Imensa bataie de joc la cazarea studentilor

joi, 27 septembrie 2001, 23:00
6 MIN
 Imensa bataie de joc la cazarea studentilor

Imbulzeala la cazarile din acest an a depasit, ieri, orice limite la Universitatea "Al.I.Cuza". Cine nu stia ce se petrece in campusul studentesc Copou ar fi putut crede ca acolo a avut loc un atac terorist al talibanilor. Miile de studenti, dintre care unii veniti cu intreaga familie, au lasat fara oxigen zona verde, fiind imposibil sa gasesti un coltisor in care sa nu fie cel putin un bagaj. Asteptarea studentilor pe holurile Universitatii, in parcuri sau pur si simplu in strada, dirdiind de frig, a fost indelunga, birocratia cazarilor punindu-le serios nervii la incercare. "Daca am avea si furci in mina, ai putea crede ca este rascoala de la 1907", a exclamat nervoasa Gina Vidrascu, mama unei studente de la Litere, venita de la Adjud pentru a-si caza odrasla.
Bataie de joc: cazarea a inceput dupa ora 14.00
Studentii care nu au stat miercuri seara pe la rude si cunostinte au poposit in Iasi dis-de-dimineata, la 8.00, ora oficiala de deschidere, cu gindul ca poate anul acesta lucrurile se vor misca mai repede la cazare. Cei care aveau deja experienta anilor trecuti au sperat ca repartizarea locurilor direct de la facultati va face putina ordine si va reduce aglomeratia, insa au fost profund dezamagiti: "La noi abia pentru ora doua au fost anuntate listele de cazare, iar noi trebuie sa asteptam atitea ore! Nu mi se pare normal", a spus nemultumita Paula M., studenta in anul IV la Facultatea de Filosofie.
I-au pus sa stea de patru ori la coada
Nici studentii de la facultatile la care listele de cazare au fost afisate de dimineata nu s-au putut considera mai fericiti. Aceasta pentru ca din momentul in care s-au vazut pe listele celor cu drept de cazare si pina in clipa in care au putut sa intre efectiv in camere au fost nevoiti sa treaca prin patru "puncte" de cazare si sa stea la tot atitea cozi. Prima etapa a fost repartizarea camerei de camin in amfiteatrele facultatilor, la Economie aceasta operatiune fiind organizata in nu mai putin de sapte sali. Apoi, studentii trebuiau sa mearga la secretariat, de unde primeau dispozitiile de cazare. Al treilea "punct" pe traseul birocratiei, si cel unde imbulzeala a intrecut orice imaginatie, a fost in campus: odata aflat locul exact al cazarii si cu documentul in mina, studentii s-au bulucit toti pentru a plati taxa. Spre deosebire de anii trecuti, pentru plata taxei a fost "alocat" un singur camin pentru fiecare complex studentesc. In Puskin, caminul P5 statea sa se prabuseasca sub presiunea sutelor de studenti ce asteptau si completau formulare de cazare. In fine, cea de-a patra etapa era cazarea propriu-zisa, in caminele unde studentii aveau repartitie. "Dupa opt ore de drum, sa asteptam atita… Este o debandada", si-a exprimat opinia Voichita Toma din Tirgu Mures, mama unei studente de la Economie.
Debandada cazarilor din acest an a batut toate recordurile
Pentru studentii din anii mari, aceasta "repriza" a cazarilor a fost cea mai prost organizata din toate cele pe care le-au prins pina acum: "Este mult prea multa birocratie. La noi la facultate, lucrurile s-au miscat repede, de dimineata s-au stiut camerele, dar in Tirgusor este prapad acum in C4, singurul camin in care trebuie sa plateasca toata lumea taxa", a declarat Tiberiu Cirlig, in anul V la Fizica. Tarifele de cazare ridicate, percepute in avans pe doua luni si incarcate cu taxa de rulment, au pus sare pe rana, facindu-i pe multi studenti, cu nervii si asa intinsi la maxim de atita asteptare, sa explodeze. Suma de peste un milion de lei pe care au fost nevoiti s-o scoata din buzunar i-a pus pe multi in incurcatura: "Sper sa pot sa platesc doar o parte din suma si sa dau restul duminica sau luni, cind ma intorc de acasa. N-am stiut ca trebuie sa platesc cazarea pe doua luni", a spus Carmen Scutelnicu, studenta la Litere, in ingramadeala din corpul A, in care nu puteai sa mai arunci un ac, darmite sa treci. "Daca este sa calculezi pretul pe luna al unei camere de cinci persoane ajungi la peste un milion jumate. Mai pui ceva si stai confortabil intr-un apartament", spunea profund nemultumita o colega a acesteia.
