36 de comune au fost ravasite de furtuna

vineri, 14 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 36 de comune au fost ravasite de furtuna

Furtunile din ultimele zile au lasat in bezna 36 de localitati din judet. Cea mai afectata localitate a fost Lunca Prutului, unde echipele de interventie ale CONEL au lucrat o noapte intreaga pentru a-i realimenta pe sateni cu energie electrica. Deoarece meteorologii sustin ca si in urmatoarele zile furtunile nu vor ocoli Iasul, filiala locala a CONEL a consemnat la domiciliu 50 de angajati care sa intervina in caz de avarii.
"Copacii care au cazut peste retele electrice si prabusirea chiar a stilpilor de beton au dus la intreruperea temporara a alimentarii cu energie electrica in 36 de localitati din toate zonele judetului. In majoritatea cazurilor, defectiunile au fost rezolvate in citeva ore", a declarat Lucian Luca, purtatorul de cuvint al CONEL Iasi. De simbata si pina joi, zilnic, la remedierea defectiunilor din judet au lucrat cite cinci echipe. Purtatorul de cuvint al filialei iesene a CONEL a adaugat ca, pina la aceasta ora, nu s-a facut o inventariere a pagubelor produse de furtuni.
Daca in week-end vor aparea defectiuni in alimentarea cu energie electrica a satelor din jurul Iasului, puteti suna la numarul de telefon 130096. Pentru comunele din jurul orasului Tirgu-Frumos, defectiunile vor fi preluate la numarul de telefon 710470, iar pentru localitatile din preajma Pascaniului, la 767058. (R.M.)
Lac de acumulare in mijlocul unei fabrici de textile din Hirlau
cauza a fost un canal infundat. ironia este ca acel canal era chiar in fata primariei. "am sunat pe toata lumea din oras: dispecerat RAJAC, Primarie, primar, viceprimar, dar nimeni nu era de gasit", ne-a declarat directorul fabricii. directorul RAJAC si primarul arunca vina de la unul la altul n
La Hirlau, o fabrica de confectii cu 1300 de angajati, care executa comenzi pentru export, a fost inundata acum doua zile de apa acumulata in canalizarea orasului. Timp de sase ore, pina noaptea tirziu, muncitorii de la "3Stars & Co" s-au luptat sa protejeze instalatiile electrice si marfa din depozite.
Problema a aparut in urma cu o saptamina, cind canalul din fata primariei, deci de pe un drum public, s-a infundat. Apa acumulata s-a scurs spre curtea fabricii, care se afla linga Primarie, deoarece strada pe care este amplasata unitatea este in panta, ceva mai jos decit cladirea municipalitatii.
Acum doua seri, "lacul" din fabrica atinsese adincimea de 50 cm, programul de lucru fiind intrerupt de la ora 17 pina la 23,30. Desi au fost sesizati de conducerea fabricii inca de acum o saptamina, oamenii de la RAJAC nu s-au sinchisit sa se deplaseze nici macar sa vada care este situatia. Cu toate ca sediul fabricii este situat exact linga Primarie, edilii orasului habar nu aveau ce se intimpla chiar sub nasul lor. Primarul Gheorghe Costache se gasea in Iasi, iar viceprimarul Costica Cernescu era la Pircovaci. Conform declaratiei primarului, nu s-au semnalat pagube deosebite produse de ploi. Cum domiciliul stabil al viceprimarului Cernescu este la Pircovaci, el a fost de negasit in oras pe parcursul intregii zile.
Directorul "3Stars & Co", Dragos Rinca, este decis sa ceara daune materiale RAJAC-ului si Primariei, considerind ca "este o lipsa de responsabilitate totala". El a estimat pagubele produse de inundatie la 100 milioane lei, reprezentind atit pierderi datorate blocarii productiei, cit si marfa deteriorata de apa. "Am sunat pe toata lumea din oras, dispecerat RAJAC, Primarie, primar, viceprimar, dar nimeni nu era de gasit. Ba mai mult, de la dispeceratul RAJAC mi s-a raspuns ca nu este treaba lor, cerindu-mi sa platesc desfundarea canalizarii daca vreau sa nu mai am probleme".
Directorul RAJAC si primarul au dat vina fiecare pe celalalt. Ioan Stoleru, directorul sectiei Hirlau a RAJAC, a sustinut senin ca "era treaba fabricii, pentru ca au probleme la reteaua de incinta. N-are decit sa plateasca daca s-a infundat un canal. Reteaua stradala apartine RAJAC-ului, deci retelele dintre blocuri nu figureaza pe inventarul regiei, ci doar drumurile publice. Acolo este alee pietonala. Nu a fost vorba de infundat canalizarea, a fost volum mare de apa de pe versanti, iar apa a inundat zona respectiva. Asa se va intimpla de fiecare data cind vor fi ploi. Reteaua nu este dimensionata pentru un volum mare de apa".
Dupa venirea reporterilor in oras, au aparut si primarul Gheorghe Costache si Ioan Stoleru, pentru a vedea cu proprii ochi daca s-a infundat sau nu canalul din fata Primariei. Abia atunci directorul Stoleru s-a lamurit ca nu era vorba de "o retea de incinta", ci de un drum public care apartine RAJAC-ului. "Nu este infundat, dar probabil ca s-a umplut de apa si nu functioneaza normal", s-a justificat acesta. Primarul Gheorghe Costache a replicat ca "lucrurile nu merg bine la RAJAC si nu este prima data cind se intimpla asemenea lucruri". El va cere demisia directorului Stoleru din functie, considerind ca a dat dovada de incompetenta in foarte multe situatii. (Fanica DUMITRASCU)

Comentarii