSD-istii au plecat de la sedinta ferm convinsi ca nu trebuie sa iasa din cuvintul sefului: procente cu orice pret.
Inca de acum citeva zile, Oprisan si-a declarat intentia ca Vrancea sa fie cu orice pret „fruncea”, mai ales ca votul dat Constitutiei constituie, in opinia sa, un barometru pentru alegerile din vara anului viitor. Asa se face ca in ultimele doua zile, in comunele judetului s-a pornit o adevarata vinatoare de votanti. „Noi vrem inca de simbata 51%. Sa va fie clar”, spunea prefectul George Baesu alesilor care il tineau la curent prin intermediul telefonului mobil. Din biroul sau, reprezentantul Guvernului in teritoriu coordona activitatea din comune si efectua o numaratoare paralela pentru a avea „control asupra votului”.
Mobilizare generala
Pentru „marea votare”, au fost mobilizati sute de angajati ai institutiilor publice, elevi de scoala, veterani, cu masini, tractoare si carute, totul pentru a scoate lumea din casa, in special in zonele rurale. „Promotorii Constitutiei” bateau si aseara din poarta-n poarta pentru a scoate lumea la vot.
In comuna Regiu, condusa de primarul Cristea Hagiu, prezenta la urne a depasit orice asteptari, aproape de 95% din satenii cu drept de vot. Explicatia prezentei record ne-a dat-o omul cheie al PSD in comuna. „Vine lumea, vine cum sa nu vina, nu-i caram cu masinile, noi ce facem aici, dormim. Daca era si cu elicopteru’ ii caram, i-am carat cu ce-am putut. Toate mijloacele posibile si imposibile le-am folosit numai sa scoatem lumea la vot… I-am luat de mina, urna volanta aici, i-am adus cu masinile tot, si tinerii si batrinii, tot. Politia e cu noi”. Pe ultima suta de metri, la Reghiu mai erau maxim 10 persoane care nu votasera. „Au votat aproape 2.100 de persoane din 2.104. Am trimis si urnele mobile, au fost circa 40- 50 de cazuri in toata comuna. Oamenii nu prea au avut nevoie de lamuriri, au televiziune prin cablu, au auzit care sint modificarile aduse Constitutiei”, ne-a declarat Cristian Hagiu, primarul comunei Reghiu.
La fel s-a intimplat si in comuna Nanesti, unde primarul Stoica a pus la bataie masina personala, inca de simbata, pentru a reusi sa aduce cei 51% ceruti „de la judet”. De altfel, primarii PSD din comune par sa fi invatat „secretele unei prezente la vot de aproape 100%”, asa cum s-a dictat de la Consiliul Judetean.
Pe linga politisti, care si-au facut datoria cit au putut de bine, in comunele Vrancei, cuvintul „omului in sutana” a avut cel mai mare succes in campania pro Constitutie. Ca sa aiba cit mai multi alegatori, in multe sate, primarii au mers personal cu politistii si cu preotii din casa in casa.
La fel si pe valea Milcovului. Seful PSD Mera, padurar de meserie, parea dispus sa taie toata padurea, numai sa aduca oamenii la vot. „Mobilizare generala” a fost cuvintul de ordine in tot judetul.
De altfel, comunele de munte au fost fruntase la votare. Primarul Vasile Agurida din Tulnici a reusit sa aduca la urne aproape toti votantii din comuna. Si la Naruja situatia a fost similara, si aici procentul participantilor la vot fiind aproape de 100%.
