La citeva sute de blocuri, apa calda si incalzirea va fi produsa in boxa de la subsol

luni, 24 noiembrie 2003, 00:00
2 MIN
 La citeva sute de blocuri, apa calda si incalzirea va fi produsa in boxa de la subsol

O parte dintre blocurile din oras vor avea punct termic la scara pina in primavara. De fapt, este vorba de module termice, un fel de puncte termice in miniatura. Fiecare modul va deservi cite un bloc, la care apa calda si caldura vor fi primite la o calitate mult mai buna decit la celelalte blocuri. Locatarii norocosi vor fi cei care locuiesc in blocuri aflate in imediata vecinatate a magistralelor CET. „Proiectul va fi demarat in primavara anului viitor”, a aratat Constantin Ciofu, directorul Uzinei de Furnizare a Energiei Termice (UFET), fosta RADET, din cadrul CET.
Cum functioneaza un modul termic
Principiul dupa care vor functiona modulele este destul de simplu. In acest moment, atit caldura, cit si apa calda sint produse in centrala termica, de unde ajung la locatari prin retelele termice. Cind locatarii nu consuma apa calda, aceasta sta pe conducta si se raceste. In consecinta, primul locatar care va deschide robinetul va primi apa caliie sau aproape rece. Aplicind sistemul modulelor termice, aceasta problema dispare. In modul intra conducta de apa rece, conectata la niste vane. In momentul in care un locatar deschide robinetul de apa calda, vanele din modul se deschid, in ele intra apa rece si, datorita sistemelor de schimbatoare de caldura, aceasta este incalzita pe loc si trimisa spre consumator. Practic, locatarii pot alege singuri temperatura la care vor sa primeasca apa calda pe scara. De asemenea, prin modul vor trece si tevile de tur si retur pentru incalzire. Si in cazul acestora exista dispozitive de reglare a temperaturii. In plus, modulele fiind legate la magistralele de agent termic si foarte apropiate de acestea vor fi eliminate definitiv pierderile. „Acest sistem prezinta multiple avantaje: modulele dispun de contoare proprii, serviciile sint de o calitate foarte buna, iar costurile de achizitie a modulelor sint scazute”, a spus Ciofu. Astfel, un modul ar costa in jur de 50 milioane lei.
Primele module se vor pune la blocurile pe linga care trec magistralele CET
Seful UFET a aratat ca se vor face liste cu blocuri la care vor fi montate module termice. La aceste imobile, nu vor mai fi montate in iarna aceasta gigacalorimetre. Motivatia este ca modulele contin deja acest tip de contoare. „Modulele sint dotate atit cu contoare de apa rece, cit si cu contoare de agent termic”, a spus Constantin Ciofu. De asemenea, subordonatii sai lucreaza la lista cu blocurile care vor fi dotate cu „puncte termice” in miniatura. „Practic, este vorba de scarile care sint foarte aproape de magistralele de agent termic care vin de la CET. Astfel, singura investitie adiacenta la module va fi «inteparea» modulelor la magistrale prin tevi dimensionate pentru necesarul imobilului respectiv”, a explicat directorul UFET. In acest moment este in lucru montarea a 12 module termice la blocuri care au apartinut pina de curind „Termo-Gaz”, societate inghitita de CET. „Din probele de pina acum, reiese ca solutia aceasta poate sa dea rezultate foarte bune”, a incheiat Ciofu. (C.P.)

Comentarii