Mafia din invatamintul vrincean, la urechile MEC

miercuri, 25 iunie 2003, 23:00
5 MIN
 Mafia din invatamintul vrincean, la urechile MEC

Scoala vrinceana este din nou implicata intr-un scandal de proportii, pe fondul unor acuze privind desfasurarea examenului de capacitate. Zeci de parinti sustin vinovatia Inspectoratului Scolar, care nu a tinut in friu examenul si a lasat supraveghetori binevoitori sa rezolve diverse situatii, nepasindu-le de rigorile regulamentului. „Ziarul de Vrancea” a demascat in editia de ieri frauda de la examenul din aceasta sesiune, dovedita prin diferente de zeci de sutimi intre nota initiala si nota obtinuta dupa recorectarea tezei.
Faptul ca anul trecut nu s-au anuntat numele profesorilor sanctionati din cauza supralicitarii unor note si nici masurile disciplinare a lasat loc la interpretari. Chiar oamenii scolii sint convinsi ca responsabilii sistemului au trecut cu vederea frauda de anul trecut, in conditiile in care, vinovatii, depistati chiar de MEC, au fost ascunsi in sertare.
„Pentru cei cu milioane, examenul s-a transformat din national, in local”, sustin unii parinti. Dupa incheierea concursului, copiii au povestit familiei cine, cum si de unde a copiat. Cum au reusit sa scoata note frumoase, in conditiile in care, s-au tiriit toti cei 4 ani de scoala sa treaca clasa?!
„Examenul de capacitate la Scoala Paltin este local de ani de zile si in mare parte se ia cu bani”, declara parintele unui copil de la scoala Prahuda. Un cadru didactic a trimis o reclamatie la Ministerul Educatiei in care povesteste ca la centrul de examen Scoala Paltin a existat chiar un pret: „intre 10 si 20 de milioane se obtin note foarte mari si implicit un loc la liceul de elita preferat”. Si nu se fereste sa dea si exemple concrete. „Maciuca Lucian, invatator la Scoala Generala Spulber din comuna Paltin a avut si el un baiat care a sustinut examenul de capacitate (…) personal acest Maciuca a intrat in sala nr.6, i-a pus subiectele rezolvate pe banca si i-a spus baiatului sau, Maciuca Catalin Daniel «nu te grabi, scrie incet, tot», de subiectele rezolvate mai profitind si fata invatatoarei Iacob Constanta, tot in sala nr.6. Cind acest invatator a fost intrebat de parinti cine isi permite ca parinte sa intre in scoala, el a replicat ca are delegatie de la minister sa stea in scoala”. De precizat ca, potrivit regulamentului, in timpul desfasurarii concursului este interzis accesul in centrul de examen. Iar cadrele didactice care au rude in examen nu au dreptul de a face parte din comisia de examen.
Elevul Maciuca de la Scoala Spulber, unde tatal sau este invatator, a absolvit cu media 9.99! La capacitate, are 10 curat la geografie, iar inainte de contestatii, avea 9.50 la matematica, iar media de admitere 9.30.
„Se poate observa si la note”
„La sala 1, unde a fost si baiatul meu, Beteringhe Neculai, patron cu supermarket in comuna Nereju si seful de post din comuna Paltin, Bara Gheorghe, au introdus subiecte rezolvate la limba romana si matematica strict pentru copiii lor. La proba de matematica, profesorul supraveghetor Micu Ion de la Scoala Naruja s-a asezat in banca lui Beteringhe Adrian si i-a plasat apoi subiectele lui Bara Alina. Celalalt supraveghetor tot presa elevii ca daca au terminat lucrarea sa iasa afara din sala. Baiatul meu a iesit plingind din examen, nu pentru faptul ca nu scrisese, ca doar a luat nota 7.10 la matematica, ci pentru faptul ca tipase la el si-l amenintase supraveghetoarea, baiatul mei vazind cu ochii lui cum acesti doi elevi copiau rezultatele introduse de parinti. Personal am mers dupa magariile de la aceasta proba la