Ochean si Baesu „disecati” de chirurgi

marți, 24 iunie 2003, 23:00
4 MIN
 Ochean si Baesu „disecati” de chirurgi

Chirurgii prezenti la masa tratativelor pentru a discuta consecintele extrem de grave ale unei restructurari facuta anapoda nu s-au ales decit cu jigniri, atit din partea conducerii Spitalului Judetean, cit si a autoritatilor judetului. Medicii chirurgi s-au aratat extrem de suparati vizavi de afirmatiile prefectului Baesu facute intr-o conferinta de presa. Mai exact, George Baesu a evitat practic sa analizeze situatia Spitalului Judetean, dar intr-un context mai larg a spus ca si calitatea profesionala a doctorilor chirurgi din spital lasa de dorit si ca el, personal, ar apela, in caz de nevoie, la medicii din Bucuresti. Aceste consideratii personale ale prefectului au stirnit nemultumirea chirurgilor, care au lansat o nota de protest. „In calitate de functionar public cu inalte responsabilitati in judet, asemenea declaratii nu se fac public. Nu are decit sa-si pastreze parerea pentru sine si sa actioneze in consecinta. In al doilea rind, nu are pregatirea profesionala a unui chirurg pentru a aprecia complexitatea unui act chirurgical. Sint prea multi ani de invatat si de facut ucenicie, pe care prefectul nu cred ca are timp si nici capacitatea sa o faca. Titlurile profesionale obtinute de chirurgi se dau dupa multi ani de invatatura, examene, concursuri si practica medicala, ceea ce nu este in practica domniei sale”, se precizeaza intr-un comunicat remis redactiei noastre.
In ciuda argumentelor extrem de bine puse la punct care au aratat ca o restructurare facuta „dupa ureche” si dupa orgolii personale are consecinte grave asupra sanatatii populatiei, conducerea spitalului nu si-a schimbat decizia in ceea ce priveste aglomerarea a patru compartimente de chirurgie diferite, pe acelasi palier. „Inca o data se dovedeste ca nu stie sau nu vrea sa afle ce se intimpla in sectorul sanitar iar cei din jur isi fac propriile interese. De altfel, se constata de mai mult timp o campanie de denigrare a colectivului de chirurgi, care nu stim cui foloseste, in nici un caz bolnavilor. Pe de alta parte, se dovedeste ca prefectul nu urmareste interesul majoritatii populatiei vrincene, cind recomanda ca «oamenii care isi permit» sa apeleze la serviciile altor medici la Bucuresti”, au adaugat chirurgii in memoriu.
Contactat de reporterii nostri, prefectul George Baesu a mentionat ca „nu am adus nici o acuzatie medicilor chirurgi, ci doar am fost de parere ca reforma trebuie sa continue”.
Memoriul in care medicii si-au exprimat nemultumirea a fost semnat de catre toti chirurgii de la Spitalul Judetean: Nicolae Vasile, Liviu Petrea, Mihail Ionescu, Mugurel Andronache, Constantin Sapunaru, Ana Bontas si Dan Liviu Vasile.
„Nu ar trebui sa faca indicatii operatorii”
Ultima gaselnita a directorului Spitalului a fost ca in urma interventiilor chirurgicale ale medicilor chirurgi se consuma prea multe materiale sanitare. Acesta le-a recomandat medicilor sa nu mai opereze „coleciste la rece”. „Se impune a face citeva precizari ce completeaza cunostintele medicale ale respectivului, care prin pozitia sa ar trebui macar sa se informeze. Daca domnia sa nu are competente medicale, si nu le are, nu ar trebui sa faca indicatii operatorii. Pentru buna interpretare a faptelor si ridicarea gradului de cultura medicala a domnului director, precizam referitor la interventiile pentru o litiaza biliara acestea se fac in orice moment dupa punerea diagnosticului de preferinta «la rece» si nu in conditiile in care litiaza biliara se acutizeaza inducind un grad de morbiditate foarte mare ce poate fi urmata de deces. In al doilea rind, in prezent se utilizeaza cu precadere metoda laparoscopica in care cantitatea de materiale, pansamente, fesi este foarte mica, spitalizarea redusa si complicatii post operatorii minime”, sustin medicii chirurgi, intr-o nota de protest trimisa redactiei.
Desi chirurgii si-au pregatit argumente ce puteau fi dovedite cu indici de utilizare a paturilor foarte ridicat si cu numarul mare de urgente medico-chirurgicale care vin in fiecare zi, aceste lucruri nu au avut nici un efect asupra conducerii Spitalului Judetean si nici a Directiei de Sanatate Publica. „Nu ar face rau ca domnul director, care pina in prezent nu a cunoscut ce inseamna gradul de complexitate a activitatii in Spitalul Judetean, sa se informeze corect si de la cine trebuie”, au adaugat in memoriu chirurgii.
Din pacate, nu am putut consemna si parerea sefului Spitalului Judetean, medicul Valentin Ochean, datorita unor probleme care au intervenit in familia directorului.
Responsabilitatile, pasate la minister
In urma adreselor facute de catre medicii de la sectia Chirurgie a Spitalului Judetean catre Ministerul Sanatatii si Familiei, acestia au primit cu stupefactie raspunsul ca toate modificarile din spital s-au realizat in urma propunerilor facute de catre conducerea Spitalului Judetean si Directiei de Sanatate Publica. Cu toate ca de fiecare data cind medicii i-au cerut directorului Valentin Ochean sa-si motiveze decizia, el a sustinut ca modificarile au fost facute de catre reprezentantii MSF si nu pe plan local, ministerul pare sa-i contrazica afirmatiile. „Noi intelegem ca nu sint bani si ca se incearca gasirea unei solutii, dar nu sint bani acum dar poate peste un an sau doi vor fi. Nu trebuie sa distrugem tot pentru ca in acest moment nu sint bani”, ne-a declarat doctorul Nicolae Vasile, medicul sef al sectiei Chirurgie I.
DSP o intoarce ca la Ploiesti
Conform „reformei lui Ochean”, pe acelasi palier al sectiei Chirurgie in zilele urmatoare ar trebui sa functioneze in urma restructurarii paturilor cinci compartimente cu profil patologic diferit: urologie, chirurgie generala, OMF, arsi si chirurgie plastica si reparatorie. In aceste conditii exista pericolul aparitiei unor infectii intraspitalicesti care pun in pericol sanatatea pacientilor.
In urma cu citiva ani, sectia Chirurgie a Spitalului Judetean era organizata pe baza aceluiasi sistem pe care conducerea spitalului doreste sa-l implementeze in perioada urmatoare. La vremea respectiva, dupa o serie de controale facute de catre reprezentantii DSP, acestia au cerut descentralizarea sectiei de urgenta din cauza pericolului la care erau expusi bolnavii. Surprinzator, DSP este dispusa in acest moment sa faca un lucru pe care in urma cu citiva ani l-a considerat gresit. (Anca GIRNEATA)

Comentarii