Scolile indundate vor putea fi deschise la toamna

miercuri, 27 iulie 2005, 23:00
4 MIN
 Scolile indundate vor putea fi deschise la toamna

Unitatile de invatamint afectate de inundatii vor trebui sa-si redeschida portile pina pe 12 septembrie. Ministrul Educatiei, Mircea Miclea, a inspectat ieri situatia din teritoriu si a declarat ca lucrarile de reparatii vor fi accelerate, pentru a nu exista probleme la inceputul de an scolar. Asa ca unitatile vor trebui reabilitate in mai putin de doua luni. Ministrul Miclea a afirmat ca scolile si gradinitele din Vrancea vor primi aproape 30 de miliarde de lei, in special pentru infrastructura, banii fiind alocati cit de curind prin hotarire de guvern si repartizati prin Consiliul Judetean. Numarul unitatilor ce vor trebui reparate a crescut in aceste zile la 18, dupa ce Scoala Bahnele si gradinita din satul Neculele, ambele din comuna Vintileasca, precum si gradinita din Piriul Pinului, comuna Nereju, au structura de rezistenta degradata in totalitate din cauza alunecarilor de teren. Potrivit oficialilor din invatamint, aceste imobile vor trebui demolate si reconstruite. Aceste trei unitati, dar si Scoala Vulcaneasa din Mera, sint prinse in programele de reabilitare si vor fi refacute din fondurile proprii ale Ministerului Educatiei, potrivit lui Mircea Miclea. „Important este sa incepem scoala. Trebuie sa facem estimari realiste. Sint atitea probleme si ca daca cerem mai mult ii dezavantajam pe altii”, a recomandat Ministrul Educatiei. Banii care vor fi alocati pentru reconstructia scolilor vor fi destinati in primul rind infrastructurii, de aceea sefii invatamintului s-au gindit sa apeleze la varianta sponsorizarilor pentru mobilier. O prima propunere consistenta a venit din partea Universitatii „George Baritiu”, care va dona 200 de milioane de lei, cu care se vor cumpara piese de mobilier specific gradinitelor, precum si material didactic. Universitatea, prin rectorul Neculai Patrascu, va dona si 750 de scaune, circa 250-300 de mese pentru scoli, insa oferta mai poate include si calorifere, in caz de nevoie.
Citeva sali de clasa la Vadu Rosca
Oficialii Inspectoratului Scolar Vrancea au pus accent pe demararea cit mai rapida a lucrarilor si au propus utilizarea proiectelor si licitatiilor deja realizate in proiectele de reabilitare a scolilor din chirpici. „Totul depinde si de momentul startului, daca vom incepe lucrarile saptamina viitoare, atunci vom finaliza pina la 12 septembrie”, a afirmat inspectorul general Danut Popoiu. Ministrul Mircea Miclea a vizitat si unitatile de invatamint din Biliesti si Vadu Rosca, pentru a vedea exact pagubele produse. Cea mai grava situatie este la Vadu Rosca, unde se pune si problema stramutarii citorva sute de familii. Ministrul a fost informat si cu privire la posibilitatea ca populatia scolara sa scada datorita plecarii copiilor la parinti, in Italia. In acest sens, directorului scolii i s-a recomandat sa realizeze o situatie exacta a copiilor care vor veni la scoala in toamna, daca e nevoie mergind din familie in familie. In mod normal, circa 30 de prescolari si 86 de elevi de clasele I- VIII ar trebui sa inceapa cursurile la 12 septembrie. Avind in vedere si posibila diminuare a populatiei scolare, precum si stramutarea unei parti a populatiei, s-a luat in calcul si posibilitatea ca scoala din Vadu Rosca sa fie desfiintata, insa pina la urma s-a ajuns la o solutie de compromis pina la toamna. „Solutiile sint diferite pentru fiecare unitate in parte si sintem convinsi ca nu vor fi probleme cu inceperea anului scolar. Exceptie face scoala de la Vadu Rosca, unde trebuie sa vedem si care este situatia demografica. Aici cred ca vom face 3-4 sali de clasa pina la toamna, pentru a-i cuprinde pe copiii de gradinita si pe cei din ciclul primar, iar gimnaziul sa fie transportat la Vulturu. Intr-un an de zile vom face si o alta scoala. Vom rezolva si problema cadrelor didactice, pentru ca acestia sa nu aiba de suferit”, a asigurat ministrul Mircea Miclea. (Camelia STANILA)
Ministrul Laszlo Borbely a vizitat „ruinele” din Vrancea
Ministrul delegat pentru Lucrarile Publice, Laszlo Borbely, a fost prezent ieri in cinci localitati afectate de inundatii din judetul Vrancea, dupa ce a vizitat si Banatul distrus de ape. Pe parcursul vizitei, acesta a intrat in casele distruse de inundatii, a stat de vorba cu oamenii si a primit informari despre nevoile pe care le au comunitatile pentru refacerea gospodariilor distruse. Laszlo Borbely a vizitat satul Mircesti, din comuna Vinatori, satul Vadu Rosca din comuna Vulturu, precum si comunele Suraia, Nanesti si Maicanesti. Ministrul a asigurat oamenii si autoritatile locale ca se va face o inventariere cu expertiza a caselor care sint pe punctul de a se darima si care vor trebui demolate, precum si ca se va gasi cit mai repede amplasamentul pentru viitoarele gospodarii. „Oamenii sint foarte nerabdatori, ca s-a retras apa. Noi trebuie sa facem expertiza si va trebui sa gasim o solutie, pentru ca oamenii ei zic: «d-le, dar cind veniti totusi, ca eu m-as apuca de consolidari, daca mi-ati da bani, daca mi-ati da materiale de constructie. (…) La 800 – 1000 de case, sper ca ne putem angaja. Deocamdata, sper sa obtinem acesti bani, circa 400 de miliarde de lei, plus 150 de la minister de la noi, si putem porni”, a spus Laszlo Borbely in satul Mircesti. Saptamina viitoare, impreuna cu prefectii din judetele afectate, ministrul va stabili un calendar al inceperii lucrarilor de executie. Primii bani destinati reconstructiei caselor darimate exista deja, 400 de miliarde de lei, dupa cum a spus ministrul delegat. Primarii localitatilor prin care a trecut ministrul Laszlo Borbely l-au informat pe acesta ca, pina acum, materialele de constructii trimise ca ajutoare in satele calamitate sint foarte putine. „Am avut la un moment dat 30 de colegi care au venit sa ne ajute din toata tara, care au venit sa ne sprijine la inventarierea care s-a facut si le multumesc, sistemele constructive sint in proportie de 85% din paianta, chirpici, cu furci din lemn, marea majoritate nu au fundatie, daca au, sint din piatra, peretii fiind din pamint, au stat mult in apa, saturati de apa, cedeaza sub greutatea proprie a peretilor”, l-a informat si Dragos Micu, inspector sef la Inspectoratul pentru Calitatea in Constructii Vrancea. (S. OANCEA)

Comentarii