IPS Daniel: un mitropolit aflat mereu de partea puterii

miercuri, 14 iulie 2004, 23:00
3 MIN
 IPS Daniel: un mitropolit aflat mereu de partea puterii

Schisma in Biserica Ortodoxa Romana? Aceasta a fost intrebarea care s-a nascut ieri in mintea multor preoti din Mitropolia Moldovei si Bucovinei, aflind reactia mitropolitului Daniel fata de evenimentele de la Putna, de pe 2 iulie. Prin intermediul unui comunicat, acesta a tinut sa se distanteze de criticile extrem de dure aduse in ultimele zile autoritatilor de IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, si chiar de reprezentantii Patriarhiei. IPS Daniel, vazut de multi ca succesor al PF Teoctist, a facut astfel nota discordanta, multi sesizind abilitatea acestuia de a se situa totdeauna de partea celor care detin puterea politica, indiferent de coloratura.
Diplomatie sau oportunism politic?
„Unele deficiente de organizare locala nu pot fi imputate direct presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, si premierului Adrian Nastase care au participat, in calitatea pe care o detin, la acest moment solemn si sfint al poporului roman”, scrie in comunicatul emis de secretariatul centrului eparhial Iasi. Atitudinea IPS Daniel fata de evenimentele de la Putna, exprimata prin intermediul acestui comunicat, este in contractie cu cea a lui IPS Pimen, de care se distanteaza pentru prima data in mod public. Aceasta desi sustine ca „intelege supararea IPS Pimen si a Manastirii Putna in legatura cu unele excese de zel in asigurarea ordinii si pazei in incinta si in exteriorul ei”. De ce a considerat mitropolitul necesar sa contracareze cele spuse de IPS Pimen? La aceasta intrebare, unii preoti ieseni au gasit ca raspuns sustinerea politica pe care IPS Daniel incearca sa o obtina in privinta unor chestiuni concrete, privind recuperarea unor terenuri. Coroborata cu vizitele pe care toti ministrii care trec prin Iasi le fac la resedinta lui IPS Daniel, acesta a ajuns sa fie suspectat chiar de credinciosi de oportunism politic. Dovada ar sta si clipul electoral in care in urma cu patru ani acelasi IPS Daniel aparea alaturi de Mugur Isarescu, pe atunci premier.
„Manastirea Putna se afla in fata unui real pericol”
Pentru a nu lasa loc interpretarilor, Mitropolia a adus si argumente care sa-i sustina opinia fata de cele intimplate la Putna. „Masurile de securitate care s-au luat la Putna au fost justificate prin faptul ca manastirea se afla in fata unui real pericol. Am informatii ca au fost gasite asupra unor persoane 20 de cutite mari si sprayuri paralizante”, spune arhimandritul Timotei Aioanei, exarhul cultural al Arhiepiscopiei Iasilor. In plus, acesta considera ca masurile de securitate erau justificate prin respectul pe care sintem datori sa-l aratam alesilor poporului. „Un bun exemplu in acest sens a fost dat la funeraliile presedintelui Austriei, care desi a fost criticat a fost inmormintat intr-un mod extrem de civilizat si frumos”, adauga parintele Timotei, invocind in sprijinul atitudinii Mitropoliei si, implicit al masurilor extreme de securitate luate de SPP, recentele atentate de la Madrid, precum si pe cele ce au avut loc de-a lungul vremii in Israel, unul indreptat in urma cu citiva ani chiar impotriva patriarhului de acolo. Desi de cu totul alta natura, atitudinea Mitropoliei se incadreaza in curentul deschis de ministrul Razvan Theodorescu referitor la IPS Pimen. „Declaratiile IPS Pimen sint un amestec de minciuna, dezinformare, totala candoare si manipulare”, a criticat acesta, Laurentiu Tanase, secretarul de stat pentru Culte vorbind chiar despre „frustrarile IPS Pimen”. Daca IPS Daniel a fost intotdeuna atent fata de politicienii care participa la diferite ceremonii religioase, IPS Pimen a fost necrutator cu acestia.
Pozitia luata fata de evenimentele de la Putna – unde credinciosii nu au fost primiti in biserica, in conditiile in care aceasta a ramas pe jumatate goala in timpul slujbei de pe 2 iulie – este considerata a avea bataie lunga pentru IPS Daniel. Administrativ, IPS Pimen ii este subordonat, desi canonic se afla pe aceeasi treapta ierarhica, ambii conducind cite o eparhie. Atacurile dure la adresa puterii au facut ca aceasta sa cistige un mare capital de simpatie in rindul credinciosilor, lucru care l-a pus in garda pe IPS Daniel, sustin surse din Mitropolie. Cei care il privesc cu un ochi critic pe mitropolit invoca in sprijinul lor si marginalizarea in ultimii ani a PS Calinic Botosaneanul, episcopul vicar de Iasi. Si opinia contradictorie exprimata in raport cu IPS Pimen, si „mazilirea” PS Calinic ar fi avut un singur scop. Acela de a detine un monopol de imagine in BOR in zona Moldovei si de a-si spori astfel sansele de a ajunge patriarh. (N. Manoliu)

Comentarii