Drepturile tinerelor mame, lovite de instabilitatea locului de munca

sâmbătă, 22 decembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Drepturile tinerelor mame, lovite de instabilitatea locului de munca

Asiguratele in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale au dreptul, conform Legii 19/2000, la 126 de zile de concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care acestea beneficiaza de indemnizatia de maternitate. Plata dreptului banesc se face chiar daca femeia nu a achitat contributia de asigurari sociale (CAS) in ultimele noua luni, daca sarcina ajunge la termen in acreasta perioada, ca si in cazul in care pruncul se naste mort sau moare dupa nastere. De asemenea, de la 1 aprilie 2001, cind a intrat in vigoare noua lege a pensiilor, mamele beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului pina la 2 ani sau pina la 3 ani, in situatia in care acesta sufera din cauza unui handicap, acordata la cerere, pe baza livretului de familie. Casa Judeteana de pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CJPAS) Galati efectueaza tot de la bugetul asigurarilor sociale de stat, plata indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav pina la virsta de 7 ani sau pina la 18 ani, in cazul persoanelor cu handicap. Acestea se acorda in baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie sau a certificatului emis pentru persoanele cu handicap. Cuantumul lunar al indemnizatiilor amintite, reprezinta 85% din baza de calcul, adica din media veniturilor din ultimele sase luni pe baza carora s-a stabilit CAS-ul.
Plata indemnizatiilor e conditionata de realizarea stagiului legal de cotizare
Potrivit Legii 19/2000 beneficiaza de indemnizatiile asigurate de stat numai femeile care cotizeaza sase din ultimele 12 luni. Practic, valoarea drepturilor banesti prevazute in contractul de munca la momentul in care femeile intra in concediu de maternitate nu mai produc efecte la calculul indemnizatiei. "Spre deosebire de Legea 120, noua lege privind sistemul asigurarilor sociale de stat le da posibilitatea de a beneficia de indemnizatii doar femeilor care au un stagiu de cotizare de sase luni din ultimele 12. Am avut de exemplu, surpriza in 1999 sa constat ca astazi unei femei i s-a majorat salariul la 60-70 milioane de lei iar a doua zi ea a cerut sa beneficieze de indemnizatie pentru cresterea copilului, care pe atunci reprezenta 85% din ultimul salariu. Am verificat aceste situatii cu cei de la Corpul de Control si am trecut la debite cresterile nefondate, mai ales in sectorul privat. Practic, conform noului sistem de protectie sociala, drepturile respective se indexeaza trimestrial si aceste majorari subite nu se mai justifica", ne-a declarat directorul general al CJPAS Galati, Georgeta Modiga. Desi largirea bazei de calcul pentru stabilirea indemnizatiilor la care au dreptul tinerele mame fereste statul de astfel de plati umflate peste noapte, efectul Legii 19/2000 este contrar acolo unde stabilitatea locului de munca lasa de dorit. "Casa Judeteana de Pensii se loveste de doua situatii exprese in care drepturile nu pot fi asigurate. Prima ar fi aceea de lichidare a unitatii unde femeia este angajata, iar a doua intervine cind contractul de munca este pe perioada determinata. Conditia este ca drepturile sa fi curs inainte de aceasta perioada", sustine Georgeta Modiga. CJPAS nu poate sa acorde indemnizatiile legale daca, de pilda, societatea, unde era angajata o femeie care solicita indemnizatie de maternitate, isi suspenda activitatea, fara sa intre in lichidare judiciara pentru recuperarea debitelor. Situatia este similara si atunci cind femeile lucreaza la diferiti patroni fara forme legale, asteptind cu lunile sa treaca perioada de proba. De asemenea, atunci cind o mama a primit indemnizatie pentru cresterea copilului pina la 2 ani si inainte de a expira perioada mai ramine gravida cu inca un tinc ea nu mai beneficiaza de indemnizatie de maternitate, decit dupa alte sase luni de cotizare.
Unii dintre proaspetii tatici prefera sa se ocupe de copii
"In 2001 am avut in jur de 200 de cazuri de plata a unor indemnizatii de maternitate si a celor pentru cresterea copilului pina la 2 ani. Au fost chiar si citiva tati care au solicitat drepturile legale pentru a creste ei copiii. Toate femeile care au probleme cu obtinerea drepturilor pot suna la telefonul special infiintat pentru drepturile de asigurari sociale", a mai adaugat Georgeta Modiga.
CJPAS Galati a platit in acest an indemnizatii pentru maternitate si pentru ingrijirea copilului bolnav pina la 7 ani in valoare totala de 9 miliarde de lei, din 12 miliarde de lei, cit cintarea rubrica respectiva in bugetul de cheltuieli. Indemnizatiile acordate pentru ingrijirea copilului pina la 2 ani s-au cifrat in 2001 la 20 miliarde de lei, fata de 27 miliarde de lei, planificate. (Florin STEFAN)

Comentarii