Elevi cu medii de elita admisi la licee industriale

duminică, 20 iulie 2003, 23:00
3 MIN
 Elevi cu medii de elita admisi la licee industriale

Ghinion sau lipsa de inspiratie in completarea fiselor de inscriere?
Intrebarea de mai sus este inevitabila la citirea listelor cu admisi in liceele iesene, pe care se regasesc elevi cu medii peste 9 repartizati la grupuri scolare. Sa fi dat toti acestia, cu buna-stiinta, un Colegiu de renume pe un liceu industrial? O ipoteza putin probabila, dat fiind ca zeci de elevi, reusiti cu medii mici la grupuri scolare, s-au transferat in ultimii ani, pe baza de pile, la licee de elita. Unii dintre elevii care anul acesta au avut medii de licee bune din Iasi, dar au fost admisi la profile de periferie provin de la tara. Nu au nici telefon acasa; nici nu au fost gasiti pentru a spune de ce au ales asa sau daca intr-adevar au ales. Conducerea ISJ nu exclude posibilitatea ca elevii in cauza sa nu fi fost bine indrumati de profesorii diriginti din gimnaziu cum sa completeze fisele cu optiuni pentru licee. Daca este asa, profesorii sint responsabili pentru faptul ca le-au ratat unor copii buni sansa de a invata in urmatorii patru ani la liceul pe care il merita.
Cu 9,08 la Grupul Scolar CFR
Ionut Avarvarei a absolvit gimnaziul la Belcesti. Cu o medie de admitere de 9,08 avea aproape toate cartile in mina: daca isi dorea un profil umanist, putea intra la „Negruzzi”, unde la filologie ultima medie a fost 8,80 si la „Racovita”, unde la acelasi profil ultimul admis are 8,91. La Liceul de Informatica ar fi reusit si la cel mai rivnit profil, de matematica-informatica, unde ultima medie a fost 9,00. Ionut Avarvarei a jucat insa cartea Grupului Scolar CFR.
Sanse la fel de mari de a fi admis la un liceu de centru ar fi avut si Constantin Ursu, care a terminat studiile gimnaziale la Scoala din Tomesti. Elevul a fost repartizat de calculator la Grupul Scolar „Tehnoton”, profil tehnic, insa cu media de 8,49 ar fi putut intra si la Liceul „Mihai Eminescu”, la matematica-informatica, unde ultima medie a fost 8,16, sau la filologie, unde ultima medie a fost de 7,94.
Nu si-au estimat corect sansele
Repartizat de calculator la Grupul Scolar „Radu Cernatescu” – fostul liceu de Chimie – Radu Radeanu ar fi avut si el destule sanse sa intre la un liceu cu profil teoretic. Media de admitere a lui Radu, 8,36, i-ar fi asigurat un loc intr-o clasa de filologie de la „Dimitrie Cantemir”, unde ultimul admis a avut media 8,07. Sau, daca ar fi sustinut proba de limba, ar fi putut intra chiar la Colegiul National, la clasa de matematica-informatica, profil bilingv.
Inspectorul scolar general, Mihai Dumitriu, crede ca aceste cazuri au aparut din cauza ca cei mai multi dintre elevi nu si-au estimat corect sansele si nu au completat cu atentie fisele cu optiuni. „Daca un elev a trecut de exemplu inainte de «Negruzzi», un liceu industrial, calculatorul s-a oprit la prima optiune, chiar daca media i-ar fi permis sa fie admis si la licee mai bune trecute pe fisa ca optiuni secundare”, explica Mihai Dumitriu.
„Nu m-am simtit in stare sa intru la «Negruzzi»”, spune o eleva de 9,42
Fireste, nu toate cazurile de elevi cu medii mari au fost admisi la licee industriale din greseala. „Stiu ca as fi putut intra la un liceu mai bun, insa prima mea optiune a fost «Saligny», deoarece acolo preda si profesorul meu de gimnastica, Constantin Radu. Fac gimnastica de opt ani”, explica Roxana Gavriloaei – absolventa a Scolii „D. Sturdza” – motivul pentru care a scos din calcul admiterea ei la un liceu teoretic, unde avea sanse de reusita cu media 8,22. Desi are o medie de admitere de invidiat – 9,42 – Andreea Murarasu, absolventa la Scoala „Titu Maiorescu”, a optat pentru Liceul „Cantemir”. „Nu m-am simtit in stare sa intru la «Negruzzi». Am crezut ca nu voi face fata”, spune eleva. O corecta indrumare din partea dirigintilor sau sustinerea din partea parintilor ar fi putut schimba cursul acestor elevi in urmatorii patru ani. „Dirigintii au avut rolul cel mai important in indrumarea elevilor. In prezenta lor s-au completat fisele cu optiuni”, spune Mihai Dumitriu. Motivele pentru care elevii in cauza au ales cum au ales difera. Indiferent care au fost acestea, la un moment dat isi vor spune, poate, ca au ratat o sansa si ca puteau mai mult. (Marinela RATA)

Comentarii