Avocatii diavolului

miercuri, 20 octombrie 2004, 23:00
6 MIN
 Avocatii diavolului

„Stiu ca in mediile politienesti mi se spune «avocatul diavolului». Dar mie nu mi se pare decit un motiv de mindrie. Deci, inseamna ca sint bun in ceea ce fac”, ne-a declarat amuzat avocatul Sorin Colbu. Cel mai recent, numele lui a fost legat de apararea politistilor acuzati ca ar fi intretinut relatii sexuale cu o minora. Cazul a fost intens mediatizat, fiind legat de profilul moral al politistilor care au calcat pe bec. Daca la inceputul anchetei procurorilor aproape nimeni nu dadea vreo sansa celor doi politisti, care au fost „exmatriculati” intre timp din Politie, avocatul Colbu a intors situatia cu 180 de grade. In fata procurorilor, Colbu i-a transformat pe politisti din lupi in mielusei, iar ancheta s-a terminat cu scoaterea de sub urmarirea penala a celor doi acuzati. Intrebat de ce alege sa reprezinte agresorii si nu victima, Colbu a raspuns fara ezitare: „Mi-am dat seama ca ma impac mai bine cu invinuitii decit cu victimele, pentru ca pot relationa mai bine cu cei vinovati decit cu ceilalti. Apararile victimelor sint de cele mai multe ori lacrimogene”. Poate fi vorba de morala in alegerea clientilor? „Eu consider ca profesia ar trebui sa fie mai sus decit morala”, ne-a raspuns avocateste Colbu.
Avocatul Cordunenilor: „I-am aparat pentru bani”
Un alt nume cunoscut este cel al avocatului Ionel Nichita. Toate scandalurile legate de Corduneni, renumitul clan interlop iesean, sint insotite de numele lui Nichita. Nu ca ar face parte din clan, fireste, ci pentru ca le reprezinta interesele in fata procurorilor sau judecatorilor. De aici si supranumele de „avocatul Cordunenilor”. Ionel Nichita si-a motivat apropierea de membrii clanului interlop doar de pe pozitii pecuniare si profesionale. „Prima data i-am aparat pentru bani”, a recunoscut Nichita. „Apoi”, a completat acesta, „mi s-a parut o provocare de neegalat din punct de vedere profesional”. Dupa ce si-a intrat bine in pielea „avocatului diavolului”, acesta a inceput sa pledeze „din suflet” pentru nevinovatia Cordunenilor. „M-am convins ca sintagma de «clan», care s-a aplicat mereu familiei Corduneanu, nu este decit o creatie a autoritatilor iesene, nicidecum una reala”, a explicat Nichita. „Adevarul cu privire la clientii mei este mult prea departe de acele supozitii facute de catre niste procurori care mai mult isi dau cu parerea decit string probe reale”, a „pledat” Nichita, de parca ar fi fost in fata judecatorilor.
Numeroasele aparitii ale numelui Nichita in presa, ori de cite ori s-a scris de Corduneni, pare sa-i fi umplut de invidie pe unii colegi. „Cred ca l-a atras mai mult renumele urias pe care-l poate cistiga odata cu apararea acestora. Ca speta avocateasca, cazul Cordunenilor nu pune mari probleme. Oricine ar fi facut-o daca ar fi fost solicitat”, a comentat un avocat iesean sub anonimat. Mustrari de constiinta pentru ca ii apara pe cei care si-au construit faima cu sabii ninja si pumni? „Inainte de toate, lucrez pentru aflarea adevarului”, a raspuns scurt Nichita.
Cit de repede te face celebru criminalul Domnaru
Exista vreun interes aparte sa devina cineva «avocat al diavolului»? Un posibil raspuns se afla in evolutia interesului unui tinar avocat, aproape anonim, dar care la un moment dat s-a trezit in centrul atentiei, pentru celebrul caz de crima Domnaru. In ziua in care Ovidiu Domnaru si-a injunghiat sotia, nici unul dintre avocatii ieseni nu a vrut sa il apere. Motivatia era ca victima fusese colega cu ei. „Pacatul” de a-l apara pe ucigas a cazut din senin pe umerii avocatului Dinu Serban. Pur si simplu, acesta era de serviciu, ca avocat din oficiu, in ziua crimei. In lumina reflectoarelor, dar si a refuzului celorlalti colegi de a-l apara pe Domnaru, Dinu Serban parea sa se scuze. „Am depus un juramint si trebuie sa il respect”, spunea Dinu, al carui nume de abia incepea sa apara in presa. Ulterior, se pare ca „obligatia” s-a transformat in dorinta. „Daca mi-ar fi cerut sa-l apar in continuare probabil as fi acceptat, pentru ca era mai bine sa continue cu mine decit cu altcineva”, ne-a declarat Dinu Serban dupa ce cazul i-a fost luat de avocati din Pitesti.
