Datornicii la intretinere nu vor fi scosi in strada

marți, 12 decembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Datornicii la intretinere nu vor fi scosi in strada

Persoanele cu restante la intretinere, care se tem ca vor fi excutate silit pentru neplata acestor datorii, pot sta deocamdata linistite. Desi OG 177/2000, prin care Executivul a stabilit modul in care notarii publici pot emite titluri executorii notariale pentru executarea silita a datornicilor, a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei inca de pe data de 31 octombrie, in mod paradoxal acest act normativ nu poate fi pus la ora actuala in aplicare. In graba sa de a-i "ajuta" in prag de iarna pe cei nevoiasi, Executivul a uitat sa stabileasca un amanunt extrem de important pentru aplicarea OG 177/2000, respectiv nivelul onorariilor pe care trebuie sa le perceapa notarii in aceste cazuri.
Ultima solutie gasita recent de Executiv, in vederea imbunatatirii situatiei economico financiare a fostelor regii care nu si-au putut "convinge" debitorii sa-si achite facturile restante la caldura si apa calda, a fost aceea de a executa silit persoanele care au datorii la intretinere. Prin OG 177/2000, care a stirnit vii controverse in momentul aparitiei, notarii publici au fost imputerniciti sa emita, la cererea creditorilor, titluri executorii notariale pentru datoriile la intretinere pina in valoare de zece milioane de lei ale locatarilor sau proprietarilor de apartamente.
Cum se pot executa silit datornicii la intretinere
Conform acestui act normativ, inainte de a solicita emiterea titlului executoriu, creditorul (administratorul asociatiei de locatari sau proprietari) il va soma pe datornic in scris, cu dovada de primire, sa achite suma datorata in termenul prevazut in somatie, facindu-i cunoscut totodata faptul ca in caz contrar se va proceda la emiterea titlului executoriu notarial si la executarea silita. Termenul de plata prevazut in somatie nu va putea fi mai mic de zece zile de la data primirii acesteia, iar daca datornicul achita restanta in acest termen, el nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor facute in acest caz de creditor. Daca debitorul nu achita suma datorata in termenul prevazut in somatie, administratorul asociatiei poate face cerere pentru emiterea titlului executoriu notarial, in care va specifica numele, prenumele si domiciliul creditorului, numele, prenumele, domiciliul, ocupatia si locul de munca ale debitorului persoana fizica, precum si suma datorata, inclusiv majorarile sau penalizarile de orice fel datorate potrivit legii, termenul la care trebuia facuta plata si de asemenea data comunicarii somatiei. Totodata, creditorul va prezenta somatia trimisa debitorului si orice act care dovedeste suma datorata pentru care se solicita emiterea titlului executoriu notarial.
Notarul public va hotari soarta datornicilor
La primirea cererii de la administratorul asociatiei de locatari sau proprietari, notarul public va verifica daca aceasta si actele depuse in acest sens corespund cerintelor legii. Ulterior, notarul public va cita debitorul si creditorul, pentru a le cere explicatii, staruind pentru efectuarea platii sumei datorate de debitori ori pentru intelegerea partilor asupra modalitatilor de plata. Daca creditorul si datornicul nu gasesc de comun acord o solutie pentru achitarea sumei restante, notarul public va elibera titlu executoriu notarial, care va cuprinde cuantumul si natura sumei datorate, data emiterii acestui act. Conform OG 177/2000, intocmirea titlului executoriu notarial va costa 30.000 de lei.
Restantierii la intretinere nu pot fi, deocamdata, executati silit
OG 177/2000, aparuta in Monitorul Oficial al Romaniei inca de pe data de 31 octombrie, este inca un exemplu al grabei Executivului de a emite acte normative care nu pot fi puse in practica, din diferite motive. In cazul acestei ordonante de urgenta, Ministerul de Justitie a "uitat" sa stabileasca si nivelul onorariului pe care trebuie sa il perceapa notarii publici in momentul emiterii titlurilor executorii, fapt ce impiedica punerea in aplicare a OG 177/2000. "Pina la ora actuala, acest act normativ nu a fost aplicat de notarii publici galateni, deoarece Ministerul Justitiei nu a hotarit onorariile pe care vor trebui sa le perceapa acestia pentru emiterea titlurilor executorii notariale. De asemenea, asteptam ca acest act normativ sa fie aprobat de Parlament, pentru a deveni lege", ne-a declarat Sonia Tanase, presedintele Camerei Notarilor Publici din Galati.
Daca OG 177/2000 nu va putea fi pusa in practica in urmatoarea perioada, este putin probabil ca datoriile asociatiilor de locatari si de proprietari catre SC Apaterm SA, care se ridica la ora actuala la peste 130,5 miliarde de lei, sa se reduca simtitor in aceasta iarna. (Magda CONDOS)

Comentarii