Gugestiul a pus umarul la consolidarea pozitiei de lider al „provinciei europene” in topul referendumului. Sectia de votare 148 inregistra un procent de participare la vot de 108%. „Au gresit. Lista suplimentara nu se ia in considerare”, ne-a declarat Gheorghe Mihaila, presedintele Biroului Electoral Judetean. Membrii BEJ au primit ieri mai multe sesizari privind neregulile care s-au inregistrat in momentul votarii. Una dintre sesizari l-a privit pe viceprimarul din Popesti, care a fost reclamat ca a introdus „in jur” de 15 buletine din vot. „Am fost la Popesti, insa nu s-a confirmat reclamatia. Au fost audiati cei de la fata locului, care nu au confirmat ca viceprimarul a introdus in urna mai multe buletine”, ne-a declarat presedintele BEJ.
„Tinerii europeni”, bagati in priza
Si la Focsani, procentul pare sa fi fost tot ce a contat. La sectia de votare 18 de la Grupul Scolar Agricol, de care apartineau si bolnavii de la Spitalul Judetean, membrii sectiei pareau dispusi sa-i lase si pe pacientii fara buletin sa voteze. „Au facut o lista cu seria, numarul de buletin si CNP si au fost la un pas sa voteze pe baza tabelului. Membrii sectiei de votare s-au opus categoric”, ne-a declarat unul din cei prezenti in sectie. „A vota Constitutia a ajuns sa echivaleze cu a acepta o mita sau un santaj”, declara resemnat, un focsanean abia iesit de la votare.
Campania de votare a Constitutiei revizuite a dat cele mai slabe rezultate la Focsani, unde rata de participare se situa, la ora 18.00, intre 29,79% si 38,83%. Procente relativ mici se inregistrau si in celelalte orase din judet. La sectia 63 din Marasesti, din 1795 de alegatori se prezentasera 732 la urne, adica 40,78%. Situatia din Odobesti se prezenta ceva mai bine, procentul la sectia 71 fiind de 47,1%. La cele doua sectii de votare din Panciu luate in considerare la sondaj, rata de participare era de 50,93% si, respectiv, de 64,84%. Cu un procent de 91,35, Adjudul se situa aseara pe unul din locurile fruntase din judet.
La Focsani, inca de la prinz, fanfara militara a fost scoasa pe strazile centrale. Escortata de o masina a politiei, fanfara a pornit din fata Prefecturii si a cintat citeva ore bune, intr-un tur al orasului, melodii pentru toate gusturile. „Spirtul e demn de penita lui Caragiale”, dupa cum comentau trecatorii. Nici elevii nu au stat degeaba. Zeci de tineri, mobilizati de Asociatia „Tineri europeni”, condusa de secretarul Prefecturii, Constantin Eftandopulos Mindrila, au umblat ieri din usa in usa ca sa scoata lumea la votare. Potrivit unor surse oficiale, elevii au fost recompensati cu sume cuprinse intre 150 si 200 000 de lei, mai bine decit un membru de circumscriptie electorala. Baloane viu colorate, in rosu galben si albastru si pliante au fost impartite cu generozitate pe strazile orasului.
Asa zisii „Tineri Europeni” au fost instruiti sa mearga din casa in casa si sa propovaduiasca cum or sti ei mai bine modificarile constitutiei.
„Singura conditie pentru incasarea banilor de buzunar a fost ca fiecare dintre ei sa aiba 40 de nume inscrise pe carnetelele lor. Eu m-am bagat ca sa nu mai fac armata”, ne-a spus Alin R., un voluntar al organizatiei.
Cei care treceau prin magazinele din cartierul Sud, aveau prilejul sa vada ceea ce de mult nu s-a mai vazut in Rominia postdecembrista. Vinzatoarele purtau tricouri pe care se putea citi mesajul „Votez Constitutia pe 19. Te astept la vot”.
Deoarece in fiecare comuna, din ordine precise trebuia indeplinita
norma de voturi, primarii au recurs si ei la metode diverse, unele chiar
hazlii, de a atrage oamenii la vot. Unii oameni au fost atrasi la ospete cu mici si bere, la altii li s-a oferit sosete, altora li s-a promis ca vor
avea parte de consultatii medicale gratis, etc.
