La 101 ani, tiganca Maria sustine ca a supravietuit datorita vrajilor

joi, 14 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 La 101 ani, tiganca Maria sustine ca a supravietuit datorita vrajilor

Prigoana impotriva rromilor din timpul celui de-al doilea razboi mondial a dat nastere la adevarate tragedii in rindurile membrilor acestei comunitati. Foarte putini au reusit sa supravietuiasca, iar amintirile acestora despre evenimentele de acum aproape saizeci de ani sint cutremuratoare. Printre supravietuitorii celor deportati de nemti in 1944 se numara si Maria Macelaru, acum in virsta de 101 ani.
Batrina povesteste cu groaza cum a fost nevoita sa asiste neputincioasa la moartea fratilor, cumnatilor, a parintilor sai si a doua dintre fiicele sale. Aceasta a fost deportata in 1944 cu sotul si cei 12 copii, dintre care doar zece s-au mai intors acasa. Acolo a nascut o alta fata, pe Maria Stanescu, careia i se mai spune si Maria Vrajitoarea, care a supravietuit printr-o minune. "Am nascut-o intr-un sant si am invelit-o in frunze ca sa nu moara de frig. Traiam in bordeie sapate in pamint si nu ramaseseram decit cu hainele de pe noi, pentru ca ni s-a luat tot ce aveam", povesteste batrina. Maria Macelaru se considera norocoasa pentru ca nu a fost impuscata. Nemtii dadusera dispozitie ca tiganii sa fie deportati, facindu-li-se promisiunea ca li se va da pamint si casa la gurile Bugului. De fapt, se intentiona ca, odata ajunsi acolo, sa li se confiste toate bunurile si sa fie impuscati. Dupa cum ne-a relatat presedinta Asociatiei Rromilor, Viorica Gotu, tiganii deportati in timpul razboiului au ramas in viata doar datorita interventiei mamei regelui Mihai. Acestora li s-au confiscat, insa, absolut toate bunurile pe care le incarcasera in carute: paturi, salbe de aur etc. "Nu ne-au lasat nimic altceva decit hainele de pe noi. Ne-au lasat linga o padure si, pentru a putea trai, lucram la taiat copaci batrini de 300 de ani si sapam santuri. Multi au murit de foame, de oboseala sau de tifos", povesteste batrina. Aceasta sustine cu tarie ca nu ar fi reusit sa supravietuiasca daca nu ar fi stiut sa faca vraji, care au ferit-o de boala si disperare. Aceasta povesteste cum oamenii se mincau intre ei pentru a rezista. "Ii luau pe cei mai plinuti si ii frigeau. Am mincat si eu, ca nu mai aveam ce face", a spus batrina.
Batrina se considera cea mai mare vrajitoare din Romania
Desi a depasit un secol de viata, Maria Macelaru este inca in putere. "Nu sufar de nici o boala si nu ma doare nimic. Reusesc sa bag si acum ata in ac, dar am inceput sa nu mai aud asa de bine", spune femeia. Acum ea locuieste in Urziceni, dar de ceva vreme este venita la fiica ei, Maria Stanescu, pe care a invatat-o tot ce stia intr-ale vrajitoriei. Toata familia batrinei este foarte mindra de ea si o inconjoara cu multa afectiune. "Mama este cea mai mare vrajitoare din Romania. Pot sa va spun ca i-a facut vraji raposatului (N. Ceausescu – n.r), de la ea i s-a tras moartea", a declarat fiica acesteia, mezina nascuta in Germania. De altfel, si aceasta se considera o mare vrajitoare, stie cum "sa desfaca farmece, sa vindece boli si sa uneasca oameni".
Victimele prigoanei din ’44 vor fi despagubite
Dupa cum ne-a declarat presedinta Viorica Gotu, supravietuitorii evenimentelor din cel de-al doilea razboi mondial, care au fost deposedati de tot ce aveau, vor fi despagubiti de Guvernul german. La interventia Organizatiei Internationale pentru Migrari, in Germania s-a dat o lege, in august anul trecut, prin care statul german se obliga sa acorde despagubiri supravietuitorilor prigoniti in cel de-al doilea razboi mondial. Acestora li se vor acorda sume cuprinse intre 2.000 si 15.000 de marci, in functie de suferintele indurate. Viorica Gotu ne-a declarat ca formularele pentru despagubiri trebuie depuse pina pe 16 august 2001, dar deja s-au strins documentatiile pentru 600 de persoane care au supravietuit acelor evenimente. (Mirella AUR)

Comentarii