Scolile focsanene, datoare vindute la ENET

luni, 12 ianuarie 2004, 00:00
4 MIN
 Scolile focsanene, datoare vindute la ENET

Existenta scolilor focsanene a ajuns la cheremul „vistiernicilor” Primariei Focsani. Unitatile scolare au intrat cu datorii imense in noul an si se afla pe primele locuri in topul marilor datornici la SC ENET SA, dar si la CUP RA. Datoriilor scolilor la furnizorul local de energie termica ajunge la aproape 50 de miliarde de lei. Cu toate acestea, nici Inspectoratul Scolar si nici Primaria Focsani, cea care ar trebui sa se preocupe de achitarea acestor datorii, nu a gasit nici o metoda de a reduce din debitele cu multe zerouri. Directorii se tem, in primul rind, de faptul ca SC ENET SA le-ar putea sista furnizarea caldurii chiar in toiul iernii, mai ales ca unitatile scolare au fost bagate pe lista neagra ca urmare a nenumaratelor procese ce le-au fost intentate. In vreme ce datoriile cresc ca Fat Frumos din poveste, edilii locali nu mai stiu cum sa cheltuie banii. Acesta in conditiile in care Primaria a promis ca se va ocupa de „managementul energetic ?n scoli”.
„Datoriile istorice”, asa cum le numeste purtatorul de cuvint al ISJ Vrancea, Paraschiv Macrineanu, s-au adunat in ultimii ani. In anul 2000, unitatile scolare au trecut din patrimoniul Ministerului Educatiei in patrimoniul consiliilor locale. „Este vorba despre datoriile istorice care nu s-au rezolvat la momentul potrivit, adica in 2000 cind toate scolile au trecut in patrimoniul consiliilor locale. Noi am solicitat expertilor din finante sa verifice daca exista neglijente in ceea ce priveste administarea banilor din partea conducerii acestor licee care au datorii, si nu s-a descoperit nici o greseala. Acestor directori li se recomanda ca din venituri extrabugetare sa-si acopere anumite cheltuieli, cum ar fi factura la telefon sau la consumabile. Nu se poate pune problema ca o scoala sa cistige in instanta un proces cu ENET-ul”, ne-a declarat inspectorul coordonator si purtatorul de cuvint al ISJ Vrancea, Paraschiv Macrineanu.
Grupul Scolar de Electrotehnica este liceul cu cele mai mari datorii la SC ENET SA, datorii ce depasesc sase miliarde de lei. Directorul liceului spune ca aceste datorii s-au adunat deoarece consiliul local nu le-a alocat destui bani incit sa-si acopere aceste datorii. „Anual se face bilantul consumurilor iar sumele alocate de la buget sint foarte mici. De exemplu, in 2002 ni s-a alocat un miliard de lei, iar noi am avut factura pe o luna de un miliard. Nici de-am vinde toata scoala nu s-ar achita aceste datorii. Primarul ne-a promis ca ne va ajuta prin montarea unei centrale, deoarece asa s-ar mai reduce din sumele facturilor”, ne-a declarat recent directorul Grupului Scolar de Electrotehnica, profesorul Gabriel Danielescu. Purtatorul de cuvint al ISJ spune ca Liceul nr. 1 nu poate sa acopere din aceste datorii cu bani din fonduri extrabugetare deoarece nu are astfel de venituri. „Liceul nr. 1 nu are cantina sau alte spatii pe care sa le inchirieze, deci nu are fonduri extrabugetare. Se string bani de la parinti pentru sponsorizari, dar acesti bani nu pot fi folositi pentru acoperirea datoriilor, deoarece invatamintul preuniversitar in Romania este gratuit”, ne-a mai spus purtatorul de cuvint al ISJ.
Liceele, datoare vindute la ENET
Un alt liceu care are datorii de miliarde de lei la ENET este Grupul Scolar de Constructii si Montaj. Datoriile liceului depasesc 2 miliarde de lei. Directorul liceului, profesorul Vasile Lupu, spune ca niciodata bugetul alocat pentru achitarea acestor datorii nu a acoperit valoarea facturilor. „De doi ani de zile, de cind am trecut cu plata facturilor la Primarie, niciodata banii care ne-au fost dati nu a acoperit valoarea facturilor pe care le avem de platit la ENET”, ne-a declarat directorul.
Pe lista marilor datornici furnizata de Biroul de presa din cadrul ENET, se arata ca si alte licee, scoli generale si gradinite au datorii foarte mari la ENET. Printre acestea se numara Scoala „Stefan cel Mare” cu o datorie de peste 2,3 miliarde, Liceul pedagogic „Spiru Haret” cu o datorie ce depaseste 2 miliarde de lei, Colegiul National Unirea cu o datorie ce depaseste 600 de milioane de lei si Colegiul National „Al. I. Cuza” cu o datorie de peste 300 de milioane de lei.
Inspectorul scolar general Enache Mindrescu spune ca datoriile scolii nu mai intra in atributiile Inspectoratului Scolar. Cu toate acestea, ISJ are in desfasurare un proiect prin care intentioneaza sa doteze toate scolile din oras cu centrale termice pentru a reduce din cheltuieli. Printre norocosi se numara si Grupul Scolar Forestier care de curind a inaugurat o centrala termica, renuntind la sistemul centralizat de incalzire. Pina la realizarea proiectului, scolilor mai sarace nu le ramine decit sa spere ca furnizorul energiei termice nu le va taia caldura in mijlocul iernii.
Pe de alta parte, gospodarul sef al municipiului Focsani, Decebal Bacinschi, declara cu putin timp in urma ca directorii scolilor sint de vina pentru sumele mari pe care le datoreaza la ENET. „Acum nu putem generaliza acest lucru la toate scolile, dar se vede ca acolo unde nu au stiut sa se organizeze si sa-si gestioneze banii au acumulat datorii mari”, a declarat primarul municipiului Focsani, Decebal Bacinschi. (Nicoleta DEAC)

Comentarii