Liberalii ieseni, pocniti in crestet de Radu Campeanu

marți, 28 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Liberalii ieseni, pocniti in crestet de Radu Campeanu

Relu Fenechiu parea absolut sigur ca va intra in Parlament, pozitia doua pe lista PNL la Camera Deputatilor fiind considerata elibigila din start. In ultimii patru ani, PNL s-a afirmat pe scena politica ieseana ca unul din cele mai importante partide, ajungind la un moment dat sa fie considerat a doua forta politica din judet. Toate sondajele de opinie creditau PNL cu cel putin 11% din voturi. Cu acest procentaj, PNL avea asigurate doua locuri de deputat. Unul din ele urma sa apartina lui Relu Fenechiu, om de afaceri din tabara liberala. Stiindu-se cu mandatul de deputat in buzunar, Fenechiu a contribuit cu aproape un miliard de lei la campania electorala a PNL. Toti acesti bani s-au dus insa pe apa simbetei deoarece nimeni nu s-a gindit ca Fenechiu va face campanie electorala unui alt partid cu banii sai. Fiecare afis al PNL pe care l-a platit Fenechiu a reprezentat practic o reclama gratuita pentru PNL-Cimpeanu. Socul pentru liberali a venit luni la prinz, dupa centralizarea majoritatii voturilor exprimate. S-a constatat atunci ca PNL obtinuse cu 5 procente mai putin decit anticipase. Din doua locuri de deputat, PNL nu mai obtinea astfel decit unul. Singurul beneficiar din cadrul PNL al banilor investiti de Fenechiu devenea astfel Adrian Mogos, a carui contributie la campania liberala a fost zero.
Mogos a fost practic inexistent in timpul campaniei electorale. Considerat mai vulnerabil, el a fost tinut in umbra de partid. In ultimele doua luni, Mogos nu a participat la nici o dezbatere publica din partea PNL, in locul sau fiind delegati alti membri ai partidului. Cu toate acestea, el a fost ales deputat intrucit a fost plasat pe primul loc pe lista electorala.
Cea mai mare surpriza pentru staff-ul liberal a constituit-o insa rezultatul incredibil obtinut de PNL-Cimpeanu. Desi putina lume a auzit vreodata de acest partid, iar campania sa electorala nici nu a existat, PNL (C) a reusit totusi sa obtina peste 2,5% din voturile iesenilor. Partid de buzunar inca de la fondarea sa, PNL (C) nu s-a vazut niciodata pe scena politica ieseana. Singura sa realizare a fost obtinerea unui loc de consilier judetean acum patru ani, in persoana lui Aurel Stan, care nu s-a remarcat insa prin nimic in cadrul Consiliului Judetean. In actuala legislatura, PNL (C) nu mai beneficiaza nici macar de aceasta reprezentare minima.
Totusi, acest partid a reusit sa obtina la Camera Deputatilor o jumatate din voturile PNL, respectiv 10.197 de voturi, fata de 20.397 cit a obtinut PNL. Principala explicatie a acestui rezultat deosebit de bun pentru un partid necunoscut publicului consta in sigla sa electorala extrem de asemanatoare cu cea a PNL. Daca PNL si-a ales ca sigla o sageata ingrosata, indreptata spre dreapta-sus si inscrisa intr-un patrat, PNL (C) si-a ales o sigla aproape identica. Aceeasi sageata, doar ceva mai subtire si aceeasi directie. Singura diferenta a reprezentat-o faptul ca in cazul siglei PNL (C) sageata nu era inclusa intr-un patrat, ci intr-un cerc.
PNL a contestat aceasta sigla, dar Curtea Suprema de Justitie a respins actiunea. "Noi am contestat sigla cu care s-a inscris PNL (C). Curtea Suprema insa a decis altfel. Ce era sa facem? Daca am fi schimbat noi sigla, PNL (C) ar fi copiat-o din nou", a declarat Dan Carlan, consilier municipal al PNL. Decizia Curtii este cu atit mai surprinzatoare cu cit intentia
PNL (C) de a copia sigla PNL este evidenta. La alegerile locale din vara, sageata de pe sigla PNL (C) a fost mult mai subtire. Schimbarea a intervenit abia la inceputul campaniei electorale pentru alegerile generale de duminica.
Alt ghinion al liberalilor a avut loc la tragerea la sorti pentru ordinea pe buletinele de vot. Atit la buletinele pentru Camera Deputatilor, cit si la cele pentru Senat, PNL-Cimpeanu a fost plasat inaintea PNL. Foarte multi dintre alegatorii liberali s-au oprit la prima sigla, cea a PNL (C) si au stampilat-o pe aceasta. Unii au introdus buletinele in urna asa cum erau, fara sa-si dea seama ca de fapt votasera un alt partid decit cel dorit. Cele mai multe dintre cele 10.000 de voturi ale PNL (C) s-au datorat unei astfel de erori. Alti alegatori au rasfoit in continuare buletinul de vot si au constatat greseala facuta. Acestia au preferat sa mai stampileze inca o data buletinul, de data aceasta in dreptul siglei PNL. Ei au preferat sa-si anuleze votul decit sa beneficieze de el un alt partid. Nu mai putin de 8.200 de cetateni au procedat astfel pentru Camera Deputatilor si alti 7.200 pentru Senat. Aceasta ipoteza este sustinuta in bloc de candidatii PNL. "Uitati-va la cele 10.000 de voturi de la Camera Deputatilor pe care le-au obtinut cei de la PNL (C). Acolo este mandatul meu", a exclamat exasperat Relu Fenechiu. "Ma surprinde enorm rezultatul pe care l-a obtinut PNL (C). Am fost efectiv furati. Spuneti, cine a votat cu PNL (C)?", s-a intrebat Adrian Mogos cind a constatat rezultatele incredibile ale scrutinului.
Marele perdant al alegerilor ramine astfel Relu Fenechiu si partidul care l-a propus – PNL. La Camera Deputatilor, PNL a obtinut 20.397 de voturi, iar 8.211 au fost anulate pentru ca erau stampilate dublu. La acestea se pot adauga si cele 10.197 de voturi obtinute de PNL (C). In total, PNL ar fi trebuit sa obtina aproape 40.000 de voturi pentru Camera Deputatilor si sa trimita doi deputati in Parlament. In loc de aceasta, PNL Iasi va fi reprezentat de unul singur. La Senat, PNL a obtinut 23.505 voturi, iar 7.214 au fost anulate din motivul prezentat mai sus. Cu tot cu cele 9.612 voturi "obtinute" de PNL (C), ar fi fost peste 40.000, iar Mircea Cinteza ar fi fost senator de Iasi. Daca alegerile ar fi fost corecte. (Gabriel GACHI, Alexandru ZANOAGA)

Comentarii