Marinarii rusi de pe submarine vor bea vin rosu facut la Iasi

marți, 18 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Marinarii rusi de pe submarine vor bea vin rosu facut la Iasi

Marinarii de pe submarinele rusesti vor bea in fiecare zi cite un pahar de vin rosu produs la Iasi. