Decernare de diplome cu atac de cord

sâmbătă, 15 decembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Decernare de diplome cu atac de cord

Miercuri seara, manifestarea organizata de Consiliul Judetean la Teatrul Dramatic "Fani Tardini" – unde CJ urma sa acorde peste 40 de diplome de excelenta unor institutii, unitati de invatamint si sectii spitalicesti cu traditie – a debutat sub semnul lui Esculap. Dr. Eugen Florin Renea, un reputat biolog care intruneste si calitatea de consilier local, initiatorul acestei actiuni, a fost "sagetat" de un junghi puternic in inima, el fiind transportat in stare critica la Spitalul "Sf. Apostol Andrei" unde medicii au constatat ca suferise un stop cardio-respirator. In ciuda acestui nefericit eveniment, actiunea omagiala si-a urmat cursul dinainte stabilit, in conformitate cu dictonul: "Viata merge inainte".
40 de diplome de excelenta
Instituirea diplomelor (idee imbratisata de Comisia de specialitate a CJ) s-a facut pornind de la faptul ca o serie de unitati si compartimente ale acestora, care de-a lungul timpului si-au dovedit eficienta si utilitatea, au implinit in acest an o virsta onorabila. Este vorba, printre altele, de Spitalul de Urgenta "Sf. Apostol Andrei", care a aniversat anul acesta 30 de ani de la infiintare, ocazie cu care CJ i-a acordat o diploma de excelenta, distinctie de care au beneficiat de asemenea si toate sectiile si laboratoarele acestei unitati sanitare. Diplome de excelenta au fost acordate si Spitalului de Pediatrie "Sf.Ioan", care pe 1 iunie a implinit 15 ani de la infiintare, dar si sectiilor, laboratoarelor si compartimentelor sale. Universitatea "Dunarea de Jos" a primit de asemenea distinctia acordata de CJ, o diploma de excelenta fiind atribuita si Facultatii de Nave, care a implinit anul acesta 50 de ani de activitate. Prefectul Traian Mandru si presedintele CJ, Dan Lilion Gogoncea, care sint absolventi ai susnumitei facultati, au tinut sa remarce faptul ca aceasta unitate de invatamint a format mii de specialisti in domeniul naval a caror pregatire este recunoscuta in intreaga lume. Manifestarea s-a bucurat de o larga participare, majoritatea conducatorilor unitatilor omagiate fiind prezenti la decernarea diplomelor de excelenta.
Simtul umorului il tine-n viata pe biologul Renea
Marele absent de la aceasta actiune, dr. Eugen Renea, 66 de ani, aflat pe patul de spital, conectat la aparatura medicala, a declarat reporterilor "Monitorului" ca regreta ca a lipsit din prezidiu in momentul decernarii premiilor. "Eu n-am stiut ca de mai bine de un an sint suferind. Am un bloc de ramura, mai fac cite un edem pulmonar si am si un diabet. Cred ca de vina a fost stresul, oboseala, pentru ca lucrez intr-un laborator unde ai o mare responsabilitate: trebuie sa le spun oamenilor daca au cancer sau nu. Ieri (miercuri, 12 decembrie) am tinut sa fiu prezent pentru ca initiativa mea a fost o premiera in tara. Intreg judetul a vrut sa rasplateasca munca celor care invata carte – vorbesc de Universitatea «Dunarea de Jos» si Facultatea de Nave, unitati de invatamint cu o experienta de 30 de ani asa cum am si eu, care sint fondator al Spitalului Judetean dar si unul din ctitorii Consiliului Judetean. Deci am vrut sa omagiem inteligenta si truda celor care au grija de sanatatea mintii si trupului galatenilor", a declarat dr. Renea.
Celebrul biolog, care are o mare contributie la tratarea bolnavilor de cancer din zona de sud-est a Moldovei, a dovedit ca nici in momente critice nu-si pierde simtul umorului. El a spus ca are de gind sa fuga din spital daca nu va fi externat pina de sarbatori. Cadrele medicale care il tin sub supraveghere atenta pe dr. Renea sint ingrijorate pentru starea lui de sanatate. Medicul care i-a acordat victimei primul ajutor a fost doctorul specialist cardiolog Eugenia Nechita, prezenta la decernarea diplomelor de excelenta. "Tabloul de edem pulmonar acut reiesea din simpla observatie a respiratiei si zgomotelor pe care le producea dr.Renea. Nenorocirea a fost ca in timpul transportarii de la Teatrul Dramatic la Spital, starea sa clinica s-a agravat foarte tare, iar aici a facut o complicatie care putea fi mortala daca nu este asistata: stop respirator. A necesitat intubatie si o respiratie mecanica", a subliniat dr. Nechita. In mod surprinzator, pacientul si-a revenit in cursul zilei de ieri si acum este in afara de orice pericol, insa medicii care il ingrijesc intentioneaza sa il transporte la Bucuresti pentru o posibila interventie chirurgicala pe cord. (Mirella AUR, Raluca CHIRVASE)

Comentarii