Reclamagiul de profesie

marți, 12 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Reclamagiul de profesie

Ion S. din Marasesti depune aproape zilnic plingeri la primarie, motivele petitiilor sale fiind dintre cele mai diverse. Din 1998, are un "hoby" mai putin obisnuit, reclamarea tuturor celor cu care intra in contact. Unul din necazurile omului il constituie expulzarea sa din Canada, lucru petrecut in urma cu ani buni. Numai pentru acest fapt au fost sesizate toate instantele judecatoresti din tara, cele de peste hotare, precum si Ambasada Canadei la Bucuresti. Neasigurarea integrarii sale in societate, care ar fi trebuit sa fie facuta de statul roman, este motivul pentru care vrinceanul s-a judecat atit cu primul-ministru Adrian Nastase cit si cu presedintele Romaniei, Ion Iliescu. Reclamagiul pare a se considera o persoana de interes local, dovada in acest sens fiind teancul de cereri care se afla indosariat la primarie. "Problema este foarte clara, expulzarea mea din Canada nu poate solutiona aderarea Romaniei la NATO sub nici o forma", sint insemnarile adresate primariei de Ion S.
Petitionarul crede ca statul ii foloseste inventiile
In momentele de respiro, barbatul concepe planuri mari pentru dezvoltarea Marasestiului, lui revenindu-i doar meritul de a fi initiatorul proiectelor. Unul dintre acestea prevede infiintarea unei comisii formata din juristi, functionari publici si profesori, care sa puna in practica derularea afacerilor dorite de respectivul marasestean. Pentru viitorul apropiat, omul vede in Marasesti infiintarea unei burse de valori, a unui hotel modern cit si a unei sali de conferinte. Nu au scapat atentiei construirea unei zone rezidentiale si nici organizarea unui tirg expozitional. De toate aceste proiecte au fost informate atit autoritatile locale cit si televiziunea centrala. Dupa ce a prezentat planurile sale tuturor celor interesati, barbatul a ajuns la concluzia ca statul se foloseste de una din inventiile sale, un sistem informational care, dupa spusele sale, ar fi revolutionat sistemul de aparare al Romaniei. "Autoritatile statului se folosesc de proiectele mele de afaceri. Si Prima (postul de televiziune – n.r.) si presedintele par a sti despre existenta proiectelor si aplicarea lor, motiv pentru care nu mi-au acceptat faxul", se plinge barbatul autoritatilor din Marasesti.
Secretara Primariei, acuzata de hartuire sexuala
Un alt val de reclamatii aduse statului roman, dar si primariei, se refera la problemele familiale pe care petitionarul le intimpina in mod frecvent. Faptul ca barbatul n-a aflat din timp de mutarea parintilor sai din Bolotesti in Marasesti se datoreaza, conform plingerilor inaintate administratiei locale, neimplicarii ministrului de externe si a Guvernului in solutionarea dosarului sau de emigrare. Dupa ce au fost luati la ochi atit primul-ministru cit si presedintele tarii, de aceasta "onoare" n-au putut scapa nici functionarii Primariei din Marasesti. Primarul, "cumetrii din Politie" si cu alti "membri din SRI, inghesuiti prin portbagajul unei masini", sint acuzati de Ion S. ca ar fi mers la Suraia la un chef, iar apoi ca ar fi facut un popas la "Hanul dintre vii". "S-a vrut sa fie o sursa extrabugetara sau un loc de popas si protocol?", il intreaba reclamantul pe primar. O alta victima a atentiei barbatului a fost secretara orasului. Aceasta nu a scapat atentiei reclamagiului, ea fiind acuzata de hartuire sexuala, pe motiv ca ar vrea sa-l desparta de sotia sa.
Cazul lui Ion S. este cunoscut de toti angajatii Primariei, aparitiile acestuia lasindu-i pe toti indiferenti. Elocvent pentru situatia omului este raspunsul dat de Curtea de Apel Galati, care l-a catalogat drept un petitionar care nu face altceva decit sa se rafuiasca cu autoritatile. (Dan NICOLAU)

Comentarii