Salarii bune pentru profesori, numai pe hirtie

joi, 07 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Salarii bune pentru profesori, numai pe hirtie

In contul Inspectoratului Scolar Judetean au intrat ieri, 236 miliarde de lei, suma ce urmeaza a fi impartita scolilor-centre de executie bugetara pentru asigurarea salariilor cadrelor didactice pina la sfirsitul anului curent. Repartizarea banilor pe fiecare unitate scolara se va face in functie de numarul de elevi, asa cum prevede OU nr.138 privind noua forma de finantare a unitatilor de invatamint preuniversitar. Teoretic, profesorii care predau in scolile satesti ar trebui sa primesca mult mai putini bani decit dascalii de la oras, in conditiile in care, numarul de elevi pe clasa este mult diminuat in raport cu clasele din unitatile municipiului. Pentru a nu se ajunge la sanctionarea cadrului didactic din motivul lipsei "materiei prime", Ministerul Educatiei a impus si o serie de indici de corectie. "Va fi o finantare proportionala cu numarul de elevi, finantare asigurata de bugetul de stat prin MEN pentru cheltuielile de personal, care se face pe baza unor formule matematice, astfel incit repartizarea sa fie cit mai aproape de adevar pentru a putea acoperi necesarul de salarii. Astfel, la scolile mari, Scoala nr. 2 sau Scoala nr. 9 am fi avut un surplus de fonduri, iar la scolile din mediul rural, cadrele didactice nu si-ar fi putut ridica salariile care li s-ar fi cuvenit de drept", a argumentat economistul Nicolae Popescu, contabilul sef al ISJ Vrancea.
Legea prevede ca, finantarea proportionala cu numarul de elevi se stabileste in functie de numarul de copii prescolari si elevi si de costul mediu anual de instruire ce revine pentru un copil sau elev, avindu-se in vedere standardele de instruire teoretica si practica. Insa exista o grila de salarizare a personalului din sistem, care este la fel de valabila ca si prevederile mai sus-mentionate. Contabilii din invatamint sint obligati sa respecte ambele acte de normative, insa mai mult, grila de salarizare – este cea la indemina. Cele 236 de miliarde de lei impartite la cei 56 de mii de elevi din Vrancea dau ca rezultat suma de 4,2 milioane de lei, suma care reprezinta salariul ipotetic pe care ar trebui sa-l ia un profesor pe "cap de elev", in decursul unui an financiar. "Acest calcul se face la nivelul Ministerului Educatiei Nationale in momentul repartizarii fondului de salarii pe fiecare judet, insa asta nu influenteaza modalitatea de impartire a banilor la nivelul scolilor dintr-un judet", sustine economistul Popescu. Grila de salarizare nu permite majorarea sau diminuarea chenzinei cadrului didactic functie de numarul elevilor la care preda. Pe de alta parte, nici cresterea salariului personalului din invatamint odata cu 1 septembrie, nu este o consecinta a finantarii pe "cap de elev", ci a protestelor cadrului didactic, soldate de Ordonanta nr.24, care prevede majorarea lefurilor cu 2-3 sute de mii de lei in cazul cadrului didactic.
Lefuri mai mari un pic
Cit despre fondul de salarii, cele peste doua sute de miliarde nu vor acoperi si prima chenzina pe luna decembrie. "Noi am cerut cu 32 de miliarde de lei mai mult, ca sa fim siguri ca in decembrie nu vom mai avea probleme. Nu cred sa ne ajunga banii", e de parere contabilul-sef al Inspectoratului Scolar Judetean.
Bugetul de salarii se va diminua si mai mult, datorita intrarii in vigoare a Ordonantei nr. 8 si nr. 24 ce stabilesc cresteri salariale semnificative la nivelul intregului personal. De la 1 septembrie, coeficientul de multiplicare dupa care se calculeaza lefurile profesorilor va creste de la 800.000 de lei la 900.000 de lei. In acest an, un invatator debutant va fi incadrat cu salariul de 1.609.200 de lei fata de 1.430.400 de lei cit au primit colegii lor din aceeasi categorie pina acum. La salariu se adauga sporurile, care, de cele mai multe ori, insumate dau un salariu: ora de dirigentie (10%), sporul de solicitare neuro-psihica (3% pentru fiecare transa de vechime, ce poate ajunge pina la 33% in cazul profesorilor cu peste 40 de ani vechime), salariu de merit (15%) si gradatia de merit (20%), sporul de zona (5%-80%), plus cele acordate pentru functii de conducere.
Angajatii din invatamint din categoria personal TESA vor primi salarii mai mari cu 20%, dupa majorarea din luna aprilie a anului curent, iar personalul nedidactic beneficiaza de aceeasi marire cu 2-3 sute de mii, ca si cadrele didactice. Majorarea lefei se va vedea la avansul din aceasta luna, pe care salariatii il ridica in jurul datei de 15 septembrie. (Cristina LAZARIN)

Comentarii