Cumparatorii cu cardul pot fi numarati pe degete

luni, 25 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Cumparatorii cu cardul pot fi numarati pe degete

Peste 90% din banii de pe card sint retrasi de la bancomate. Cumparaturile cu ajutorul cardului, atit de obisnuite in tarile cu economii dezvoltate, sint destul de rar intilnite in magazinele iesene, si nu numai. Cu toate ca folosirea POS-urilor (cititoarelor de carduri) este scutita de comision, iar retragerile de numerar de la bancomat nu, ultima varianta este de departe preferata. Mai mult, in urma cu o saptamina, comisionul pentru retragerea de numerar de la bancomatele altei banci decit ceea care a emis cardul s-a marit de cinci ori, ajungind la peste 25.000 de lei. Cauzele acestui lucru sint, pe de o parte, educatia, oamenii preferind sa aiba banii in mina, sa-i pipaie, iar pe de alta parte, reticenta comerciantilor. Acestia spun insa ca ar dori sa isi instaleze POS-uri, dar comisioanele practicate de banci sint foarte mari. In schimb, reprezentantii bancilor sustin ca nivelul comisioanelor este rezonabil, fiind situat in jurul a 2% din valoarea tranzactiilor. Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta prin care va introduce unele masuri pentru dotarea comerciantilor cu POS-uri. Asemanator obligativitatii dotarii cu case de marcat, incepind de anul viitor, agentii economici care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii direct catre populatie, si depasesc o anumita cifra de afaceri, vor fi obligati sa-si monteze POS-uri.
Informare proasta, putine POS-uri si saracie
Una din cauze pentru care oamenii nu folosesc cardul la cumparaturi este proasta informare. "Foarte multi utilizatori cred ca vor plati un comision mai mare daca vor utiliza cardul pentru a plati cumparaturile", a spus Radu Popescu, director de marketing la SC "Alimentara" SA Iasi, societate care administreaza supermarket-ul din Hala Centrala.
O alta cauza a acestui fenomen este lipsa comerciantilor care acepta instrumentele electronice la plata. In Iasi exista doar 68 de astfel de aparate. Cele mai multe pot fi intilnite in "Iulius Mall" si Hala Centrala. Dupa cum spun reprezentantii bancilor, doar centrul Iasului este mai bine acoperit. La periferie pot fi intilnite doar in marile benzinarii. Dar sint si magazine mari, situate in centrul orasului, cum ar fi "Unic" si "Moldova", care nu au instalate astfel de aparate. "Pina acum nu am instalat POS-uri deoarece bancile percep un comision destul de mare. Chiar saptamina trecuta, in loc sa scada comisioanele, ei le-au marit. Credem insa ca, in viitorul apropiat, vom instala si in magazinul nostru astfel de aparate", a afirmat Ioan Despa, administratorul magazinului "Unic". Conducerea magazinului "Moldova" sustine ca se afla in discutii cu mai multe banci pentru montarea de POS-uri, dar o decizie finala inca nu a fost luata.
Daniela Teodoriu, ofiter de marketing al sucursalei "Banc Post" Iasi, crede ca "principalele cauze ale slabei utilizari a cardurilor sint numarul redus de POS-uri si saracia". Deoarece salarile sint foarte mici, banii nu ajung pentru cumparaturi. Cea mai mare parte a veniturilor, daca nu toata, este folosita pentru plata intretinerii, a curentului electric si pentru alimente. Cum regiile si micii comercianti nu dispun de mijloace de citire a cardului, plata se face cu bani gheata. In consecinta, deoarce oamenii au nevoie de cash, cind salariul intra in cont, banii sint scosi de pe card.
Cauzele slabei utilizari a cardului nu se limiteaza la aceste aspecte, un altul ar fi cultura. "Exista o cultura cash. In ziua de salariu se fac cozi la bancomate. Inca mai exista placerea de a vedea banii, de a pune mina pe ei", afirma Eugenia Dascalescu, director comercial persoane fizice al sucursalei BRD Iasi. Chiar si in locurile unde sint instalate POS-uri, ele nu prea sint utilizate.
La Hala, 10% din plati se fac cu cardul
Incasarile obtinute la supermarket-ul de la parterul Halei Centrale sint obtinute numai in proportie de 10% pe cale electronica. Numerarul inca are ponderea cea mai mare, 70% din valoarea incasarilor fiind obtinuta pe acesta cale, iar restul de 20%, din bonuri de masa. Desi inregistrarile electronice efectuate cu ajutorul POS-urilor le-ar usura munca, unul din motivele pentru care multi comercianti nu accepta instalarea lor este imposibilitatea vinzarii de produse la negru.
De la anul, magazinele mari vor trebui sa aiba POS-uri
Proiectul de ordonanta pe care il sustine Guvernul este privit cu optimism de mediile bancare. Reprezentantii bancilor sustin ca italienii au acceptat acest mod de plata tot in urma unei legi. In proiectul de ordonanta "privind introducerea sistemelor moderne de plata ", la art. 2 se arata urmatoarele: "Incepind cu 1 ianuarie 2003, agentii economici care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii direct catre populatie, altii decit cei prevazuti la alineatul 1 (n.r. – regii, utilitati publice etc., unde termenul este de 30 noiembrie 2002) si depasesc o anumita cifra de afaceri ce va fi stabilita prin hotarire de guvern, vor accepta ca mijloc de plata si cardul. "Singurul criteriu este cifra de afaceri. Se incepe cu anumite praguri valorice, care sint negociabile intre Guvern si comerciantii respectivi, dupa care acestea vor scadea", a declarat Adrian Popescu, director general al Directiei de Tehnologia Informatiei din Ministerul Finantelor Publice. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii