Cum s-a caznit doi ani cu un dosar fosta secretara a lui Badarau

vineri, 12 martie 2004, 00:00
2 MIN
 Cum s-a caznit doi ani cu un dosar fosta secretara a lui Badarau

Un dosar, privind o inselaciune cu CEC-uri fara acoperire, a fost tinut la „dospit” aproape trei ani de procurorul Luminita Merisescu. Solutiile de scoatere de sub urmarire penala date de acesta au fost infirmate de doi prim-procurori care s-au perindat la conducerea institutiei. Abia cind dosarul a ajuns pe mina altor procurori dosarul s-a terminat cu trimiterea in judecata a celui acuzat. In anii in care procurorul Merisescu se caznea sa finalizeze dosarul, firma inselata a ajuns la faliment. Patronul acesteia este hotarit sa actioneze in judecata pe procurorul care l-a adus la faliment.
In ianuarie 2001, la societatea „Vali Prod” SRL s-au prezentat Mihai Budeanu si Constantin Popa, care au vrut sa cumpere 1,5 tone de sirma bobinaj. Valentin Paraschiv, patronul firmei, a fost de acord cu tranzactia. Mihai Budeanu i-a inminat 30 milioane lei, iar pentru restul de aproape 150 milioane a completat o fila CEC eliberata de firma „Venera Prod” din Radauti. „Il cunosteam pe Budeanu mai demult si am acceptat”, a sustinut Valentin Paraschiv. Cei doi cumparatori au incarcat marfa si s-au facut pierduti. A doua zi, Valentin Paraschiv si-a dat seama ca a fost inselat, fila CEC neavind acoperire in banca. Omul a mers la Parchet si la Politie si a reclamat fapta. De aici a inceput circul „minuirii” dosarului.
„Voi cere daune de 28.000 euro”
Dosarul a fost repartizat la procuror Luminita Merisescu, pe cind era la Parchetul de pe linga Judecatorie, cercetarile fiind efectuate de politistii de la Sectia II. O prima adresa oficiala de la Politie il instiinta pe Valentin Paraschiv ca dosarul a fost trimis la Parchet cu propunere de trimitere in judecata a lui Budeanu. Dar procurorul Merisescu a dispus scoaterea de sub urmarire penala (SUP). Omul a facut contestatie la Parchetul de pe linga Curtea de Apel impotriva solutiei date. Dosarul a fost intors la lucru „spre completare si continuare a cercetarilor”. Acelasi traseu s-a mai repetat de doua ori, pe parcursul a trei ani. „Am facut un memoriu catre Senat, si asa s-a putut relua cazul”, a afirmat Paraschiv. Intre timp, sefia Parchetului de pe linga Judectorie a fost preluata de procurorul Daniel Ticau. De aceasta data, dosarul a fost repartizat unui alt procuror. Dupa 3 luni de noi cercetari, si dupa aproape 3 ani de asteptari, in iulie 2003 dosarul s-a finalizat cu trimiterea in judecata a lui Budeanu pentru ca a emis file CEC fara acoperire. „O voi actiona in instanta pe Luminita Merisescu si statul roman pentru tergiversarea cercetarilor si voi cere daune de 28.000 euro”, a mentionat Paraschiv, care a ajuns la faliment dupa ce n-a mai avut cum sa recupereze debitul. „Nu am mai auzit despre un astfel de caz. Daca este adevarat ce spuneti, speta ar fi singura de acest gen din istoria Parchetului iesean”, a declarat Catalin Prisecaru, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe linga Tribunal.
Luminita Merisescu a avut o ascensiune spectaculoasa. Fosta secretara a influentului procuror Dan Badarau a ajuns in cinci ani procuror la Parchetul de pe linga Tribunal. (Nicolae Manoliu)

Comentarii