Medicii de familie – nemultumiti de incheierea negocierilor cu Casa Nationala de Asigurari

joi, 14 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Medicii de familie – nemultumiti de incheierea negocierilor cu Casa Nationala de Asigurari

Razboiul dintre medicii de familie si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate s-a incheiat. Arbitrii ultimei batalii au fost consilierul Primului ministru pe probleme de sanatate, dr. Dan Georgescu, si ministrul sanatatii Daniela Bartos, care au reusit de altfel sa-si impuna si punctul de vedere. Valoarea punctului "per capita" a ramas 10.046 lei iar cea «per serviciu» 5.351 lei. Armistitiul intre parti s-a semnat cu promisiunea ministrului Sanatatii ca peste trei luni exista posibilitatea unei majorari a fondurilor alocate asistentei primare. Incheierea intilnirii de luni i-a dezamagit pe medicii de familie, care erau convinsi ca problemele de care se lovesc acestia in teritoriu, au fost intelese si se doresc a fi rezolvate. "Parerea mea este ca cei care ne-au reprezentat la negocierile de la Bucuresti au dat vrabia din mina pe cea de pe gard. Eu personal nu cred ca vom mai primi vreun ban. Au promis acest lucru numai ca sa se deblocheze conflictul existent", ne-a declarat dr. Maria Deju, vicepresedinte al Asociatiei Patronale Medifarm.
De aceeasi parere este si dr. Mihaela Gagionea, reprezentantul medicilor de familie in Colegiul Judetean al Medicilor care, in plus, afirma ca in intreaga activitatea desfasurata de la inceputul anului de catre medicii de familie este o adevarata nebuloasa. "Deciziile luate la Bucuresti in legatura cu valoarea punctului «per capita», rigiditatea de care s-a dat dovada nu dovedeste decit faptul ca medicina primara a ajuns o Cenusareasa a sistemului sanitar. Sintem practic calcati in picioare. Noi, in acest moment, nu stim daca vom semna prelungirea contractelor pe 2001 cu Casa Judeteana de Asigurari pina in data de 15 februarie a acestui an, asa cum specifica Ordinul Casei Nationale. Nu stim daca vom fi platiti conform contractului /2001 sau conform contractului/2002. Daca am primi bani conform contractului/2001, ar trebui sa avem buget de practica ceea ce pentru noi ar fi foarte bine. Am reusi sa ne achitam datoriile pe luna ianuarie care s-au acumulat si de care sintem presati. In concluzie, nu cunoastem multe lucruri despre propria noastra activitate si asta numai datorita lipsei de comunicare si de transparenta", ne-a declarat dr. Mihaela Gagionea.
Medicii de familie isi vor desfasura activitatea in continuare, cel putin deocamdata, fiind platiti la valoarea punctului "per capita" si "per serviciu" stabilite de la "centru". Medicii care au inscrisi pe liste peste 2.500 de pacienti se vor descurca se pare cu banii primiti, fara insa a-si mai putea permite sa faca vreo investitie in cabinetele medicale. Situatia se dovedeste a fi insa foarte grea pentru medicii care au sub 1.500 de pacienti. Acestia vor trebui sa aduca bani de acasa pentru a putea oferi in continuare asistenta medicala pacientilor. "Nu mi se pare normal ca, dupa atitia ani in care inveti, sa nu poti sa-ti practici meseria din cauza subfinantarii sistemului sanitar. Nu cred, de asemenea, ca este corect ca un medic sa aiba sub 1.500 de pacienti iar altii 3.000 asa cum am eu de exemplu. As prefera sa am 2.000 de pacienti sau mai putin chiar, dar sa fiu platita corespunzator si sa pot acorda fiecarui bolnav timpul adecvat. Cu cit numarul pacientilor creste cu atit calitatea actului medical scade. In Galati reteaua de medicina primara este acoperita in proportie de 58%. Directia de Sanatate ar trebui sa scoata posturi la concurs dar nu va putea face niciodata acest lucru atita timp cit Sanatatea nu are bani. Din pacate, banii colectati la Fondul de Asigurari de Sanatate capata alte destinatii", a conchis dr. Maria Deju. (Camelia PRICOPE)

Comentarii