Mocanu pune maturoiul pe angajatii Damen

miercuri, 27 februarie 2002, 00:00
6 MIN
 Mocanu pune maturoiul pe angajatii Damen

Mult timp s-a spus ca privatizarea Santierului Naval Damen Galati (SNDG) a fost cea mai tare din oras. Ca in aceasta societate treaba merge bine, ca lefurile nu-s de 2 lei, iar lumea are un job sigur. Vremea declaratiilor date cu fond de ten a trecut insa. Barosanii santierului au luat farasul in mina si par incruntati. Au pregatit un prim lot de muncitori pe care sa-l trimita la cusut goblenuri. Oameni care pina de curind se laudau ca ghebaresc in Damen se duc acum la biserica sa aprinda o luminare. Pentru ca al de Sus sa-i ajute sa-si gaseasca un loc de munca dupa ce vor fi pusi pe liber din santier. Disponibilizarile clocite de conducerea societatii inteapa narile sindicalistilor care, cu batista pusa la nas, insinueaza ca manevra cu azvirlitul muncitorilor peste gard este una moale si de culoare maro. Se anunta o adevarata tornada la Damen, pentru ca sefii sint gata de curatenie, iar palmasii trag tare ca sa-si pastreze posturile.
Salariatii santierului cumparat de olandezi resimt din plin, in aceste zile, socul primului val de disponibilizari de dupa privatizare. Cei care si-au primit deja deciziile de desfacere a contractelor de munca, incearca pe unde se mai poate, sa obtina aprobari pentru a da probe de lucru in calificarile pe care le au, doar doar isi vor convinge sefii ca isi merita totusi locul de munca. Ceilalti, care n-au fost nominalizati pe lista celor 72 de disponibilizati, "tremura" si ei pentru slujbele pe care le au deoarece stiu ca pina la 31 martie tabelul matrasitilor va fi completat cu noi nume. Desi nu se stie inca despre cite persoane e vorba sau la ce sectii se vor face ultimile restructurari, cert este ca dupa 1 aprilie, conform CCM pe 2002, oamenii vor pleca din santier doar pe cai naturale. Liderii Sindicatului Liber al Salariatilor (SLS) de la SNDG vor purta o noua discutie cu directorul general Ion Mocanu dupa intoarcerea acestuia din Olanda, pentru a solicita definitivarea planului de restructurare dar si justificarea deciziilor la fiecare sectie in parte.
In patru sectii se colinda cu "datu-afara"
Discutiile privind disponibilizarile de personal de la SNDG sint vechi de anul trecut. Initial a fost vorba ca 6% din cei 3.700 de salariati sa plece din santier. La solicitarea SLS, momentul restructurarii a fost aminat pentru acest an. Intre timp insa, conducerea SNDG a ridicat plafonul disponibilizarilor pina la 8% din personalul existent. Liderii SLS sustin totusi ca, avind in vedere disponibilizarile facute pina acum, este putin probabil ca lista finala sa fie atit de ampla.
Lista de disponibilizari de la SNDG cuprinde in prezent muncitori de la sectiile I, I-A, I-B, si Reparatii-Intretinere. Din 2.200 de persoane care lucreaza in aceste sectoare vor pleca in somaj 72. Salariatii care au in santier o vechime mai mare de 5 ani vor primi 4 salarii medii pe unitate cu titlu de plati compensatorii, iar cei care s-au angajat mai devreme de 5 ani numai doua. Muncitorii care nu au facut inca un an de munca la SNDG nu vor beneficia de plati compensatorii. Adica vor primi doar o stringere de mina si o bataie pe umar. Valoarea unui astfel de salariu se ridica la aproximativ 5 milioane de lei impozabili.
Liderilor SLS le miroase urit valul de disponibilizari
Liderul SLS, Gheorghe Valentin, ne-a declarat ca desi criteriul de baza al restructurarilor este calificarea profesionala, modul in care
s-au completat listele ridica unele semne de intrebare. "Ce ne deranjeaza pe noi este ca o parte din lucrarile santierului au fost date la subcontractori si noi am ajuns sa nu mai avem incarcare integrala. Conducerea ne-a spus insa ca este mai ieftin asa. Inca o problema care ne nemultumeste este faptul ca, chiar in sectiile unde se fac disponibilizari, se lucreaza ore suplimentare, adica lucrurile se bat cap la cap. Sint dati afara sudori si, in acelasi timp, sudorii fac lunar sute de ore suplimentare", sustine Gheorghe Valentin. Liderul SLS crede ca doar 25%-50% din actualele disponibilizari pot fi explicate prin motive de natura economica sau disciplinara. In opinia sindicalistilor modernizarile facute in ultima vreme la santier nu justifica decit in mica masura faptul ca in prezent trebuie restructurate zeci de posturi. "Cind se fac modernizari cu utilaje noi si sint necesari mai putini oameni, noi nu avem ce spune. Ca atunci cind s-a darimat fabrica de oxigen si acetilena si au disparut citeva posturi. Recent s-a adus in santier o centrala telefonica noua si au plecat doua telefoniste care faceau legaturile. Credeam in reduceri de personal impuse de modernizari si cresterea productivitatii daca nu se faceau atitea ore suplimentare", ne-a declarat liderul SLS. In plus, sindicalistii se declara nedumeriti de faptul ca anul trecut au fost angajati la SNDG in jur de 100 de tubulatori, sudori si lacatusi, iar acum societatea nu mai are de munca pentru toata lumea. Dupa ce directorul general, Ion Mocanu, se va intoarce din Olanda, spre sfirsitul acestei saptamini, liderii SLS vor solicita o intrevedere foarte serioasa cu acesta. "Vom cere conducerii sa scoata din contabilitate orele suplimentare de la toate formatiile din santier. Unii angajati au depasit 120 de ore pe luna. Vom solicita definitivarea listei de disponibilizari si motivarea deciziilor luate la fiecare sectie", a mai adaugat Gheorghe Valentin. (Florin STEFAN)
$ Bosii de la ISPAT SIDEX au batut palma cu partenerii de afaceri
Conducerea Combinatului si directorii societatilor Alimserv, Seredille si Salvosid au batut in cuie un grafic de reesalonare a debitelor inregistrate de SIDEX catre cele trei firme. Noul patron al Combinatului s-a angajat sa achite debitele pe o perioada de un an de zile
In urma negocierilor indelungate care au avut loc in ultimele saptamini, conducerea Ispat Sidex si directorii societatilor Alimserv, Seredille si Salvosid au cazut recent la pace in privinta modului in care patronul Combinatului va achita datoriile inregistrate de SIDEX catre acesti prestatori de servicii. In timpul tratativelor, bosii indieni de la Ispat Sidex au solicitat sa li se acorde un anumit discount (reducere) din valoarea creantei, cerere care nu a fost aprobata de directorii celor trei societati.
Astfel, in cazul Alimserv, care are de recuperat de la Ispat Sidex 2 miliarde lei, reprezentind valoarea serviciilor prestate anul trecut catre Combinat, conducerea colosului de otel s-a angajat sa achite aceasta datorie esalonat, pe o perioada de 12 luni. Din informatiile pe care am reusit sa le obtinem, Ispat Sidex a virat deja, in contul societatii amintite, aproximativ 300 milioane lei, reprezentind valoarea ratelor aferente lunilor ianuarie si februarie.
Conducerea Combinatului a incheiat si cu managerii de la Seredille un contract de esalonare a debitelor inregistrate de Sidex catre aceasta societate. Astfel, indienii de la Combinat s-au angajat sa achite lunar, pe o perioada de 12 luni, suma datorata pentru serviciile prestate anul trecut de Seredille, suma care se ridica 20 miliarde lei. In urma unor indelungate negocieri, Ispat Sidex a reusit sa cada la intelegere si cu conducerea Salvosid, societate care asigura prevenirea si stingerea incendiilor pe platforma Combinatului. Din informatiile pe care am reusit sa le obtinem, Ispat Sidex va achita catre SALVOSID, incepind cu luna mai, in cursul unui an, datoria in suma de aproximativ 22 miliarde lei, reprezentind valoarea serviciilor prestate de societate in cursul anului 2001.
Conducerea Ispat Sidex si ICMRSG n-au batut inca palma
In timp ce directorii Alimserv, Seredille si Salvosid, societati aflate in ograda statului, au reusit sa cada la pace cu conducerea Ispat Sidex pentru a-si recupera creantele, nu acelasi lucru se poate spune in cazul ICMRSG. Aceasta societate are de incasat, pentru lucrarile de constructii efectuate in ultimii ani pentru Combinat, aproximativ 260 miliarde lei. Desi s-au asezat la masa tratativelor pentru a stabili un grafic de achitare a acestei restante de plata, conducerea Ispat Sidex si cea a ICMRSG nu au cazut inca la nici o intelegere. (Magda CONDOS)

Comentarii