Cum alegeti liceul la care va invata copilul dumneavoastra, functie de media la capacitate

luni, 26 iunie 2000, 23:00
4 MIN
 Cum alegeti liceul la care va invata copilul dumneavoastra, functie de media la capacitate

Odata cu afisarea listelor finale cu rezultatele la examenul de capacitate, parintii absolventilor de clasa a VIII-a vor sti, cu aproximatie, la ce licee au sanse sa le intre copiii. In linii mari, listele cu rezultate finale nu contin modificari esentiale fata de cele afisate simbata. In conformitate cu rezultatele dinainte de contestatii, din cei 10.211 candidati prezenti la toate probele de examen, 7.211 au promovat. Aceasta inseamna ca procentul de promovabilitate, raportat la numarul candidatilor prezenti, este de 70,62%. Recorectarea tezelor contestatarilor nu va aduce modificari esentiale ale acestei situatii. "Foarte putine note au fost modificate in urma recorectarii", a afirmat sefa Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), Camelia Gavrila. "Cele mai multe contestatii au fost depuse de candidatii care au picat capacitatea. Unele note au fost marite de la 3,50 la 4,00, insa asta nu a schimbat cu nimic situatia", a adaugat sefa ISJ. Miza capacitatii fiind foarte mare in acest an – admiterea la liceu – numarul celor care au sperat ca in urma contestatiilor sa obtina o nota mai buna a fost foarte mare: 551 la toate probele. La nivelul intregului judet, 229 de contestatii au fost depuse la ISJ la romana – din care 130 din mediul rural – 144 la matematica (jumatate fiind depuse de copiii de la tara), 57 la istorie si 51 la geografie. La acestea se adauga alte 150 de contestatii inaintate de candidatii din judet, arondati centrului de corectare Pascani.
Emotiile capacitatii au trecut, insa incep de-acum emotiile admiterii. Primele i-au incercat in special pe copii, celelalte ii vizeaza pe parintii lor. Prin desfiintarea concursului de probe scrise, se poate spune ca admiterea la liceu este, de anul acesta, in primul rind un examen al nervilor pentru parinti. Selectia la liceu se va face pe baza mediei de la capacitate si a mediei generale din anii de gimnaziu, insa capacitatea are o pondere de 75% in calculul mediei cu care copiii isi vor ocupa locul rivnit la un liceu cit mai bun. Rezultatul pe baza caruia se face selectia candidatilor la clasa a IX-a se calculeaza astfel: media de la capacitate se aduna de trei ori, se adauga media generala a celor patru ani de studii si se imparte totul la patru. In functie de acest rezultat, parintii vor trebui sa estimeze daca fiii lor au sanse sa intre la un liceu de elita sau vor trebui sa se orienteze spre un liceu mediu. Singurii care vor sustine un concurs de selectie vor fi candidatii la clasele cu program bilingv. Ei vor sustine probele de aptitudini in zilele de 13 si 14 iulie. Pentru marea majoritate a candidatilor momentul care va asigura accesul la un liceu cit mai bun il va constitui optiunea din perioada 15-18 iulie. Parintii vor trebui sa urmareasca in fiecare zi a inscrierilor ce medii au contracandidatii copilului sau care vor sa se inscrie la acelasi liceu. "Monitorul" va publica zilnic liceele din Iasi si ultima medie a candidatilor inscrisi in ziua precedenta. Un elev nu se va putea inscrie la mai multe licee in acelasi timp, ci numai daca se va retrage de la liceul unde si-a depus initial dosarul.
Inscrierea la liceu va avea loc in trei etape. Intr-o prima etapa – intre 15 si 18 iulie – toti elevii isi vor depune dosarele la licee, dupa preferintele lor si ale parintilor. In fiecare zi a inscrierilor, pe baza listelor cu candidati si medii afisate de fiecare liceu in parte, elevii vor afla daca isi pot depune dosarul la liceul dorit sau vor trebui sa isi incerce norocul la un alt liceu, unde se intra cu medii mai mici.
A doua etapa – 20 – 22 iulie – si a treia – 24 – 26 iulie – vor fi practic perioade de redistribuire a dosarelor. In aceste zile, elevii declarati respinsi vor avea posibilitatea sa isi retraga dosarul si sa se inscrie la un alt liceu, in functie de locurile ramase libere. "De exemplu, daca un elev cu media 9,00 se inscrie intre 15-18 iulie la Liceul "Negruzzi" si media ultimului intrat este 9,25 el nu mai are practic posibilitatea, in a doua perioada, sa ia locul unui elev care a intrat cu 8,50, de exemplu la Liceul "Mihai Eminescu". Elevul care nu este admis la "Negruzzi" va ocupa unul dintre locurile ramase libere la alt liceu din Iasi, daca se inscrie la acesta. Daca nu, va avea posibilitatea sa opteze pentru ceea ce a mai ramas, intre 24-26 iulie. De aceea este foarte important ca parintii sa evalueze foarte bine sansele copilului atunci cind il inscriu, astfel incit media pe care o are sa-i permita sa fie admis la liceul respectiv. Noi vom veni in sprijinul parintilor cu informatiile necesare", ne-a declarat sefa ISJ Iasi, prof. Camelia Gavrila. Mai multe amanunte pe aceasta tema puteti afla din pagina de "Monitorul Invatamint" de joi, 29 iunie. (Emilia CHISCOP)

Comentarii