46 de decizii importante luate in doar 5 minute fiecare

luni, 24 iunie 2002, 23:00
3 MIN
 46 de decizii importante luate in doar 5 minute fiecare

Consiliul Local (CL) este, de ieri, proprietarul centralelor CET I si CET II. Alesii locali au aprobat in sedinta de ieri a CL parafarea protocolului de preluare a CET in subordinea municipalitatii. Cei care au votat impotriva au fost doar consilierii PNL si PNTCD. "Majoritatea solicitarilor noastre au fost admise de Guvern. Cea mai spinoasa problema se referea la preluarea de catre stat a rambursarii creditului de 15 milioane de dolari cheltuiti la modernizarea CET II Holboca, iar Guvernul a acceptat acest lucru", a spus primarul Constantin Simirad. Parafarea protocolului a insemnat ultimul pas spre infiintarea SC CET Iasi SA, societate care va produce si distribui agentul termic la Iasi. Inregistrarea societatii la Camera de Comert trebuie sa se produca pina la 30 iunie. In caz contrar, Guvernul nu va mai acorda facilitatile promise pentru achizitionarea de combustibil prin credite garantate de stat si nici nu va prelua rambusarea creditului de 15 milioane de dolari.
Liberalii nu au fost de acord ca primarul sa plateasca un impozit mic pe teren
Un alt proiect de hotarire dezbatut de alesii locali a fost cel privind zonarea terenurilor din Iasi pe categorii de impozite. Incadrarea strazii Valeni, pe care se afla vila primarului Simirad si a fostului prefect Florin Vitan, in zona "C", cu impozit redus, a trezit reactia liberalului Dan Carlan. Acesta considera ca strada trebuia incadrata in categoria A de impozitare, in care intra terenurile care dispun de toate utilitatile si de drumuri de acces asfaltate. "Sper ca, in urmatoarele luni, veti informa Consiliul Local ca strada Valeni este incadrata gresit", i s-a adresat Carlan lui Simirad. Consilerul PRM Constantin Neculau a sarit in sprijinul primarului spunind: "Zona nu poate fi incadrata in categoria A pentru ca acolo locuiesc oameni necajiti, in afara de primar si fostul prefect". Consilierul PNL Radu Prisacaru a replicat, sustinind ca pe strada Socola un singur numar a fost trecut in zona A, iar restul strazii in zona B. La rindul sau, primarul a argumentat ca zona in care locuieste este izolata, neavind nici un mijloc de transport care sa-l duca in oras. "Gazul metan l-am adus pe cheltuiala proprie. De asemenea, era firesc sa fie asfaltata strada, pentru ca de cind sint primar au fost asfaltate sute de strazi in oras. In plus, casa mea se afla intr-o zona periculoasa din cauza alunecarilor de teren", a explicat Simirad. In cele din urma, zonarea terenurilor asa cum a fost propusa de arhitectii Primariei, a fost aprobata de majoritatea consilierilor, iar liberalul Dan Carlan a votat "pentru". "Votul meu a fost pozitiv pentru ca a fost admis amendamentul ca in urmatoarele 3 luni sa fie aduse corectiile necesare, urmind ca forma finala sa fie aprobata in consiliu", a explicat Carlan. Astfel, in zona A, impozitul pe teren in 2003 va fi de 4.900 lei/mp, in zona B – 3.700 lei/mp, in zona C va fi de 2.500 lei/mp, in timp ce in ultima zona, D, impozitul va fi de 1.200 lei/mp.
Apartamente inchiriate prin licitatie
La finalul sedintei, consilierii au aprobat si inchirierea prin licitatie publica a celor 42 de apartamente din blocul 1.004 CUG. Liberalii s-a opus si de aceasta data prin vocea lui Dan Carlan. "E cea mai crunta nedreptate care se face Iasului. Noi am votat o lista de criterii prin care sa acordam locuinte. Chiar nu exista in lista de la DAFIS cu 1.600 de solicitanti de locuinte, 42 care sa le merite pe acestea?", a intrebat liberalul. Simirad a sustinut insa ca apartamentele din blocul 1.004 CUG trebuie protejate, fiind "locuinte de lux". "Exista persoane in Iasi care au venituri destul de mari, dar nu-si pot permite sa-si cumpere o casa. De aceea, scoaterea la licitatie a apartamentelor este o solutie pentru oamenii de valoare din oras", a explicat primarul. (Bogdan P.)

Comentarii