Indienii, bintuiti de fantomele Ordonantei "Sidex"

vineri, 01 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Indienii, bintuiti de fantomele Ordonantei "Sidex"

Semnal de alarma pe platforma Sidex
Pina la intrarea in vigoare a OUG 119/2001 combinatul platea la fondul de pensii 100 de miliarde de lei lunar. Dupa 15 noiembrie 2001 obligatiile de plata ale Ispat Sidex catre Casa Judeteana de Pensii s-au redus la 31 miliarde de lei pe luna, bani care trebuie virati in contul contributiei individuale de 11,67%. Insa in conditiile in care cel mai mare contribuabil local nu a mai dat un ban la bugetul asigurarilor sociale de stat de mai bine de trei luni de zile s-a acumulat un debit de 75 de miliarde de lei, care risca sa atirne greu pe umerii colosului siderurgic degrevat la privatizare de orice sarcini apasatoare. Si asta intrucit, asa cum a aflat si fosta conducere a combinatului in vara trecuta, neplata CAS-ului individual poate fi sanctionata cu plingere penala pentru deturnare de fonduri. "Articolul 15 din OUG 119/2001 face referire doar la CAS-ul datorat de angajator. Eu am facut o adresa catre Ispat Sidex in 14 ianuarie si alte doua in februarie. Am adus la cunostinta conducerii ca nu este loc de interpretare in aceasta privinta si este obligatoriu sa vireze acesti bani. Am luat legatura personal cu fostul director financiar Mihail si, din cite stiu, adresele mele au fost traduse si anexate la mapa directorului general. Am date certe ca nici in contractul de vinzare-cumparare nu exista astfel de clauze. Conform prevederilor legale, neplata contributiei de 11,67% constituie stopaj la sursa. Sper sa nu se ajunga la asa ceva, dar daca in continuare adresele noastre vor ramine fara raspuns, ne rezervam dreptul de a face o sesizare penala", ne-a declarat drectorul general al Casei Judetene de Pensii, Georgeta Modiga.
Satelitii Sidex si-au redus pina la cota de avarie platile la fondul de pensii
In conditiile in care bugetul de venituri al casei pe anul in curs a fost dimensionat la valoarea de 3.600 miliarde de lei, creantele neincasate risca sa produca un dezechilibru serios in executia bugetara a institutiei. Situatie cu atit mai grava cu cit societatile satelit ale Sidex, care trec in prezent prin restructurari masive de personal si reorganizarea activitatii, sint in incapacitate, cel putin momentan, de a-si achita obligatiile catre fondul de pensii. Numai ICMRSG datoreaza Casei Judetene 333 miliarde de lei, cel mai mare debit inregistrat in contabilitate dupa transfornmarea datoriilor Sidex in actiuni. "Am mers acum o saptamina la Casa Nationala de Pensii pentru a solicita o redimensionare a bugetului de venituri. Avem un buget estimat la 3.600 miliarde de lei, mai mare chiar decit anul trecut. Atita timp cit Ispat Sidex nu plateste contributia datorata de angajator timp de 5 ani iar societati ca ICMRSG, Alimserv si Seredille au mari probleme financiare, colectarea de venituri va fi serios influentata. Speram sa obtinem aceasta redimensionare deoarece prioritatea indicatorilor de performanta este incasarea veniturilor bugetare", a mai adaugat Georgeta Modiga.
Intre timp, siderurgistii se pensioneaza pe banda rulanta
Numarul salariatilor Ispat Sidex care au prins colacul Ordonantei "Sidex" a sarit deja de 700. Pina la 31 decembrie 2001 Casa de Pensii a emis deja 79 de decizii de pensionare, din 243 primite. Luna aceasta vor intra in lucru alte 400 de dosare. "Este important ca oamenii sa inteleaga ca venitul de completare prevazut in OUG 119/2001 nu vine pe cuponul de pensii. Din cite am inteles exista discutii pentru plata acestor bani prin CEC. Noi conlucram in permanenta cu Agentia de Somaj, care gestioneaza fondurile respective. Lunar, pina in a 12-a zi le aducem la cunostinta modificarile intervenite in cuantumul pensiilor dupa indexarile trimestriale", sustine Georgeta Modiga. (Florin STEFAN)

Comentarii