Vom reveni cu amanunte despre modul in care s-a desfasurat Referendumul national in Vrancea. (Camelia MARIN, Mihai BOICU, Marius GRIGORESCU)
Corneliu Momanu, presedintele PNL Vrancea:
„Decit o Constitutie prin frauda, mai bine nu se vota”
„Nu toate voturile din urne au fost voturi liber exprimate. S-a facut abuz de urnele volante. Am avut loclitati unde au votat cu trei, patru buletine pentru mama, soacra, nevasta. Oamenii din nordul orasului au votat in Sud. I-am reclamat telefonic presedintelui BEJ. Mi-a spus ca da telefon si se rezolva. Contestatia o depunem degeaba. Ne-am dorit sa se voteze Constitutia, dar sa nu se voteze in locul oamenilor, sa se voteze in conditii civilizate si corecte. Decit o Constitutie prin frauda, mai bine nu se vota”, ne-a declarat Corneliu Momanu, presdintele PNL Vrancea.
Jan Vraciu, presedintele PD Vrancea:
„Votul a semanat cu o intrecere socialista”
La rindul sau, liderul democratilor vrinceni, Jan Vraciu, a criticat maniera in care s-a votat in judetul nostru. „Neregulile pe care le-am constatat le-am anuntat telefonic si s-au rezolvat. La sectia nr.14 vroiau sa plece cu urna volanta. La fel, la sectiile nr. 88 si 89, vroiau sa plece cu urna le cei care nu au votat. Este bine ca s-au votat modificarile Constitutiei. Impresia generala a fost insa ca votul a semanat cu o intrecere socialista si scopul popularizarii modificarilor Constitutiei a trecut pe planul doi. I-a interesat in primul rind participarea la vot ca o datorie de onoare si nu au ezitat sa antreneze institutiile statutului intr-o actiune pentru indeplinirea procentului la vot”, ne-a declarat Jan Vraciu, presedintele PD.
Deputatul PNL Nini Sapunaru”
„Era o mare nenorocire pentru Romania daca nu trecea Constitutia”

„Am constatat deficiente grave in privinta listelor electorale. Membrii aceleiasi familii au fost trecuti o parte la o sectie de votare, o parte la alta sectie de votare. Au fost foarte multe liste suplimentare si speciale. Apar si cetateni din Focsani care se regasesc pe liste suplimentare. Erau foarte multi care au primit instructaj, daca vin cetateni din Focsani sa voteze, sa voteze. Acest lucru nu este corect. La sectia 35 au plecat cu urna volanta in mod nejustificat si s-au intors cu peste 500 de voturi. Au plecat cu o Dacia Supernova cu numar de Bucuresti, se pare a unui deputat. Reprezentantii nostri au contestat, presedinta nu a luat in considerare. Reprezentantii fundatiei „Tinerii europeni” s-au dus din casa in casa si au intrebat daca au votat, citi au fost la vot, sub pretextul ca fac un sondaj. Au fost comune care au avut 20% ieri si acum au 80%, ceea ce mie mi se pare putin probabil. Era o mare nenorocire pentru Romania daca nu trecea Constitutia. Daca a trecut prin frauda este iar o foarte mare nenorocire. Din nou, Marian Oprisan face dovada ca nu poate poate lucra democratic”, ne-a declarat deputatul PNL Nini Sapunaru.
