Cine sint, in cifre, cei care vor conduce Iasul in viitorii patru ani
„Cel mai, cea mai”, avind ca subiecti alesii locali ai iesenilor

duminică, 25 iulie 2004, 23:00
7 MIN
 <i><u>Cine sint, in cifre, cei care vor conduce Iasul in viitorii patru ani</i></u><br> „Cel mai, cea mai”, avind ca subiecti alesii locali ai iesenilor

Iasul are de aproape doua luni o noua conducere, rezultata in urma alegerilor locale din 6 iunie. Timp de 7 saptamini, lista consilierilor locali si judeteni a ramas incerta, multi alesi aflindu-se in situatie de incompatibilitate. Rind pe rind, unii au renuntat la functiile ocupate in administratie, altii la calitatea de consilier, iar citiva au reusit sa demonstreze ca functia publica ocupata si calitatea de consilier nu sint incompatibile.
„La ora actuala, structura si componenta consiliilor locale si a celui judetean sint practic stabilite. Daca nu apar modificari in sensul retragerii din functie a vreunui consilier, componenta actuala a consiliilor va ramine «in picioare» pina la urmatoarele alegeri locale”, a declarat Tudor Leonte, secretarul general al Prefecturii. „Ziarul de Iasi” vi-i prezinta astazi pe cei care va vor reprezenta in urmatorii patru ani. Ce studii au, ce virste au, care e cel mai „tinar” partid ca reprezentare, dar si cel mai „batrin”. Aflati cine a trimis la conducerea orasului si a judetului cele mai multe femei.
Media de virsta in CJ e de 46 ani
Din cei 37 de consilieri judeteni, 22 apartin coalitiei majoritare formate din PSD, cu 17 consilieri, PRM – 3 si PUR – 2 consilieri. Opozitia este reprezentata in noul CJ de 15 consilieri, 9 dintre acestia apartinind PNL, iar 6 – PD. Aproape o treime din consilierii judeteni actuali au mai facut parte din CJ si in mandatul trecut. PSD este partidul care a mizat cel mai mult pe experienta in comparatie cu tineretea, 6 dintre cei 17 consilieri ai partidului regasindu-se in aceeasi postura si in perioada 2000-2004. Desi toate partidele inscrise in cursa electorala s-au declarat in favoarea promovarii tinerilor si a femeilor in administratia publica locala, doar o cincime din consilierii judeteni nou-alesi au mai putin de 35 de ani si numai un sfert sint femei. PD si PUR nu au nici un reprezentant tinar in consiliu, iar PRM si PUR nu au nici un consilier de sex feminin. PSD a promovat cele mai multe femei in CJ, 6 din cei 17 consilieri ai PSD fiind femei. In schimb, doar doi dintre consilierii judeteni ai PSD sint tineri, in timp ce in cazul PNL, 5 din 9 consilieri au mai putin de 35 de ani. „Atunci cind au fost intocmite listele noastre de candidati, s-a mers pe ideea ca o treime sa fie femei, iar maxim o treime sa fie consilieri vechi. Am vrut sa ne improspatam reprezentantii in CJ, astfel incit sa dam ocazia si altora sa se afirme”, a precizat consilierul PSD Cezar Spulber. Decanul de virsta al noului CJ este consilierul PUR Constantin Nita (69 ani), urmat la mare distanta de Cezar Spulber, in virsta de 64 de ani. Cei mai tineri doi consilieri judeteni, Flavius Leonard Ionita (27 ani) si Paul Eduard Kmen (28 ani), apartin PNL. Pe ansamblul CJ, media de virsta a consilierilor se cifreaza la 46 ani.
