Tradarea lui Iisus

miercuri, 07 aprilie 2004, 23:00
3 MIN
 Tradarea lui Iisus

Pastrind culoarea neagra a vesmintului, preotul Costica Popa de la biserica cu hramul Sfintilor Imparati Constantin si Elena nu pridideste cu spovedaniile. Venind din timp pentru a putea sa-si marturiseasca pacatele, credinciosii asteapta in liniste sa le vina rindul. Tineri si mai putin tineri, asezati pe scaunele pregatite pentru ei, credinciosii sint cu gindul la martirul Mintuitorului, la pacatele facute prinsi in virtejul lumii. Momentele pacatului nu sint singurele lor ginduri. In Miercurea Mare, biserica a rinduit ca fiecare credincios sa ia aminte la doua exemple: cel al pacatoasei desfrinate, Maria Magdalena, care, cu mare cainta, a devenit mironosita in aceasta zi, si cel al lui Iuda, ucenicul care l-a vindut pe Domnul pentru treizeci de arginti. Gestul lui Iuda a facut ca ziua de miercuri sa fie declarata tot timpul zi de post, alaturi de cea de vineri, cind Iisus a fost rastignit.
Multi dintre enoriasi vin la biserica ca sa asculte slujbele speciale si ca sa fie aproape de chinurile suferite de Iisus in Saptamina Patimilor. „Cu ajutorul lui Dumnezeu voi sta si voi asculta si slujba de Denii”, spune focsaneanca Mariana Soare. Cu o carte de rugaciuni in mina, o femeie mai in virsta sta tacuta. Privirea ei este doar in cartea de rugaciune. Privind-o am gindit ca IIsus nu s-a jertfit inutil. Multi dintre noi, chiar daca gresesc au convingerea ca prin post si rugaciune pot fi mintuiti. Salvarea din toate capcanele vietii este reprezentata pentru multi prin biserica. Credinta in Iisus, in Dumnezeu alina si incurajeaza sufletele deznadajduite. „In aceasta seara, din Sfinta Evanghelie sint alese spre a fi aduse in prim plan, momente legate de tradarea Mintuitorului”, spune preotul Costica Popa. „Mielul pascal pe care-l consumau evreii a devenit piinea si vinul pe care mintuitorul ni le-a daruit cu trupul si singele Sau, facind posibila Sfinta impartasanie care ne apropie de indumnezeire si de Iisus”, continua preotul Costica Popa. „Cel ce maninca trupul meu si bea singele meu nu va muri, ci va fi viu in veci”, incheie parintele Costica, lacrimile aparindu-i brusc in ochi. Daruit slujbei, parintele evoca momentele tradarii. Ascultind cu ochii plecati, credinciosii repeta cu smerenie cuvintele preotului si se inchina cerindu-si parca iertare lui Iisus pentru nedreptatea facuta.
Denia celor 12 Evanghelii
Credinciosii sint asteptati si astazi la biserica, cind preotii vor citi 12 pasaje importante din Sfinta Evanghelie, referitoare la patimile Mintuitorului. In Joia Mare, se praznuieste „Iisus spala picioarele ucenicilor sai”. Al doilea moment este „Cina cea de Taina”, la care s-a instituit Euharistia, adica Sfinta Impartasanie, dar si „Rugaciunea din Gradina Ghetsimani”, care a devenit modelul rugaciunii pentru mintuirea intregii lumi, dupa cum spun slujitorii bisericii. Tot astazi se aminteste de „Lepadarea lui Petru”. Astazi are loc procesiunea spalarii picioarelor, in amintirea spalarii picioarelor ucenicilor de catre Iisus Hristos la „Cina cea de Taina”. Tot astazi, potrivit traditiei, se inrosesc ouale, care simbolizeaza mormintul purtator de viata al lui Iisus Hristos, care s-a deschis la Invierea Sa. Se spune ca in Joia Neagra, Maria Magdalena a pus un cos de oua la picioarele Crucii Mintuitorului, iar singele le-a inrosit. (Vali NESTOR)

Comentarii