Chemati la vot cu arcanul
Ieri, in jurul orei 13.00, la citeva sectii de votare din cartierul SUD s-au prezentat mai multi cetateni speriati, care sustineau ca au fost obligati de sectorist sa vina la vot. „Au venit la usa si ne-a spus sa venim la vot, caci este spre binele nostru. Este o samavolnicie din partea autoritatilor ca au recurs la astfel de metode… E mai rau decit pe timpul comunismului!”, spunea un alegator care a tinut sa-i pastram anonimatul. Printre oamenii veniti la vot se mai aflau alegatori care spun ca au fost treziti din somn de catre sectorist si indemnati sa participe la referendum. „M-au trezit din somn pe la patru dimineata si mi-au zis sa vin la vot.”, spune cu jumatate de gura un batrin. Cei ce au fost constrinsi sa vina la vot s-au temut sa faca declaratii oficiale, pentru ca, spun ei, „in aceste conditii, nimeni nu ne apara integritatea si siguranta, nici macar noua Constitutie”! Despre aceasta situatie dictatoriala am incercat sa ne informam la presedintii sectiilor respective, insa acestia au infirmat vehement o astfel de conjunctura, dimpotriva, din punctul lor de vedere, totul s-a desfasurat in „liniste si pace”. (Fl. STOIAN)
Alianta Civica a protestat fata de politizarea referendumului
„In semn de protest fata de modul in care PSD a stiut sa respecte actuala Constitutie”, cinci membri din Comitetul de Coordonare a Aliantei Civice Vrancea spun ca s-au deplasat la Rimnicu Sarat cu o masina personala, unde si-au exprimat dreptul constitutional la vot. „In semn de protest fata de incalcarile repetate ale principiilor actualei Constitutii, ale statului de drept de catre baronul Marian Oprisan, noi, conducerea Aliantei Civice Vrancea am votat la sectia 10 din Rimnicu Sarat. Ne-am dus acolo, numai ca sa nu se impauneze si de aceasta data cu succesul sau si sa ne sfideze inca o data cu aroganta sa. S-a vazut cum a reusit el sa aduca bietii oameni la vot”, a declarat Paraschiv Siru Usturoi, vicepresedintele Aliantei Civice Vrancea. Cei cinci membri ai comitetului de coordonare judetean spun ca au tocmit o masina, cu 200.000 de lei, si s-au dus sa voteze „dincolo de provincia europeana”, in judetul Buzau. „Stampila de control dupa documentele de identitate si semnatura anexa stau marturie atitudinii noastre civice”, ne-a mai declarat Puiu Siru, vicepresedintele Aliantei Civice. (F.STOIAN)
Marasestiul, sub media pe judet
„Nu stiu ce se schimba la Constitutie, dar asa zice lumea ca trebuie votata”, ne-a spus un votant. au votat si cei care nu stiu sa scrie si sa citeasca. nici circiumile nu s-au mai umplut dupa votare. „Ceferistii vor vota moficarile Constitutiei. Voteaza si tu!”, ii indemna crainica pe calatorii grabiti
Pe 19 octombrie, la orele 15,30, in Marasesti votasera abia 33,34% din cetatenii cu drept de vot. Prin fata primariei continuau sa treaca siruri de carute cu ciocani proaspat taiati.
La Sectia de votare nr. 62, majoritatea cetatenilor arondati sunt de cetatenie rroma. Dintre cei care au votat aici, M. Chiribuca ne-a spus ca „nu stiu ce se schimba la Constitutie, dar asa zice lumea ca trebuie votata”. „Poate ne-o mari alocatia ca am sase copii si-i greu, n-am serviciu nici eu, nici nevasta-mea. Da’ nu scrieti cum ma cheama”, ne-a spus el speriat. Janeta Ichim, presedinta sectiei, a declarat ca „au votat si citeva persoane care nu stiau sa scrie si sa citeasca. Pentru acestia, le-am citit textul si le-am aratat unde scrie sa voteze, iar ei au pus stampila”.
„Am votat «da» ca poate voi pleca si eu mai usor la munca in Italia. Am doi veri plecati de anul trecut si au zis clar ca nu se mai intorc”, a declarat Dogaru C. de 27 ani, dupa ce a iesit de la Sectia de votare nr.65. Prietenul lui, cam de aceeasi virsta, nu a vrut sa spuna cum se numeste, dar a votat impotriva revizuirii Constitutiei. „Nu vreau sa fiu ca bosorogii astia de comunisti”, a precizat el.
