Hora sepepistilor

Subtitlu

joi, 25 ianuarie 2007, 02:03
11 MIN
 Hora sepepistilor

Hora Unirii a fost jucata in acest an de Serviciul de Protectie si Paza. Nu multi dintre cei peste 5.000 de ieseni adunati in Piata Unirii au putut sa se apropie de presedintele Traian Basescu. Inconjurat constant de doua cordoane de protectie, presedintele mai mult a mimat baia de multime obisnuita. Doar cele citeva opriri scurte pe traseu au dat prilejul iesenilor sa-i stringa mina presedintelui sau sa-i inmineze un buchet de flori sau o petitie. „Este omul nostru, lasati-ne sa-l vedem si sa-i uram sanatate", a spus un batrin prezent in Piata Unirii. Numele presedintelui a fost aclamat atit de tineri, cit si de batrini, toti crezind ca simpla atingere a sefului statului le poate schimba viata. „Mi-e jena sa trec printre oameni cu masina. Contactul cu lumea e o chestiune legata de presedinte, nu de Basescu. Oamenii vor sa-si vada presedintele", a afirmat seful statului. Evenimentele dedicate Zilei Unirii au fost inca un prilej pentru reprezentantii partidelor politice de a scoate de la naftalina fularele si baloanele colorate. Piata a fost colorata in rosu, albastru, galben si portocaliu, in functie de partidul care si-a etalat insemnele. Cele mai gustate momente ale sarbatorii de ieri au avut loc insa seara, cind au fost concertele din Piata Palatului, defilarea cu torte de pe bulevardul Stefan cel Mare si focurile de artificii.

Generalul Cheptine s-a strecurat printre politicienii de la tribuna

Fara a avea vreo functie in armata sau in politica, fostul sef al Corpului 10 Armata, Viorel Cheptine (stinga), a reusit sa se strecoare la tribuna oficiala

Inca de la prima ora a diminetii, in Piata Unirii au inceput sa se adune ieseni pentru a prinde un loc cit mai apropiat de tribuna oficiala. „Mergem sa-l vedem pe presedinte si sa ne prindem in hora cu el", a spus un batrin care se indrepta spre piata. Basescu a ajuns in Iasi in jurul orei 9:40 si a fost primit la Aeroport de primarul Gheorghe Nichita, presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, si prefectul interimar, Nicusor Paduraru. Coloana oficiala a ajuns in Piata Unirii imediat dupa ora 10. Dupa prezentarea onorului militar, oficialitatile au asistat la un Te Deum. Pe parcursul serviciului religios, Basescu a discutat in mai multe rinduri cu primarul Nichita, dar si cu prefectul Paduraru.

La tribuna oficiala, alaturi de Basescu si de oficialii ieseni au fost prezenti presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, senatorul PD Dan Carlan, deputatul PD Petru Movila, deputatii PNL Relu Fenechiu si Cristian Adomnitei, secretarul general al PSD, Titus Corlatean, deputatul PSD Anghel Stanciu, senatorul PC Radu Terinte, dar si senatorul PSD Ion Solcanu. La tribuna oficiala a urcat si fostul comandant al Corpului 10 Armata, generalul Viorel Cheptine, desi acesta nu avea nici o calitate oficiala. Teoretic, la tribuna puteau urca doar liderii partidelor politice, in baza unei invitatii. Oficialii Prefecturii nu au putut explica prezenta lui Cheptine la tribuna. „Cred ca generalul a fost prezent la tribuna oficiala in calitate de presedinte de partid, dar nu stiu din ce partid face parte", a afirmat Emanoil Arhip, purtatorul de cuvint al Prefecturii. „Cheptine nu este angajat politic. S-a «strecurat» pe linga generalul Chelaru, care era cu mine", a spus senatorul PC Radu Terinte. Si reprezentantii PLD au fost prezenti la evenimentele din Piata Unirii. Astfel, presedintele PLD, Theodor Stolojan, si reprezentantii locali, rectorul Dumitru Oprea si Marius Spinu, purtind fulare portocalii cu inscriptia PLD, au ocupat locurile de linga tribuna oficiala. Deasupra lor, la tribuna oficiala, liberalii s-au echipat cu fulare galbene, democratii cu fulare portocalii, iar reprezentantii PSD, cu fulare rosii. „Ar fi trebuit sa venim si noi cu fulare albastre. Asa macar ar fi fost toate culorile steagului national. Nu cred ca politicul avea ce cauta intr-o zi de sarbatoare", a opinat Terinte.