„Cred ca este mai incitant si cistigi mult capital cind te afli pe pozitia de «singur impotriva tuturor»”, ne-a spus un tinar avocat care si-ar fi dorit sa fie chiar si pentru citeva zile in postura lui Dinu Serban. „Poate ca asa mi-as fi facut si eu publicitate gratis”, a mai adaugat avocatul. „Cu cit un caz este mai greu, iar acuzatul a facut ceva foarte grav, cu atit este mai nobil sa-l aperi”, spune avocata Gianina Porosnicu despre profesia sa.
Pedofilul Treptow si-a facut celebru avocatul
Dupa ce luni in sir numele avocatului Liviu Bran a fost in centrul atentiei, din simplul motiv ca il apara pe pedofilul american Kurt Treptow, Bran pare sa fi picat in uitare. Condamnarea lui Treptow, la 7 ani de inchisoare, a atras si prabusirea publicitatii lui Bran. Citi avocati nu l-or fi invidiat in toamna anului 2002 – cind a avut loc scandalul Treptow -, pe Bran atunci cind nu trecea o zi fara ca numele lui sa apara in toata presa nationala si la televiziuni. Acum, se pare ca „invidiosii” nu mai au de ce sa se uite chioris la el. Norocul din 2002, dupa spusele lui Bran, pare sa fi fost unul intimplator si de scurta durata. „Pentru ca eram avocatul fundatiei pe care Treptow o avea la Iasi, am fost mai mult moral obligat sa-l apar si pe el atunci cind a avut probleme”, ne-a declarat in urma cu citeva zile avocatul Bran. Cu privire la eventualele remuscari care ar fi putut aparea intr-un caz atit de delicat precum cel al americanului pedofil, avocatul Liviu Bran nu si-a adus aminte sa fi avut asa ceva. Singura lui suparare este ca Treptow a incasat prea multi ani de puscarie. „Probabil daca presiunea din partea populatiei, care a schimbat mult din atitudinea judecatorilor, nu ar fi fost atit de mare, clientul meu ar fi iesit mult mai bine din aceasta poveste”, crede si acum Liviu Bran.
„Avocatii diavolului” traiesc sute de ani
Titulatura de „avocatul diavolului” nu este noua. Dupa spusele celebrului avocat Narcis Giurgiu, expresia este veche de sute de ani. „Din cite stiu. si in alte vremuri, mai vechi, atunci cind Papa organiza diverse procese religioase delega un cardinal intitulat «avocatul diavolului», care nu avea un alt rol decit acela de a apara pe cel acuzat”, a explicat profesionist Narcis Giurgiu. Respectind istoria, pare ca Giurgiu uzeaza de cunostintele sale pentru a apara „diavoli” din zilele noastre. Ultimul caz de acest gen este procesul singurului camatar din tara trimis in judecata. Fiind un vinator de greseli legislative, Giurgiu a mai adaugat o caramida renumelui sau, obtinind rapid achitarea camatarului pentru care procurorii au muncit doi ani de zile pentru a-l trimite in judecata. „Nu a fost meritul meu, ci m-am bazat doar pe o eroare a Parchetului”, si-a etalat modestia Narcis Giurgiu, incheind discutiile despre „avocatii diavolului”.
Procesul Ceausestilor a fost o mascarada pentru ca aparatorii n-au stiut sa fie „avocati ai diavolului”
Pentru ca unii avocati nu si-au inteles bine menirea, nestiind sa fie, la momentul potrivit, „avocati ai diavolului”, Romania s-a facut de ris in lumea intreaga, fiind asociata cu tarile bananiere care-si spinzura conducatorii in piata. Este vorba de avocatii bucuresteni Nicolae Teodorescu si Constantin Lucescu, care si-au tradat absolut condamnabil profesia atunci cind au pledat impotriva clientilor lor Elena si Nicolae Ceausescu, in decembrie ’89. Din acest motiv, in intreaga lume civilizata procesul Ceausestilor a fost considerat o mascarada judiciara. (Marius MARGINEANU)

Comentarii