Casa de Asigurari ii forteaza pe farmacisti ce si cum sa vinda

sâmbătă, 11 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Casa de Asigurari ii forteaza pe farmacisti ce si cum sa vinda

Tensiunea dintre Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) si farmacistii ieseni tinde sa degenereze intr-un scandal de proportii. Printr-o adresa emisa recent, CASS a interzis farmacistilor sa vinda lapte praf, seringi de unica folosinta, vata si pampers, cosmetice, inclusiv prezervative si leucoplast de la data de 1 aprilie. Dispozitia CASS i-a indignat la culme pe toti farmacistii. "Este un abuz incredibil. CASS nu are nici o baza legala pentru a ne impune sa nu mai vindem produse parafarmaceutice si cosmetice", ne-a spus indignata Gabriela Streit, presedinta Colegiului Farmacistilor, care a adaugat ca cei care vor suferi cel mai mult sint pacientii. Practic, ei vor fi pusi in situatia de a nu avea de unde sa cumpere lapte praf pentru bebelusi, fese sterile sau leucoplast ori seringi de unica folosinta. "Atunci cind cineva se raneste la o mina, vine in primul rind la farmacie pentru o fesa sau un dezinfectant, nu se duce la medic pentru a-si lua reteta. Si in privinta produselor cosmetice, noi avem tot dreptul sa facem retete sau sa vindem produsele care au avizul Ministerului Sanatatii. CASS si-a depasit cu mult atributiile", ne-a declarat farmacista Tatiana Ghitun.
Conducerea CASS recunoaste ca a luat aceasta decizie fara a avea un temei legal, ci doar unul financiar. Motivul principal, declarat de presedintele Ionel Adrian, este stoparea "afacerile ilegale" comune ale farmacistilor si medicilor. Acesta sustine ca de fapt, CASS a decontat in loc de medicamente compensate si gratuite, spray-uri si cosmeticale. "Pe retetele compensate, farmacistii dau produse cosmetice si parafarmaceutice in locul medicamentelor pe care le decontam noi. In primele luni ale anului, suma decontarilor a fost foarte mare si avem informatii ca exista scurgeri care se ridica la valori de miliarde. Practic, 35 – 40% din totalul decontarilor reprezinta aceste scurgeri. De la 1 aprilie, nu vom mai incheia contracte pentru anul 2000 decit cu farmaciile care nu distribuie concomitent si produse de natura nefarmaceutica", a afirmat Adrian Ionel, presedintele interimar al CASS. Actiunea de forta a CASS impotriva tuturor farmacistilor a fost calificata de acestia ca fiind "o mare ilegalitate". Farmacistii sustin ca, din moment ce detin avizul de libera practica dat de Ministerul Sanatatii si respecta obiectul de activitate – prin care au libertatea de a vinde si produse cosmetice si materiale sanitare, CASS nu are nici o cadere sa le impuna sa nu vinda produse parafarmaceutice si cosmetice. "Daca CASS ne-ar interzice sa vindem produse parafarmaceutice si cosmetice nu am putea sa supravietuim. Vinzarile ne-ar scadea foarte mult si am ajunge la faliment", ne-a spus Claudia Neamtu, de la farmacia "Teofarm". Privitor la acest lucru, CASS a oferit farmacistilor si o "solutie" care a stirnit zimbete ironice. Aceasta consta in infiintarea unei noi societati, care sa distribuie doar produse parafarmaceutice. "Prin obiectul de activitate, noi putem sa distribuim astfel de produse, asa ca nu ar avea nici un sens sa infiintam noi firme. CASS nu intelege un lucru: noi nu le sintem subordonati, ci avem cu ei doar relatii contractuale", a adaugat Gabriela Streit. Farmacistii sint hotariti sa nu cedeze conducerii CASS. Ei considera ca daca problema nu se va rezolva pe cale amiabila, vor refuza in bloc sa semneze contractele pentru anul 2000.
Directorul Dobre instiga la incalcarea legii
Despre scandalul ce pare sa se profileze intre CASS si farmacisti, directorul executiv al CASS, dr. Corneliu Dobre, are o parere cel putin originala, daca nu chiar iresponsabila. "Este dreptul pacientului la medicament si noi vrem ca asiguratul sa beneficieze intr-adevar de toata suma alocata medicamentelor. Decizia noastra, desi nu are un temei legal, este buna pentru asigurati. Toata lumea stie ca in Romania, legile sint facute pentru a fi incalcate". Tot directorul Dobre afirma, cu aproximativ o luna in urma, ca "cine plateste comanda muzica", incercind sa acrediteze, pe banii nostri, ideea ca are sectorul sanitar la picioare. (Laura Husaru, Alina TITEI)

Comentarii