Oferta cazarilor la negru a crescut in acelasi ritm cu cererea
Cu toate ca taxele au crescut mult fata de ultimul semestru, locurile de cazare in camin sint cautate cu interes, iar preturile la negru au crescut in acelasi ritm cu solicitarile. In toate campusurile din Copou, un loc la negru costa o suta de dolari sau inca pe atit daca cel care il vinde are gratuitate ca fiu de cadru didactic. In "Tudor" sint valabile aceleasi tarife pe sub mina pentru caminele T17, T9 si T10. Pentru caminele T1-T8, unde camerele sint de doua persoane, un loc de cazare poate fi "procurat" cu ceva noroc la 150 de dolari. Atit in "Tudor", cit si in Copou, asa cum spun studentii, cele mai multe "contracte" de vinzare-cumparare vor fi probabil incheiate incepind de astazi, dupa ce apele se vor mai linisti si riscul de a fi prinsi va mai scadea.
Cauza debandadei este greu de gasit in lantul birocratiei
Birocratia mult mai mare decit in alti ani, acuzata de studenti, a fost recunoscuta si de profesori. Acestia sustin insa ca in conditiile cresterii substantiale a numarului de studenti, sansele de a elimina haosul este minim. Prorectorul cu strategia universitara de la "Al.I.Cuza", prof.dr. Toader Jucan, considera ca o posibila solutie ar fi totusi aceea a cazarilor defalcate pe facultati si zile: "Ar trebui ca fiecare facultate sa se cazeze in zile diferite. Atunci cred ca s-ar mai imputina un pic aglomeratia", spune prof.dr. Toader Jucan. Insa chiar si asa, adauga acesta, de frica de a pierde locul de cazare, studentii ar veni cu totii din prima zi: "Tot joi ar veni cu totii, chiar daca ar putea la fel de bine sa se cazeze si vineri sau simbata, pentru ca le-ar fi frica. Aceasta problema n-ar exista daca ar fi locuri suficiente", spune prorectorul Jucan.
Prodecanul cu problemele social-studentesti de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, prof.dr. Emil Maxim, considera ca in acest an "defectiunea" a existat doar la nivelul complexelor studentesti, unde a functionat un singur punct de incasare a taxelor: "La ora 12.00, cei care s-au ocupat cu cazarea la secretariatul nostru deja nu mai aveau ce face", spune prodecanul Emil Maxim, considerind ca, in perspectiva, listele de cazare ar trebui facute din timpul verii. De aceeasi parere este si prof.dr. Stefan Afloroaiei, decanul Facultatii de Filosofie. "Ar trebui sa avem mai din timp repartizarea pe facultati. Noi am afisat abia la ora 14.00 listele de cazare pentru ca am primit foarte tirziu de la Serviciul cu Probleme Studentesti dosarele sociale", spune decanul Stefan Afloroaiei. "Sint sigur ca daca am avea 500 de studenti cu drept de cazare si 500 de locuri, studentii nu ar veni nici macar cu o ora inainte", spune acesta precizind ca la facultatea pe care o conduce, doar jumatate din numarul integralistilor vor avea in acest an un loc in camin.
"In Germania, de exemplu, lucrurile stau cu totul altfel. Acolo studentii isi depun actele in iunie, este un serviciu care functioneaza toata vara. Cind vin studentii stiu in ce camin vor sta, in ce camera, nu asteapta dosarele sociale, nu tremura ca din doi doar unul va fi cazat, desi ambii au medii foarte mari", a incheiat prof.dr. Stefan Afloroaiei. (Mirela CORLATAN)

Comentarii