Cel mai „tinar” partid e PNL
Cea mai tinara echipa din CJ apartine de altfel PNL. Doar doi dintre consilierii liberali au mai mult de 50 de ani, media de virsta a consilierilor PNL fiind de 39 ani. Desi au fost alesi in Iasi, cei mai multi dintre consilierii judeteni liberali sint nascuti in alte judete ale Moldovei. Astfel, doi consilieri provin din Bacau, doi din Vrancea, iar alti doi din Suceava. Doar trei consilieri liberali s-au nascut in judetul Iasi, unul dintre ei fiind originar din Probota. Totusi, un singur consilier liberal, Grigore Craciunescu, face naveta pentru a participa la sedintele in comisii sau in plen, acesta fiind nascut in Todiresti-Suceava si locuind in Pascani. Toti consilierii liberali au studii superioare, 5 dintre acestia fiind ingineri. Inca doi economisti, un stomatolog si un biolog completeaza lista specializarilor consilierilor PNL.
Toti democratii sint nascuti in judetul Iasi
In cazul PD, media de virsta a consilierilor judeteni este apropiata de cea a CJ, respectiv 45 ani, fata de 46 ani. Spre deosebire de liberali, toti democratii din CJ sint nascuti in judet, 3 in municipiu si cite unul in Pascani, Tibana si Podu Iloaiei. Democratii au o paleta mai larga de specializari decit liberalii, in rindurile consilierilor PD aflindu-se doi ingineri, un profesor, un avocat, un jurist si un energetician. Jumatate din consilierii judeteni ai PD se afla deja la al doilea mandat, cea mai ridicata proportie din consiliu.
Unul din cei trei PRM-isti a ajuns vice de CJ
PRM si-a trimis in CJ trei reprezentanti, Iovu Brezuleanu fiind ales chiar ca vicepresedinte al CJ. Ca si predecesorul sau, Brezuleanu este tot medic veterinar, pe lista consilierilor PRM mai regasindu-se un contabil si un economist. Doar Silviu Popa a mai facut parte din echipa aflata la conducerea judetului in perioada 2000-2004. Acesta este de altfel singurul consilier judetean nascut in Bucuresti. Pentru cei doi ieseni, Brezuleanu si Cristian Stanciu, alegerea in calitatea de consilier judetean reprezinta primul contact cu administratia publica.
Doi militari la PSD
PSD este singurul partid care si-a pus pe liste intr-o pozitie eligibila un candidat fara studii superioare. Totodata, doar PSD a trimis in CJ fosti militari, pe listele sale aflindu-se doi fosti ofiteri, in persoana lui Gabriel Surdu si a lui Sandu Manolache. Aproape jumatate din consilierii PSD, respectiv 8, sint ingineri, 3 fiind profesori, 2 juristi, iar un altul medic. Din cei 17 consilieri ai PSD, 10 sint originari din Iasi, ceilalti 8 provenind din judetele Ilfov, Bihor, Tulcea, Neamt, Constanta, Vaslui si Suceava.
PUR a avut sefia CJ pentru o sedinta
Media de virsta a consilierilor PSD, 50 de ani, este depasita doar de PUR. Cei doi consilieri judeteni ai acestui partid au 48 si respectiv 69 de ani, rezultind o medie de 59 ani. PUR nu a trimis in CJ nici o femeie. De altfel, pe listele de candidati ai PUR la alegerile locale, intre primii 15 candidati s-a aflat o singura femeie, respectiv Ecaterina Radulescu. Si aceasta insa a fost plasata abia pe locul 7, neavind practic nici o sansa de a accede in CJ. PUR a reusit sa-si promoveze pe unul din consilieri, respectiv inginerul Lucian Profir, in functia de vicepresedinte al CJ. Constantin Nita, medic veterinar pensionar, a fost presedinte al CJ pentru o sedinta, in calitatea sa de decan de virsta al CJ.