Discursuri despre Europa, autonomia secuilor si demnitate

Dupa oficierea serviciului religios, presedintele Basescu si reprezentantii administratiei publice au tinut cuvintari prin care au evocat momentul Unirii din 1859 si legaturile evenimentului cu prezentul. „Au trecut peste romani 50 de ani de comunism si 17 ani de tranzitie. Am ajuns intr-un spatiu european, in care generatia tinara poate sa-si infaptuiasca visele, totul e sa indrazneasca", a afirmat Basescu. Discursul sefului statului a fost aclamat la scena deschisa de iesenii prezenti in piata.

Primarul Nichita a incercat prin cuvintarea sa sa atraga atentia asupra formelor de extremism din Ardeal. „Din acest loc, Iasul, simbol al unitatii romanilor, spunem cu hotarire ca nu sintem de acord cu ofensiva organizatiilor maghiare. Este inadmisibil ca pe teritoriul Romaniei sa fie organizate referendumuri pentru autonomia unor teritorii. Declaratiile si actiunile liderilor secuilor trebuie interpretate ca forme de extremism. Daca Unirea s-a facut, s-a facut la Iasi. Intr-o tara europeana avem nevoie de convietuire pasnica. Dragostea fata de tara ne poate tine impreuna", a spus Nichita. Presedintele CJ, Lucian Flaiser, a fost cel care a subliniat ideea ca Iasul ar trebui privit si tratat ca o capitala de autoritatile centrale. „Iasul a devenit poarta de est a Uniunii Europene si are nevoie sa-i fie reamintite rolurile sale esentiale. Iasul are nevoie sa-si recistige demnitatea. Ma bucur ca astazi puteti fi uniti si ca cele trei institutii importante va ofera aceasta posibilitate", a afirmat Paduraru. Totodata, presedintele Camerei Deputatilor a subliniat ideea ca Iasul a oferit bucuria tarii de a sarbatorii Unirea. „Moldovenii, cu 148 de ani in urma, ne-au facut noua, muntenilor, un mare dar, ne-au daruit capitala. Odata cu acest dar, ne-au mai facut un altul, pe care il regasim si astazi. Ne-au daruit bucuria de a sarbatori aceasta Unire", a spus Olteanu.

„M-a pupat presedintele, ar trebui sa nu ma mai spal o saptamina"

Dupa ce oficialitatile prezente la eveniment au depus coroane de flori la statuia domnitorului Al.I. Cuza, a urmat defilarea Garzii de Onoare. Prin fata sefului statului au trecut sase batalioane de soldati urmate de Garda de Onoare. Basescu i-a salutat zimbind pe cei peste 150 de militari. La tribuna parasita de politicieni au urcat Nicolae Furdui Iancu, Ionut Fulea si Daniela Condurache pentru un moment folcloric. Presedintele a intrat in hora incinsa in Piata Unirii. Aceasta a durat insa doar citeva minute, presedintele fiind asaltat de iesenii aflati in piata care doreau sa-l salute. Seful statului a pornit pe jos din Piata Unirii spre Biserica „Trei Ierarhi". Acesta a reusit cu greu sa faca fata multimii care dorea sa-l salute si sa-l imbratiseze. Traseul, care in mod normal ar putea fi parcurs in citeva minute, i-a luat presedintelui mai bine de o ora. Iesenii s-au calcat in picioare pentru a lua un autograf si o stringere de mina de la seful statului. „Am luat un autograf pentru mine, dar mai vreau unul si pentru fratele meu", a spus o tinara din multime. Tineri, batrini sau elevi de clase primare veniti cu profesorii au incercat sa smulga presedintelui un zimbet sau o stringere de mina. In drumul sau spre „Trei Ierarhi", Basescu s-a alaturat unui grup de elevi, cintind melodii patriotice impreuna cu acestia. Cei mai multi cetateni prezenti pe bulevardul Stefan cel Mare au facut poze incercind sa pastreze o amintire a vizitei presedintelui. „Nu am vazut niciodata un presedinte, azi am ocazia" sau „M-a pupat presedintele, ar trebui sa nu ma mai spal o saptamina", se auzea din multime. Pe tot traseul parcurs de presedinte, ofiterii SPP au incercat sa limiteze pe cit posibil contactul direct al sefului statului cu multimea. In jur de zece ofiteri il flancau pe presedinte si impingeau orice cetatean se apropia mai mult decit era permis. Pe linga ofiterii aflati foarte aproape de seful statului, traseul de pe bulevardul Stefan cel Mare era impinzit de jandarmi care incercau sa elibereze traseul presedintelui. Practic, Basescu a fost mereu inconjurat de cel putin doua rinduri solide de SPP-isti. Chiar si in timpul horei din Piata Unirii, in spatele si in fata presedintelui s-au aflat garzile, de miinile lui Basescu tinindu-se doua fete in costum popular. Practic, nici un iesean din multime nu s-a putut lauda ca a schitat macar doi pasi de hora cu seful statului.

