Rachete pentru speriat grindina

miercuri, 04 iunie 2003, 23:00
3 MIN
 Rachete pentru speriat grindina

Pierderile pricinuite agriculturii vrincene in ultimele saptamini din cauza grindinei i-au facut pe specialisti sa se orienteze catre un sistem care ar putea proteja culturile de calamitatile naturii. Este vorba despre un proiect, care a dat rezultate foarte bune in Republica Moldova, iar in prezent se deruleaza un program pilot in judetul Prahova. Rachetele antigrindina sint ultima gaselnita a specialistilor, iar acest proiect pare sa intereseze in special pe viticultori, care au avut de suferit la inceputul acestei veri in zone precum Jaristea, Virtescoiu, Odobesti si Panciu.
Autoritatile locale isi propun sa demareze un program pentru protejarea culturilor impotriva grindinei. Ieri, in sala mare a Consiliului Judetean, reprezentanti ai societatii Rom Arm au demonstat celor prezenti eficienta rachetelor antigrindina.
Deocamdata programul se deruleaza in judetul Prahova si are in sfera de activitate protejarea zonei viticole Valea Calugareasca.
Autoritatile locale isi propun sa demareze pina la sfirsitul acestui an prima parte a programului, care presupune stabilirea zonelor cel mai grav afectate de grindina si modalitatile de amplasare a punctelor de lansare a rachetelor, astfel incit programul sa fie cuprins in bugetul de anul viitor. Proiectul va fi finantat de Ministerul Agriculturii si de Guvernul Romaniei. Costurile pentru instalarea acestui sistem pentru un hectar de vita de vie este intre 4 si 7 dolari.
„Rachete din hirtie”
Rachetele folosite pentru distrugerea norilor sint ecologice. Imediat dupa eliminarea particolelor de grindina rachetele se autodistrug fara sa puna in pericol mediul inconjurator. „Materialul din care sint facute nu poate pune in pericol pe nimeni in momentul in care se distrug. Ele nu au metal sau alte materiale grele care sa puna in pericol viata cetatenilor. Sint ca niste rachete din hirtie”, ne-a declarat directorul societatii Rom Arm, Constantin Dinu. Procedeul prin care poate fi alungata grindina pare destul de simplu. Imediat dupa patrunderea rachetei in nor particolele de gheata sint distruse pina la transformarea lor in particole de apa.
Experimentul a avut un succes deosebit in Republica Moldova, unde rachetele antigrindina sint folosite de aproape 40 de ani. Din cauza lipsei de fonduri anul trecut numai anumite zone viticole au putut fi protejate prin sistemul antigrindina. In acest fel modovenii au observat ca zonele neprotejate au suferit pierderi extrem de mari, in comparatie cu suprafete in care s-a reusit distrugerea grindinei cu ajutorul rachetelor. „Nu cred ca la noi in Vrancea ar fi o problema in ceea ce priveste spatiul. Spre exemplu ?Veritas? Panciu are o mie de hectare de vita de vie si inca o mie de teren arabil si sintem dispusi sa punem la dispozitie suprafetele necesare pentru montarea acestui sistem. Anul acesta am reusit sa incheiem contracte de asigurare pentru suprafetele cultivate, inclusiv pentru grindina. Firmele de asigurare ar trebui sa ia legatura cu dumneavoastra pentru ca prin acest sistem riscul compromiterii culturilor scade foarte mult sau daca nu sint interesati scoatem din contract clauza care se refera la grindina si va platim direct pe dumneavoastra”, a precizat directorul SC „Veritas”, Adrian Toma.
Metoda a fost aplicata in mai multe tari
Specialistii au constatat ca anual, datorita caderilor de grindina, importante suprafete de culturi agricole sint distruse si se produc pagube insemnate in agricultura. De asemenea, aproximativ 60% din furtunile ce apar in perioada martie-septembrie a anului sint insotite de caderi de grindina, iar 50% dintre acestea determina pierderi. De aceea a fost nevoie ca la nivel national sa se constituie
Sistemul National Antigrindina, care sa monitorizeze si zonele afectate de furtuna si chiar sa intervina acolo unde este cazul, astfel incit sa poata combate grindina si sa limiteze efectele secetei prin stimularea controlata a precipitatiilor.
Tehnologiile de combatere a grindinei se bazeaza pe crearea in nori a unor germeni artificiali de condensare, care determina scaderea dimensiunilor finale ale particulelor de grindina din nori. In urma studierii sistemelor de combatere a caderilor de grindina, care functioneaza in mai multe tari, se constata ca din punct de vedere al raportului pret/eficienta, metoda cea mai folosita utilizeaza rachetele ca vector purtator al germenilor de condensare (pe baza de iodura de argint). (Anca GIRNEATA)

Comentarii