Lista medicamentelor compensate si gratuite

luni, 09 iunie 2003, 23:00
4 MIN
 Lista medicamentelor compensate si gratuite

Zeci de bolnavi asteptau ieri, la usa biroului directorului Spitalului Judetean pentru a-si semna retetele primite in regim gratuit. Oameni suferizi, care abia se mai puteau tine pe picioare, doboriti de boala si de birocratia peste masura isi asteptau rindul de ore intregi, doar, doar vor primi semnatura pentru medicamentele, pe care altfel nu si le-ar putea permite.
„Niciodata nu a fost ca acum! Este strigator la cer! Trebuie sa te duci la medicul de la cabinet, pe urma la medicul sef de sectie, apoi la directorul spitalului si daca reteta depaseste 1.800.000 de lei trebuie sa mai mergi si la Casa de Asigurari de Sanatate. Murim pe drumuri, asa ceva nu se mai poate. Reteta mea valoreaza opt milioane daca nu merg peste tot ca sa o semnez, asta inseamna ca fiul meu va ajunge intr-o stare grava”, spunea o femeie al carei fiu sufera de citiva ani de o boala psihica.
Hotarirea de Guvern publicata in urma cu citeva zile in Monitorul Oficial precizeaza ca pentru anumite medicamente cuprinse in lista B, un bolnav care sufera de Parkinson, are proteze cardiace si urmeaza tratament de intretinere, schizofrenie, hepatita virala acuta, a suferit un accident vascular cerebral sau care are epilepsie, trebuie sa meaga la medicul de familie, apoi la un medic specialist, la medicul sef de sectie, apoi la o comisie terapeutica a Spitalului Judetean si aproape de final trebuie sa bata si la usa directorului Spitalului Judetean.
Cind bolnavul crede ca acest calvar se apropie de sfirsit mai are cel putin doua etape de parcurs. Si anume, daca reteta valoreaza mai mult de 1.800.000 de lei, bolnavul trebuie sa ceara acordul Casei de Asigurari de Sanatate care, in functie de fondurile pe care le are, decide daca bolnavul poate sau nu beneficia de gratuitate. Dupa slalomul printre cabinetele medicale, la final bolnavul se adreseaza farmaciilor. Aici suferindul are parte de o alta surpriza. Nu toate farmaciile au medicamentele aflate pe reteta sau nu toate pot elibera medicamentele gratuite.
Sfirsit de boala si de nervi, omul trebuie sa-si mai ia o data inima in dinti si sa mai porneasca inca o data prin calvarul eliberarii medicamentelor gratuite din farmacie in farmacie doar, doar o gasi una care sa-i mai amelioreze suferinta pentru o luna de zile. Cum farmaciile nu prea au fonduri, toata alergatura poate fi in zadar. Pentru ca, odata ajunsi la usa ghiseului, farmacistul ii poate spune ca nu are cum sa elibereze medicametele intrucit fondurile distribuite de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate s-au epuizat. Si asa, toata osteneala bolnavului este in zadar.
Bolnavii au luat pe sus cardiologii
Cea mai afectata categorie de bolnavi o reprezinta cardiacii. Pentru ei, ca de altfel pentru multi bonavi cronici, legea prevede ca pot primi retete compensate sau gratuite direct de la medicul de familie, daca au o scrisoare de recomandare medicala eliberata de medicul specialist. „Vin cu zecile la cabinete. Eu nu sint un robot, dar chiar si in aceste conditii, cu toate ca ar trebui sa consult zilnic cel mult 30 de pacienti, stau si peste program si consult in jur 40 de pacienti, dar ginditi-va ca in judet sint citeva mii de bolnavi de inima. Nu am timpul efectiv sa ii consult pe toti. Au intrat peste mine in cabinet cu reteta in mina si mi-au spus, ?dati-mi scrisoare de recomandare, ca mor? si eu nu am ce sa le fac”, sustin medicii cardiologi.
O scrisoare de recomandare medicala presupune un consult amanuntit al bolnavului. In cazul in care el este cardiac, medicul trebuie sa-i faca o electrocardiograma, sa-i verifice tensiunea ateriala si sa-i faca o anamneza, adica sa aiba o discutie cu bolnavul despre starea sa de sanatate. Toate acestea dureaza cel putin 10-20 de minute. In aceste conditii, pentru a consulta o data pe luna cardiacii este nevoie de citiva ani buni pentru un singur medic care se ocupa de tratarea lor.
Bolnavi carati de apartinatori
Ieri, la Spitalul Judetean citiva bolnavi, care au suferit accidente vasculare si au nevoie de tratamente pentru ameliorarea bolii asteptau coplesiti de caldura de afara in masinile cu care au fost transportati de la zeci kilometri distanta. „Eu o am pe mama bolnava si o plimb in masina la toate cabinetele la care trebuie sa ma duc. Daca era singura nu se putea descurca in situatia asta. Este groaznic ce se intimpla, sa se ia niste masuri sa nu ne mai plimbe pe drumuri. In loc sa se usureze situatia, mai tare rau ne fac. E curat genocid ceea ce se intimpla. In loc sa-i vindecam pe cei dragi, ajungem sa ne imbolnavim si noi”, sustine o femeia aflata pe scarile Spitalului Judetean.
Semnam ca primarii
Multi medici sefi de sectie sustin ca situatia ii obliga sa-si asume niste responsabilitati uriase. In situatia in care semneaza o astfel de reteta, in mod normal ar trebui sa consulte pacientul. Chiar daca medicul specialist i-a recomandat bolnavului un tratament, medicul sef de sectie poate avea alta parere. In aceste conditii ar insemna sa refuze semnarea retetei si sa-i recomande medicului sa-i prescrie alt tratament cu care este el de acord.
In cea mai mare incurcatura sint pusi directorii de spitale. In majoritatea cazurilor, acesta nu are competenta necesara sa verifice tratamentele prescrise de colegii de alta specialitate. Refuzul semnarii acestor retete ar insemna sa mai puna inca o data bolnavii pe drumuri. Fortati de situatie, directorii spitalelor semneaza fara sa verifice corectitudinea retetei.
Birocratia excesiva nu face altceva decit sa condamne la moarte oameni suferinzi, aflati la limita existentei, care ajunsi la culmea disperarii nu-si pot permite din pensii si din salarii minime sa-si plateasca medicamentele prescrise. (Anca GIRNEATA)

Comentarii