Burlui, audiat ore intregi de Politie

miercuri, 01 august 2001, 23:00
4 MIN
 Burlui, audiat ore intregi de Politie

Timp de doua zile, in mare secret, s-a derulat un nou episod din scandalul diplomelor false de la Universitatea de Medicina si Farmacie. "Regizorii" au fost doi colonei si un maior de la Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din cadrul Inspectoratului General al Politiei Bucuresti. Ei au venit blindati cu noi acte si i-au luat la intrebari pe decanul Facultatii de Stomatologie, Vasile Burlui, secretara sefa de la Stomatologie, Jana Condurache, si sefa rectoratului UMF, Dana Buceag. Audierile au avut loc in dupa amiaza zilei de marti, pina seara tirziu, si in cursul diminetii de miercuri. Surse din apropierea celor audiati ne-au declarat ca in cele doua zile de foc s-a facut o reevaluare a situatiei din dosarul diplomelor false, dosar incarcat si cu actele aduse de la Bucuresti. "S-au verificat conditiile in care cei 63 de italieni au sustinut licenta, limba folosita la examinare, cererile de inscriere la licenta si actele obligatorii din dosarele de licenta", ne-au mai spus cei din anturajul celor intervievati de ofiterii bucuresteni.
Prima zi a fost a lui Burlui
Prima zi de audieri a fost inchinata lui Vasile Burlui. Atita vreme cit audierile au durat de la ora 12,00 pina seara tirziu, se pare ca decanul a avut de dat numeroase explicatii. De altfel, el a fost gasit omniprezent in lantul de eliberare al diplomelor false. A fost in comisia de examinare, a fost chiar incintat de prestatia italienilor la examene, "peste media de calitate a studentilor ieseni", dupa cum sustinea Burlui la izbucnirea scandalului in octombrie, a semnat procesele verbale privind desfasurarea licentei, si, in final, si-a pus semnatura pe diplomele care i-au transformat pe italieni in medici. Deci, decanul a fost firul rosu iesean in jurul caruia s-au incolacit italienii dornici sa devina doctori de masele autorizati cu o scoala profesionala la baza sau fara bacalaureat. In cursul audierilor, Vasile Burlui a fost pus sa explice, mai ales, conditiile in care s-a desfasurat examenul de licenta. Probabil, a trebuit sa zica si cum s-a inteles cu italienii, atita vreme cit nu au fost translatori autorizati.
Secretarelor le-a venit rindul a doua zi
A doua zi de audieri a fost rezervata celor doua secretare. Femeile a trebuit sa explice, printre lacrimi, cum au verificat actele depuse in dosarele de licenta ale italienilor. Rectorul UMF, Carol Stanciu, este in afara dosarului, el fiind considerat doar martor la ceea ce s-a intimplat. Intilnirile secrete au avut loc atit la sediul UMF cit si la IPJ. Ofiterii bucuresteni au interzis cu desavirsire "transpirarea" de date din timpul anchetei din ultimele doua zile. Se pare ca pentru cei trei intervievati, luna august va fi mai calma deoarece abia in septembrie vor fi chemati din nou sa dea explicatii. "Ancheta se va relua in septembrie dupa ce se va lua legatura cu omologii din Italia care trebuie sa verifice conditiile in care cei 63 de italieni si-au procurat actele pentru a deveni medici stomatologi in Romania", au mai spus apropiatii celor trei audiati.
Diplomele false, pe scurt
Scandalul care a aruncat Universitatea de Medicina si Farmacie intr-o lumina nefavorabila este legat de "exportul" a 63 de italieni facuti medici stomatologi peste noapte la Iasi. Pentru solutionarea cazului, anchetatorii vor fi nevoiti sa urmeze intregul fir al acestei istorii, care a inceput cu peste sapte ani in urma. In 1993, Universitatea Ecologica din Bucuresti (UE) a incheiat un acord de colaborare cu Asociation de Estudios Universitarios Europea Madrid – Spania si cu Centro Interuniversitario Europeo din Pavia. In 1997, la UMF Iasi au venit primii zece cetateni italieni sa-si sustina licenta la Facultatea de Stomatologie condusa de Vasile Burlui, pas urmat si de ceilalti italieni. Ei au fost arondati la UMF Iasi, dupa ce Universitatea Ecologica a solicitat acest lucru Ministerului Educatiei. Italienii, majoritatea trecuti de 35 de ani, au sustinut licenta cu o comisie de profesori din UMF. UMF a semnat diplome cu ochii inchisi. Toate examenele au fost sustinute in limba italiana. Tot in italiana au dat si examenul practic si tot in italiana au fost elaborate si lucrarile de diploma, cu care strainii au venit „de-acasa". Din comisia de examen a facut parte insusi decanul Burlui. Asemenea unor feti frumosi, italienii facusera facultatea nu in sase ani, ci doar intr-un an, maxim doi. Asa indica documentele pe care le detin Ministerul Educatiei Nationale si Comisia Nationala de Evaluare si Acreditare Academica. Foile lor matricole arata ca acestia si-au promovat toate examenele cu brio. In mod cu totul intimplator, planul de invatamint urmat de italieni in facultate, este „identic in proportie de 95%" cu cel de la UMF Iasi (dupa cum ne-a informat insusi decanul Burlui), astfel incit nu a mai fost nevoie nici de examene de diferenta. Nici decanul Burlui si nici altcineva nu a observat ca foile matricole nu sint datate, ci contin doar o enumerare de discipline, note si ani de studii. Dar, din moment ce acestea erau semnate de rectorul Universitatii Ecologice, iesenii nu si-au facut deloc probleme in legatura cu autenticitatea lor. In realitate, italienii urmasera doar o scoala profesionala, iar altii nu dadusera nici bacalaureatul, dupa cum avea sa rezulte din cercetarile ulterioare. Cu toate acestea, ei au reusit sa incinte comisia de examen. „Prestatia lor la examene a fost peste media de calitate a studentilor nostri. La fel si lucrarile lor de diploma, care nu pot fi uitate usor", a spus decanul Vasile Burlui in mijlocul scandalului de anul trecut. In concluzie, 63 de italieni au devenit doctori fara a se sti cu certitudine daca au urmat studii liceale anterior sau unde au urmat studiile universitare. In plus, nu se cunoaste pe ce baza au fost evaluate lucrarile de diploma ale italienilor, avind in vedere ca licenta s-a desfasurat fara translatori autorizati. Vasile Burlui a incercat sa scape de vina fabricarii medicilor italieni spunind ca "fiecare pas a fost aprobat de minister".
(Adriana PLECAN)

Comentarii