Cum s-a votat si de ce a cistigat Vladimir Tanasoiu

marți, 15 decembrie 1998, 00:00
3 MIN
 Cum s-a votat si de ce a cistigat Vladimir Tanasoiu

Urmarind structura voturilor exprimate in cele doua tururi de scrutin, ies in evidenta aspecte extrem de interesante. In primul tur, Stentel a avut 14 voturi, confirmind unitatea monolitica a fostilor membri PAC. PNL are la ora actuala 15 consilieri, dar dintre acestia 13 apartin fostului PAC, in timp ce numai doi au fost votati in 1996 pe lista CDR. Asa cum a promis, garda PAC a votat in bloc cu Stentel, al 14-lea vot fiind obtinut din alta parte. Tanasoiu a avut 20 de voturi, acest rezultat fiind marea lovitura de teatru, pe care Liviu Antonesei n-a reusit sa o prevada. Practic, Vladimir Tanasoiu a obtinut voturile PNTCD, care l-a sfidat astfel pe Antonesei, ale PDSR si ale altor partide aflate in Opozitie: PRM, PUNR, PDAR, PS. Radauceanu s-a ales cu voturile propriului partid, PD, si inca alte citeva venite probabil o parte de la consilieri independenti, iar alta parte de la partide cu cite un singur reprezentant in Consiliu. Cert este ca Liviu Antonesei n-a fost sprijinit nici de PNTCD, nici de PDSR, cele mai puternice formatiuni pe linga PNL din CJ Iasi. Cu alte cuvinte, el n-a avut nici pe departe asigurate cele 26 de voturi in contul lui Constantin Stentel, asa cum se lauda saptamina trecuta. Al doilea tur de scrutin a consfintit practic complotul magistral pus la punct de Adrian Mogos, care a reusit sa convinga atit PNTCD-ul cit si PDSR-ul sa ii acorde voturile lui Tanasoiu, "omul lui", si nu lui Stentel, "omul lui Antonesei". O dovada in plus este faptul ca Stentel nu s-a ales a doua oara decit cu 13 voturi, adica exact cit numara PAC-ul in 1996. Se pare ca Antonesei a picat intr-o cursa fara sa-si dea seama. O posibila semnificatie a creditului acordat de PDSR si celelalte partide din Opozitie lui Vladimir Tanasoiu, o figura practic noua pe scena politica locala, ar fi imaginea dezastruoasa cu care s-a ales vechea conducere a Consiliului Judetean dupa doi ani si jumatate de detinere a puterii. A fost practic un vot de neincredere la adresa lui Constantin Stentel, partas ca vicepresedinte la multe scandaluri publice care au afectat imaginea Consiliului Judetean. (Fanica DUMITRASCU)
Mai multi someri au primit un leu, ajutor de somaj
Suma ridicola trecuta pe cuponul de somaj s-a datorat unei greseli facute de un calculator de la Oficiul Central din Bucuresti
Saptamina trecuta, mai multi ieseni care asteptau cu sufletul la gura factorul postal care le aducea ajutorul de somaj au avut o surpriza de proportii. Pe cuponul de hirtie statea scris negru pe alb, "drepturi banesti pentru luna noiembrie – 1 leu". Stupefactia somerilor pusi in fata bucatelei de hirtie buclucase a fost invers proportionala cu micimea sumei. Cu atit mai mult cu cit moneda de un leu a fost demult retrasa din uz. Unul din somerii "de un leu" ne-a povestit evenimentul ca pe o scena de groaza care s-a transformat mai apoi in una nostima. "A venit postasul, mi-a dat hirtia, a scos o suta de lei si mi-a cerut rest. Cind am vazut ce scria acolo am ametit si m-am rezemat de usa. Dupa aceea l-am chestionat pe postas pentru ce s-a mai deranjat pentru a astfel de suma. Mi-a raspuns ca el este obligat sa-mi aduca un leu si asta mi-a adus", ne-a declarat Stela Huma (52 ani), somera de la SC "Fortus" SA. Dupa ce a plecat postasul, femeia si-a pus ochelarii pe nas, a studiat cu atentie cuponul, dupa care a mers la Directia Muncii si Protectiei Sociale (DMPS). Vineri, Stela Huma a primit si restul de bani. Misterul ajutoarelor de somaj de un leu a fost repede rezolvat. "Am primit citeva reclamatii si imediat am verificat. Greseala a plecat de la calculatorul de la Bucuresti, de la Oficiul Central care a selectat gresit o comanda. Un fisier intreg, cu someri din toata tara, a iesit pe cupoane cu sume de un leu. Nu stiu exact citi ieseni au fost in aceasta situatie dar totul s-a rezolvat in aceeasi zi in care am primit reclamatiile. Oricum, cazurile au fost izolate si se vede ca nu numai omul poate gresi ci si masina", ne-a declarat Ionel Calapod, directorul DMPS. (Dana PAVEL)

Comentarii