Cercuri concentrice in jurul presedintelui

Scenariul baii de multime controlate a continuat si pe bulevardul Stefan cel Mare. Constant, din cei 30-40 de oameni aflati in imediata apropiere a presedintelui, cel putin 10-15 erau SPP-isti sau jandarmi. Citiva din acestia il tineau „din scurt" pe presedinte, dirijindu-i practic miscarile in multime. Ceilalti ii tineau sub observatie pe cei citiva ieseni aflati in preajma lui Basescu. Dincolo de acest grup compact, un al doilea cerc de SPP-isti, mai larg, elibera traseul si filtra oamenii care vroiau sa se apropie de presedinte. Practic, pentru a ajunge linga Basescu, cetatenii trebuiau sa treaca prin doua cercuri de garzi. Unii ieseni au insistat in a-i transmite sefului statului problemele cu care se confrunta. Pe linga flori si stringeri calduroase de mina, presedintele a primit si petitii de la cetateni. „Le voi citi cind voi ajunge la Bucuresti, acum le dau oamenilor mei sa le tina", a spus Basescu oamenilor care intindeu increzatori plicurile. Ajuns in fata sediului PD, Basescu a fost aclamat de membri ai partidului aflati la balcon.

Prinz cu IPS Daniel

Presedintele a ajuns la Biserica „Trei Ierarhi" in jurul orei 12.15. Dupa depunerea unor jerbe de flori la mormintul domnitorului Al.I. Cuza, Basescu s-a retras in Sala Gotica la o intilnire cu clerul. In jurul orei 13.00, acesta a mai trecut o data prin multime indreptindu-se spre Mitropolie pentru a se intilni cu Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel. „Nu ne grabim, nu luam masina, avem timp suficient", a spus presedintele adresindu-se sefului ofiterilor SPP. In drum spre Mitropolie, presedintele a fost asaltat de sindicalisti de la SC „Nicolina" care au incercat sa ii explice problemele sociale provocate de neplata salariilor de jumatate de an. Presedintele a promis ca va incerca sa rezolve situatia societatii. Presedintele a servit prinzul cu IPS Daniel si cu oficialitatile prezente la evenimetele dedicate Zilei Unirii. La iesire, dupa o intilnire de peste jumatate de ora, presedintele a primit de la o batrina o icoana. De asemenea, seful statului a primit mici atentii si din partea organizatorilor evenimentului. „Va multumesc pentru ospitalitate", a spus Basescu inainte de a se urca in masina si a se indrepta spre Aeroport. Acesta a fost condus de oficialitatile iesene.

„Firmele romanesti nu trebuie sa lucreze numai in subantrepriza"

In cadrul vizitei la Iasi, presedintele Basescu a mentionat faptul ca Iasul are nevoie de implicarea mediului de afaceri romanesc. „Iasul are nevoie mai mult de initiativa administratiei de a lasa oamenii de afaceri sa se implice. Trebuie data o sansa capitalului romanesc, pentru ca, altfel, firmele romanesti vor lucra numai in subantrepriza fara sa aiba profit", a declarat presedintele.

Invitatii si participantii la manifestarile dedicate Zilei Unirii au participat, in jurul orei 15, la o masa oferita de Prefectura. Printre cei care au participat la intilnire s-au numarat oameni de afaceri, sefi ai institutiilor deconcentrate si parlamentari. De la intilnire a lipsit presedintele Romaniei, acesta trebuind sa ajunga la alte manifestari organizate la Focsani.

Torte, concerte si artificii de Ziua Unirii

In premiera la Iasi, Ziua Unirii a fost marcata si printr-o retragere cu torte. Sau erau festile?

Apogeul sarbatorilor de ieri a fost atins seara, cind au fost concentrate cele mai spectaculoase momente. Defilarea cu torte, concertul din Piata Palatului si focul de artificii, toate in premiera de Ziua Unirii, au strins peste 10.000 de ieseni in centrul orasului.

Iesenii au putut participa in premiera la o parada militara deosebita. Astfel, pentru aproximativ 20 de minute, pe bulevardul Stefan cel Mare a fost organizat ceremonialul militar al retragerii cu torte. Sute de ieseni au stat pe trotuare, au privit parada militara, au aplaudat si au fotografiat soldatii. In acordurile fanfarei militare, 100 de soldati din rindul Lupilor Negri au marsaluit din Piata Unirii, pe bulevardul Stefan cel Mare, Anastasie Panu si s-au oprit in fata Prefecturii. „Toti militarii fac parte din Batalionul 151 Infanterie «Razboieni», de la Unitatea din Tatarasi", a explicat Neculai Dascalu, seful de Stat Major al Batalionului. Soldatii au fost impartiti in doua grupuri egale, jumatate purtind tinuta de desert, iar ceilalti tinuta de padure. Cele 100 torte folosite au fost achizitionate de municipalitate cu 1.000 lei (10 milioane lei vechi). In momentul in care militarii au trecut de scena din fata Palatului Culturii, s-a dat startul concertului. Pentru o scurta perioada de timp, pe scena au urcat Nicolae Furdui Iancu si Ionut Fulea. Ei au sustinut un concert folcloric, in special cu cintece patriotice. Apoi, pe scena de 150 mp au urcat Directia 5, Iris si Stefan Banica Junior. Concertul a durat pina aproape de ora 21, in Piata Palatului venind peste 10.000 de ieseni.

