Micii meseriasi galateni renunta la autorizatii

vineri, 11 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Micii meseriasi galateni renunta la autorizatii

Consiliul Judetului Galati a aprobat zilele trecute propunerile Directiei Generale a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat (DGFPCFS) privind normele de venit impozabil aferente celor 121 de activitati independente care pot fi desfasurate de persoanele autorizate in diferite domenii. Directorul Directiei de Administrare a Veniturilor Statului din cadrul DGFPCFS Galati, Viorel Teodor, ne-a declarat ca in fixarea normelor s-a tinut cont de vadul comercial si clientela micilor meseriasi, virsta acestora, regimul juridic al spatiului in care isi desfasoara activitatea (inchiriat sau particular) etc.
Chiar daca par rezultatul unei analize riguroase, normele respective sint descurajatoare pentru meseriasii autorizati. Spre exemplu, un precupet care vinde legume si fructe va trebui sa plateasca anual statului 3.314.000 de lei, corespunzator unei norme de venit de 26 de milioane de lei pe an, indiferent daca el realizeaza sau nu acest cistig. De asemenea, pentru o persoana care presteaza servicii de pompe funebre a fost stabilita o norma de venit anuala de 50 de milioane de lei, careia ii corespunde un impozit de 9.412.000 de lei, iar un dulgher va scoate din buzunar, la sfirsitul anului 1.872.000 de lei, chiar daca nu a realizat 20 de milioane de lei, cit este norma de venit corespunzatoare acestei munci.
Meseriasii autorizati pot beneficia de o scaderea a impozitului doar in situatia in care au familie si copii in intretinere deoarece acest impozit este mai scazut pentru cei care au persoane in intretinere (sotie, copii). Practic, un zugrav cu sotie si un copil in intretinere, care ar trebui, conform normelor, sa plateasca 11.381.000 de lei la un cistig estimat de 56 de milioane de lei, va beneficia de o reducere a sumei impozabile cu 480.000 de lei pentru sotie si cite 280.000 de lei pentru fiecare copil.
"Ma gindesc serios sa-mi retrag autorizatia si sa muncesc la negru"
Impozitele mari pe care trebuie sa le plateasca statului micii meseriasi autorizati ii va determina pe acestia ori sa renunte la activitatea desfasurata, ori sa munceasca "la negru". "Nu mi se pare corect sa mi se stabileasca un cistig fix de 56 milioane de lei, in conditiile in care nu stiu daca voi obtine acesti bani intr-un an. Eu am fost de buna credinta si mi-am scos autorizatie pentru a putea sa zugravesc apartamente. Am mai putin de un an de cind m-am apucat de aceasta meserie si nu am cistigat mai mult de 20 de milioane de lei", ne-a spus zugravul Ion G., care, dupa ce a fost disponibilizat in primavara trecuta de la "Elnav", s-a apucat de zugraveli in loc sa faca, precum atitia altii, coada in fata Oficiului de Somaj. Acesta a mai adaugat ca nu se merita sa inghita var zi de zi si apoi, din putinul pe care il cistiga, sa plateasca o suma atit de mare catre stat. "Eu ma tirguiesc cu omul pentru fiecare ban cu care ma plateste. In plus, de cind s-a racit vremea, nu prea am de lucru, fiindca nimeni nu-si zugraveste casa iarna. Ma gindesc serios sa-mi retrag autorizatia si sa muncesc la negru", a spus I.G.
Consilierii judetenei recunosc si ei ca impozitele impuse micilor meseriasi sint destul de "umflate". "Noi am cerut celor de la Directia de Finante sa micsoreze sumele impozabile propuse, deoarece exista pericolul ca unele activitati sa fie practic abandonate, iar acestea sint in multe cazuri singurele surse de cistig ale meseriasilor. Normele de venit au ramas insa aceleasi", ne-a declarat consilierul judetean Stefan Gherasim. (Magda CONDOS, Mirella AUR)

Comentarii