Nici circiumile nu mai erau pline ca dupa celelalte votari. „Mai bine ma duc acasa ca n-am clienti. Dar numai dupa ce votez”, a precizat patronul unei terase cu copertina albastra. „Ei, cine sa mai iasa, ca e si frig si lumea e saraca”, a dat din cap un client, nemultumit ca nu are cu cine sa schimbe o vorba cind isi bea tuica.
In Gara Marasesti, crainica repeta sacadat, din sfert in sfert de ora, „ceferistii vor vota moficarile Constitutiei. Voteaza si tu!” Cum nici un tren nu se grabea sa o intrerupa, aveai senzatia ca e alarma dinaintea vreunui bombardament. (Doina DAMIEAN)
Suporterii, deranjati de amenajarea sectiei de votare de la stadion
La sectiile de votare de la Sala Sporturilor si de la sediul Clubului Sportiv Unirea Focsani nu s-au inregistrat incidente deosebite si nici evenimente care sa perturbe desfasurarea referendumului. Simbata, in prima zi de votare, pe la sectia de la CS Unirea au trecut foarte multi microbisti, dar nu pentru a vota, ci pentru a ajunge in tribuna stadionului „Milcovul”. Suporterii care au ajuns in zona urnelor n-au zabovit prea mult deoarece asteptau inceperea partidei de fotbal dintre Unirea Focsani si CSM Medgidia. Ba mai mult, unii au fost deranjati ca urnele au fost amplasate in camera unde functiona, de obicei, barul arenei la meciurile de pe teren propriu si unde se putea bea sau minca in pauza jocurilor.
Prezent la meciul de fotbal de simbata, prefectul George Baesu n-a ratat prilejul de a se interesa cum merge cu votarea, vestile primite de la responsabilii sectiei intristindu-l insa. Atit la CS Unirea, cit si la Sala Sporturilor, au votat putini focsaneni, cu un surplus in ziua de duminica. „Merge mai bine astazi (n. r. – duminica), dar nu la nivelul asteptarilor”, a spus Stanciu Schiopoiu, presedintele sectiei de votare de la CS Unirea. (Cristi IRIMIA)
Circ pentru alegatori
Pe ultima suta de metri, aseara in jurul orelor 19.30, caravana circului „Pironkov” incerca sa convinga focsanenii sa se prezinte in cel mai scurt timp la sectiile de votare. „Mai sint 30 de minute pina se inchid urnele. Mergeti sa votati viitorul Romaniei. Mergeti sa votati pentru democratie”, se auzea aseara din megafoanele caravanei.
Ploaia torentiala, in schimb, nu a convins foarte multa lume. In foarte multe sectii de votare, dupa ora 19.30 s-au prezentat foarte putini alegatori. „Inainte de 19.00 am avut mai multi alegatori. Dupa, nu prea au mai venit. Probabil era prea tirziu, afara ploua si oamenii nu au mai iesit din casa”, a declarat un membru al comisiei electorale. (A.G.)
Biroul Electoral Judetean: post telefonic deranjat
Membrii sectiilor de votare din Vrancea au inrosit pur si simplu singurul telefon pus la dispozitia Biroului Electoral Judetean, care a avut sediul la parterul Consiliului Judetean. Ieri dupa amiaza, in jurul orelor 18.00, cei care sunau la numarul de telefon 211111, primeau invariabil acelasi raspuns: post telefonic deranjat.
Si sectia de votare nr.43 din cartierul Sud a ramas fara telefon, chiar cu citeva minute inainte de inchiderea urnelor. Situatia a durat doar citeva minute si a creat agitatie printe cei care aveau misiunea de a comunica rezultatele finale la Prefectura.
In alte sectii de votare, Romtelecom a efectuat verificari de ultima ora care sa asigure buna functionare a referendumului. (A.G.)

Comentarii