96% dintre alesii locali au studii superioare
In cifre seci, Consiliul Local 2004-2008 arata astfel: din cei 27 de alesi locali, 21 sint barbati, adica 78%, iar restul de 6, adica 22%, sint femei. Media de virsta a acestora este de 48 de ani, cel mai tinar fiind liberalul Mugur Cozmanciuc, de 28 ani. Cel mai virstnic este Antimir Dasu (PRM), acesta avind 76 de ani. Din cei 27 de consilieri, 96% au studii superioare, fiind licentiati, iar 4%, adica un singur ales, urmeaza inca studiile unei institutii de invatamint superior. Pe primul loc in topul profesiilor din CL este cea de cadru didactic (10), alti 6 consilieri sint la baza economisti si tot atitia ingineri. Restul sint medici, actori, psihologi, politologi.
PSD, partidul reprezentat de cei mai multi profesori
La PSD, media de virsta pentru cei 12 reprezentanti este de 53 de ani, 75% fiind barbati, iar 25% femei. Este aproape proportia ceruta de conducerea centrala a partidului, care solicitase ca pe listele electorale sa fie minimum 30% femei. Cel mai virstnic este, la 73 ani, actorul Petru Cibotariu, iar cel mai tinar Sorin Iacoban, cu 35 ani. Este partidul cu cei mai multi profesori, jumatate fiind cei care au aceasta profesie. PSD are patru consilieri care nu se afla la primul mandat: Petra Carp, Vasile Dumitriu, Elena Nazarie si Vasile Munteanu. Mai mult, Vasile Dumitriu este la al patrulea mandat in forul de conducere al orasului, fiind cel mai vechi consilier in functie. O parte din alesii PSD ocupa si functii cheie in alte domenii. Astfel, Sorin Iacoban este si directorul Casei Studentilor, Seryl Talpalaru este adjunct la Inspectoratul Scolar; Gerard Jitareanu este rectorul Universitatii Agronomice, iar Dumitru Anchidin este seful CFR Calatori Iasi.
La PNL, 33% sint femei
La PNL, pentru cei sase alesi, media de virsta e 39 ani, fiind astfel cel mai tinar partid. Din numarul total, o treime din consilieri sint femei si doua treimi barbati. Cel mai tinar e Mugur Cozmanciuc, in virsta de 28 ani, iar cel mai in virsta e Dorina Isopescu, 46 ani. Camelia Gavrila si Radu Prisacaru nu se afla la primul mandat in CL. Doi profesori, doi economisti, un inginer si un jurist reprezinta „zestrea” de profesii a grupului liberal.
La PD, numai barbati
La PD, media de virsta a celor cinci alesi locali e de 44 de ani, toti consilierii fiind barbati. Cel mai tinar este Daniel Oajdea, de 34 de ani, iar cel mai „batrin” este Dan Vasiliu, cu 53 ani. Singurul politician „de profesie” din Consiliul Local este democratul Dan Carlan, acesta fiind absolvent al facultatii de Stiinte Politice. PD mai are un economist, un profesor si doi ingineri. Un transfer de consiliu a facut Tiberiu Brailean, care a venit la conducerea orasului dupa ce ani buni a fost in Consiliul Judetean.
Dasu, de la PRM, decan de virsta in CL
PRM este reprezentat in CL de doi alesi cu o medie de virsta de 64 ani. E partidul cu cele mai multe femei, 50%, adica unul din doi. Antimir Dasu are 76 de ani si este atit cel mai virstnic reprezentant la partidului, cit si al intregului CL. Aneta Manolache, de 52 de ani, este asistenta, insa acum este si studenta la Psihologie.
Tot doi consilieri locali are si PUR. Media de virsta este de 44 de ani, ambii fiind barbati. Radu Terinte are 40 de ani si este medic, iar Ionel Oancea, de 47 de ani, este arhitect. Acesta conduce Comisia de Urbanism a CL, dupa ce in vremea primarului Constantin Simirad a fost arhitectul sef al Iasului.asata abia pe locul 7, neavind practic nici o sansa de a accede in CJ. (Mihai POPA, Alex ZANOAGA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii