S-a pus cruce bancilor populare galatene

marți, 27 martie 2001, 23:00
3 MIN
 S-a pus cruce bancilor populare galatene

Doua cooperative de credit din Galati se afla pe lista "neagra" a celor 60 de banci populare ce urmeaza sa se dizolve si sa intre in lichidare, data recent
publicitatii de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Conform comunicatului emis de BNR, cooperativele de credit care vor fi nevoite sa-si inchida usile sint Banca Populara Excelsior si Casa Judeteana Concordia Romana. De asemenea, BNR a anuntat ca bancile populare Speranta, Probanc, Fortuna si Stabilitatea nu au comunicat pina la data de 13 februarie date referitoare la situatia lor juridica. In aceste conditii, pentru a-si recupera economiile, deponentii cooperativelor de credit vor fi obligati sa apeleze la justitie ori sa ajunga la intelegere cu adunarile generale a bancilor populare.
Nici clientii cooperativelor de credit care nu figureaza pe lista BNR, respectiv Bancile populare Minerva si Dunarea, precum si Banca Populara Romana, nu pot fi la ora actuala prea optimisti, deoarece BNR urmeaza sa decida in urmatoarele luni daca le va acorda acestor cooperative de credit autorizatie de functionare.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a dat recent publicitatii lista celor 60 de banci populare care urmeaza sa se dizolve si sa intre in lichidare, deoarece nu au depus pina la data de 13 februarie la BNR documentatia necesara in vederea obtinerii autorizatiei de functionare.
Deponentii bancilor populare care vor intra in lichidare isi vor recupera banii pe calea justitiei
Conform comunicatului emis de BNR, cooperativele de credit care-si desfasoara activitatea in Galati si care urmeaza sa se dizolve si sa intre in lichidare deoarece nu au solicitat autorizatia de functionare sint Cooperativa de Credit Banca Populara Excelsior si Casa Judeteana a Cooperativelor de Credit Concordia Romana. De asemenea, BNR a precizat ca nu au solicitat autorizarea de functionare si nu au comunicat situatia lor juridica Cooperativele de Credit Probanc, Fortuna, Speranta si Stabilitatea. In urmatoarea perioada BNR va transmite lista cooperativelor de credit-banci populare ce urmeaza sa intre in lichidare, Ministerului Finantelor Publice, Oficiului National al Registrului Comertului si Ministerului de Interne, care vor trebui sa ia masuri in vederea demararii procedurilor de lichidare a acestora.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca, pentru recuperarea sumelor, deponentii cooperativelor de credit care vor intra in lichidare vor trebui sa adreseze instantelor judecatoresti sau sa cada la intelegere cu adunarea generala a bancii populare, care va decide modul de restituire a banilor catre clienti.
In comunicatul dat publicitatii de BNR se precizeaza ca, potrivit OG 97/2000, cooperativele de credit aveau obligatia intr-o prima etapa sa se inregistreze la BNR si sa depuna o cerere de autorizare pina la data de 13 februarie 2001. Potrivit prevederilor legale din actul normativ, organizatiile cooperatiei care nu au solicitat autorizarea urmeaza sa se dizolve si sa intre rapid in lichidare, cu respectarea prevederilor Legii 109/1996 privind organizarea si functionarea cooperatiei de consum si a cooperatiei de credit.
Soarta bancilor populare aflate in proces de autorizare nu s-a hotarit inca
Banca Nationala a Romaniei a comunicat, de asemenea, ca bancile populare care au respectat prevederile OG 97/2000, si care se afla in procedura de autorizare, nu au devenit inca membre ale Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. In urma finalizarii analizei situatiei financiare a acestor cooperative de credit, BNR va hotari daca acestea vor primi sau nu autorizatia de functionare. Pina la terminarea procedeului de autorizare, care poate dura aproximativ 18 luni, depozitele constituite de deponenti nu sint garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.
Pentru a obtine "unda verde" din partea BNR, bancile populare trebuie sa indeplineasca anumite criterii, respectiv sa nu aiba datorii catre deponenti sau catre stat si sa efectueze plati catre populatie.
Astfel, deponentii bancilor populare Minerva, Dunarea si Banca Populara Romana, cooperative de credit care nu se afla incluse pe "lista neagra" a BNR, vor fi nevoiti sa mai astepte citeva luni pentru a afla modul in care-si vor putea recupera economiile, tinind cont de faptul ca la ora actuala aceste banci populare dau banii clientilor cu tiriita. (Magda CONDOS)

Comentarii