Factura valului de ger care a lovit Iasul saptamina trecuta – Energie termica: +75%; Gaz metan: +20%; Energie electrica: +15%

luni, 30 ianuarie 2006, 00:00
4 MIN
 Factura valului de ger care a lovit Iasul saptamina trecuta – Energie termica: +75%; Gaz metan: +20%; Energie electrica: +15%

Toti furnizorii de utilitati si-au marit productia pentru a face fata gerului din ultimele zile. Sefii CET anunta cifre record la numarul de gigacalorii produse. Astfel, de lunea trecuta, CET produce cu 75% mai multa caldura decit in alte zile de iarna. Concret, de citeva zile, societatea ieseana a produs 280 gigacalorii/ora. „Intr-o zi normala de iarna, cu temperaturi care nu coboara sub minus 8 grade Celsius, producem 160 gigacalorii/ora”, a declarat Didi Melinte, directorul tehnic al CET Iasi. Si Distrigaz-Nord a furnizat mai mult gaz metan. Astfel, in zilele geroase, iesenii au consumat cu 20% mai mult gaz metan decit in mod obisnuit. Consumuri mari s-au inregistrat si la curentul electric. „In judet, consumul de energie electric a crescut cu 10%, iar in municipiu cu 15%”, a declarat Lucian Luca, purtatorul de cuvint al E.ON Moldova.
Multi ieseni n-au avut presiune la gaz
Astfel, facturile iesenilor vor varia in functie de furnizorul de caldura. Pentru cei care au centrale de apartament, calculul va fi foarte simplu. Acestia vor avea de achitat cotravaloarea gazului metan consumat. In cazul in care acestia au consumat mai mult decit de obicei, cum s-a intimplat in cele mai multe cazuri, ce exceptia celor ce n-au avut presiune, factura pe luna ianuarie va fi sensibil mai mare decit cea pe decembrie. „Chiar daca in aceasta perioada consumul a crescut cu 20%, acest lucru nu inseamna ca si facturile vor creste cu acelasi procent. Sint situatii in care clientii au consumat mai mult pentru a avea un grad de confort ridicat in case. Acestia vor avea facturi mai mari. De asemenea, sint si situatii in care consumul a ramas constant, iar valoarea facturilor nu va fi mult mai mare”, a subliniat Adela Botan, manager in cadrul departamentului de comunicare externa al Distrigaz-Nord. Pentru acestia din urma, cresterea va fi data doar de majorarea pretului la gazul metan care a crescut de la 1 ianuarie de la 8.100 lei/mc la 9.100 lei/mc, cu TVA inclus. Luna trecuta, factura la gaz pentru un apartament cu doua camere, cu trei persoane, a fost de aproximativ, 1,6 milioane. Calculele au fost facute tinind cont de statisticele Distrigaz-Nord. Iesenii care au centrale termice de apartament si au avut probleme cu presiunea la gazul metan vor plati mai mult pentru a achita factura la energia electrica. „Practic, acestia au utilizat resouri sau calorifere electrice pentru a se incalzi. In cazul lor, factura la energia electrica va fi mai mare, in functie de numarul de kW pe care l-au consumat”, a declarat Lucian Luca. Numarul iesenilor care au avut probleme cu presiunea la gaz pare sa fie foarte mare, avind in vedere ca la nivel national consumul de gaz a crescut in zilele de ger cu 50%, iar la Iasi, unde a fost mai frig ca in tara, cu doar 20%.
Facturi mai mari la caldura vor avea de achitat si iesenii racordati la sistemul centralizat de incalzire. „Cred ca valoarea facturii la energia termica va creste pe luna ianuarie cu aproximativ 15%”, a precizat Constantin Ciofu, directorul UFET din cadrul CET. Astfel, in ianuarie iesenii racordati la CET vor avea de achitat facturi curpinse intre 800.000 lei si 2 milioane lei. „Valoarea facturilor va putea varia in functie de consumul fiecarui locatar in parte. Astfel, in cazul consumatorilor care au montate repartitoare de costuri, valoarea facturilor va fi mai mica. Cei care au probleme la reteaua de distributie din subsol vor avea facturi mai mari”, a mai spus Ciofu.
In citeva zile de ger, vinzarile la baterii auto au crescut de 10 ori
Gerul naprasnic de saptamina trecuta a incarcat semnificativ nota de plata a multor ieseni. Aceasta pentru ca multi soferi au fost nevoiti sa-si schimbe bateria la autovehicul, iar altii sa-si achizitioneze un calorifer electric pentru locuinta. Dupa cum sustin reprezentantii firmelor de profil, vinzarile la aparatele de incalzit au saltat in citeva zile cu aproximativ 50% fata de saptamina trecuta. „Toate aparatele electrocasnice de incalzit, printre care calorifere electrice si aeroterme, s-au vindut foarte bine zilele acestea. La caloriferele electrice s-a inregistrat o crestere a vinzarilor cu 50%”, a declarat Romeo Bandac, seful magazinului Flanco din B-dul Independentei. Iesenii nemultumiti de caldura furnizata de CET care si-au cumparat aparate de incalzit au fost nevoiti sa scoata din buzunar intre 1,5-4 milioane lei vechi pentru fiecare produs. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la nivelul intregii retele de magazine Altex si Media Galaxy, aceasta categorie de produse a inregistrat o crestere a vinzarilor de peste 200%. Insa, dupa cum sustin reprezentantii companiilor, incasarile au fost sustinute si de ofertele promotionale. „Printre produsele preferate de clientii nostri in aceasta perioada se numara convectoarele electrice aflate la promotie. Vinzari in crestere s-au inregistrat, de asemenea, la produse de incalzire precum calorifere electrice, aeroterme si radiatoare cu halogen”, a explicat Andreia Urzica reprezentanta departamentului de relatii cu publicul in cadrul Altex Bucuresti. Printre comerciantii care au profitat de gerul naprasnic din ultimul timp au fost si cei de piese auto. „Am vindut de zece ori mai multe produse pentru tot ceea ce inseamna piese de schimb pentru aprinderea motorului, respectiv electromotoare, carburatoare, acumulatori, cabluri de pornire sau aditivi pentru motorina si benzina. Din cauza gerului foarte multi ieseni au avut probleme cu aprinderea motorului”, a precizat Mihai Piu, patronul AutoRacemi. Aditivii costa, in medie, intre 150-400.000 lei vechi, iar un carburator pentru Dacie ajunge la circa 1 milion lei vechi. Ca un paradox, medicamentele se pare ca au fost foarte putin cautate de ieseni. Antigripalele si complexele de vitamine s-au mentinut insa pe linia de plutire. „Comparativ cu luna decembrie, cind temperaturile nu au fost atit de scazute, se remarca o crestere nesemnificatva de 3% pentru medicamentele de raceala si gripa. Insa acest lucru s-ar putea datora reducerilor promotionale”, a subliniat Elena Dumitroaia, directorul zonal de vinzari al SensiBlu. (Cristina ORHEANU)

Comentarii