presedintele comisiei de examen, Sandulachi Dumitru, i-am explicat cum supraveghetorii au facut discriminari (…) Se poate observa si la note, s-au obtinut note foarte mari, chiar maxime, de 10”. „La proba la matematica, la sala 1, s-au luat note foarte mici, notele lui Bara Alina de 9.55 si a lui Beteringhe Adrian de 9.70, detasindu-se distantat de restul clasei care a obtinut note de la 1 la 6, doar baiatul meu a luat 7”. Din lista privind rezultatele preliminare la capacitate, reiese ca Beteringhe Ionut are 9.70 la matematica, iar media de admitere este 9.05. Iar Bara Alina, 9.55 la matematica si 9.20 la geografie.
Surprinde faptul ca la acelasi centru un absolvent cu media 7.08 si cu 5.50 la romana, 6.45 la matematica, obtine 10 curat la georgrafie! Este cazul Lilianei Bratu. Nota 10 curat, tot la geografie, a fost obtinuta si de Gheba Viorel, care i-a fost coleg de clasa in examen.
„Sint aberatii”
„La sala 9, unde a fost baiatul invatatoarei Tofan Didina din Nereju, elevii au copiat dupa subiectele rezolvate si introduse in sala de aceasta invatatoare, elevi destul de slabi la invatatura de la Scoala Prahuda au luat medii mari la examenul de capacitate.”
Intrebat de reporterii nostri despre situatia reclamata la centrul de examen Scoala Paltin, presedintele comisiei, Dumitru Sandulachi ne-a declarat: „Nu a avut nimeni acces in examen. Sint niste aberatii, la examen am avut usile incuiate, nu a intrat nimeni in timpul examenului. Lucrurile au mers foarte bine. Nu este adevarat”, sustine directorul Sandulachi, confirmind ca Micu Ion a fost membru al comisiei.
Scrisoarea a fost adresata ministrului Alexandru Athanasiu, caruia ii cere eradicarea „mafiei care ruineaza invatamintul rural, in special”. „Eu, care, ca parinte, am asistat neputincioasa la escrocheriile din centrul de capacitate Paltin propun anularea acestui examen local cu bani, notele sa se ia pe competenta, pe cinste si atunci se va vedea nivelul real de pregatire al elevilor de la tara, munca profesorilor lor si nu va mai fi nici un fel de discriminare in rindul elevilor, nu se vor mai putea face discriminari intre cel bogat si cel sarac”.
„Copilul meu s-a pierdut printre mediocri”
Un alt parinte reclama diferentele mari dintre rezultatele obtinute de copiii de la centrele din mediul rural si cei din urban. Elena M. a povestit redactiei noastre faptul ca, la simulare, fiul a obtinut nota 9.30, iar la examen a luat cu citeva sutimi mai mult. In ierarhie, copilul a ajuns sa se numere printre cei 800 cu note peste 9, in conditiile in care o pondere semnificativa o au elevii care vin din rural. „Copilul meu a facut pregatire suplimentara toti cei patru ani. A invatat foarte bine, a fost testat de zeci de ori si era un elev de peste 9.50. La examen ne-am trezit ca cei din rural au venit cu medii foarte mari, care cred ca sint umflate artificial. Eu nu pot sa cred ca un copil dintr-un satuc de nu stiu unde poate lua 9.80 la matematica, la fel ca un elev care a fost pregatit de profesori renumiti”.
Teze la MEC
Surse de incredere sustin ca MEC a cerut din nou Inspectoratului Scolar teze la re-recorectare. Se pare ca este vorba numai despre tezele notate cu 10, intr-o prima faza. „Ziarul de Vrancea” a sesizat ieri Ministerul Educatiei in privinta diferentelor de notare in citeva zeci de cazuri, date publicitatii in editia de ieri. Asta, in conditiile in care, Inspectoratul Scolar Judetean nu a luat atitudine fata de semnalele trase de ziarul nostru, avind in vedere antecedentele, sintem convinsi ca responsabilii sistemului incearca din nou sa ascunda sub pres frauda de la Capacitate. (Cristina LAZARIN)

Comentarii