In jurul orei 18, in Sala Mare a Palatului Roznovanu, a inceput si receptia oficiala organizata de municipalitate. Din cei aproximativ 600 de invitati, au fost prezenti la Primarie in jur de 400 de persoane. Acestia au vizionat la inceput un scurt spectacol de teatru sustinut de doi actori ai Teatrului National, subiectul fiind Unirea Principatelor din 1859. Invitatii au fost serviti cu un meniu special pentru cocteil. „Au fost produse de dimensiuni mici, care sa poata fi mincate usor, rulade din brinzeturi, de porc mistret, tartine cu somon afumat, cu fructe de mare cu crevete, profiterol cu pasta de sunca, tartine cu pasta de ton sau piept de pui cu fructe. Toate aceste alimente au costat 10.800 lei", a explicat Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei. Bucatele au fost udate cu sampanie, vin, whisky, Campari, suc sau apa minerala. Printre cei care au participat la receptia oferita de municipalitate s-au aflat deputatul PSD, Titus Corlatean, prefectul Nicusor Paduraru, presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, mai multi parlamentari ieseni, consilieri locali, judeteni, dar si fostul primar Constantin Simirad. „Sint multumit pentru ca au venit multe personalitati la Iasi si a fost o zi exceptionala. Am reusit sa ne incadram in programul propus. Si vremea a tinut cu noi. La receptie au venit multe din personalitatile orasului, ceea ce arata ca astfel de actiuni sint binevenite. Trebuie sa remarc si ca parteneriatul intre Primarie, Prefectura si Consiliul Judetean a functionat foarte bine. Anul viitor as vrea sa extindem actiunile din 24 ianuarie. Tortele militarilor, de exemplu, trebuie sa fie mai mari", a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Pe tot parcursul zilei de ieri, 25 de studenti la actorie s-au plimbat si au jucat mici scene de teatru pe bulevardul Stefan cel Mare. Tinerii erau imbracati in costume de epoca, din perioada Unirii Principatelor. Printre personajele jucate de actori au fost si domnitorul Alexandru Ioan Cuza sau mos Ion Roata. Manifestarile dedicate Unirii Principatelor s-au incheiat cu un foc de artificii care a durat aproximativ 15 minute. Municipalitatea a cheltuit 25.000 lei pentru acest joc de artificii, intreg bugetul pentru 24 ianuarie fiind de 260.000 lei.

Nota de plata a Zilei Unirii la RATP: 16.000 lei

Pregatirile pentru Unirea Principatelor a dat peste cap transportul local. Cel mai afectat a fost mersul tramvaielor. Timp de doua zile, iesenii care folosesc in mod normal traseele 1, 13, 8 si 6 au fost nevoiti sa gaseasca alte solutii pentru transport. Daca, in urma cu doua zile, transportul de calatori intre Gara si Tirgu Cucu a fost intrerupt doar pentru aproximativ 2 ore, in cursul zilei de ieri, durata intreruperii s-a triplat. In acest rastimp, RATP a pierdut aproape 16.000 RON (160 milioane lei), suma reprezentind diferenta intre incasarile normale pe cele patru trasee si incasarile efective din ultimele doua zile. Cea mai mare pierdere a fost inregistrata pe traseul 13. Daca, pe data de 22 ianuarie, incasarile pe acest traseu s-au ridicat la 5.460 lei, pe data de 23 ianuarie acestea au scazut la 3.120 lei. Pierderea inregistrata numai pe traseul 13 s-a ridicat astfel la 2.340 lei. In total, pe toate cele patru trasee afectate, in doar 2 ore RATP s-a ales cu o gaura de 4.000 lei. In cursul zilei de ieri, RATP a mai pierdut 12.000 lei (120 milioane lei), iar suma totala pentru cele doua zile, una de pregatiri si una a evenimentelor in sine, se ridica la 16.000 lei. „Noi nu consideram ca a fost o pierdere pentru noi, ci doar ca am inregistrat incasari mai mici din cauza blocarii traficului", a declarat Adrian Mihai, purtatorul de cuvint de la RATP. Chiar daca sefii regiei de transport au suplimentat zona afectata cu 5 microbuze, acestea au adus venituri suplimentare de doar citeva sute de RON.

Comentarii