Trei oameni ingropati de vii

vineri, 01 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 Trei oameni ingropati de vii

Trei barbati au murit in chinuri groaznice in seara de joi, dupa ce un mal de pamint a cazut peste ei. In jurul orelor 17.00, Dorel Pancescu, in virsta de 25 de ani, din Corbita, a fost acoperit de malul de lut in care sapa. Nefericitul accident s-a petrecut in zona "Pod Florea Lutarie", din comuna Corbita. Cu toate ca el a fost observat de doi sateni si scos de sub lut in scurt timp, tinarul nu a mai putut fi salvat. El a decedat in timp ce era dus cu o masina de ocazie catre Spitalul din Adjud.
La numai trei ore, alti doi barbati aveau sa-si gaseasca sfirsitul tragic sub zece tone de lut in satul Varnita, comuna Racoasa.
Vasilica Oprea, in virsta de 24 de ani si Ghita Isac, de 53 de ani, ambii din comuna Corbita, au fost ingropati de vii sub malul de lut in timp ce sapau in punctul "Lutariile". Desi au fost acoperiti cu apropape zece tone de pamint, iar sansele de a-i salva erau nule, satenii au facut tot ce era omeneste posibil pentru a-i readuce la suprafata, cit mai repede. Febra actiunii de salvare a cuprins rapid intreaga suflare. Treizeci de sateni inarmati cu lopeti si cazmale au inceput sa sape in disperare deasupra celor ingropati.
In paralel, primarul comunei care a aflat de drama a trimis cit a putut de repede, la locul accidentului, un ifron (utilaj asemanator buldozerului -n.r.). Totodata, primarul a solicitat ajutorul Inspectoratului Judetean de Protectie Civila. Cum distanta pina la locul accidentului este destul de mare si cel mai performant utilaj de escavare ar fi ajuns oricum, prea tirziu, angajatii protectiei civile au trimis de la Focsani o ambulanta ultramoderna, cu aparatura medicala pentru manevrele de resuscitare. Din pacate, cei doi barbati au stat prea mult timp fara aer sub mormanul de lut, pentru a mai putea fi salvati. Manevrele de resuscitare facute de cadrele medicale s-au dovedit, din pacate, ineficiente in cazul celor doi barbati. Ei au stat sub pamint timp de aproape doua ore.
"In cazul asfixiei, pentru a fi salvata o persoana, trebuie sa se intervina in maximum 4-5 minute din momentul in care ea a ramas fara aer. Dupa acest interval de timp, chiar daca se reuseste resuscitarea, persoana respectiva ramine cu sechele", a declarat medicul primar de medicina generala Simona Ionescu, de la Serviciul de Ambulanta Focsani.
Reamintim ca in urma tragediei de joi, numarul persoanelor moarte sub maluri a crescut la cinci. In viziunea comandantului IJPrC, colonelul Gheorghe Nastasa, asemenea drame ar putea fi evitate daca primarii s-ar implica mai mult: "In primul rind, ar trebui puse marcaje si imprejmuite zonele periculoase. Pe de alta parte, primarii ar putea provoca din cind in cind o surpare controlata a malurilor de lut pentru ca satenii sa nu mai fie surprinsi sub pamint in timp ce sapa dupa lut". (Cristina RUSU, Eugen RUSU)

Comentarii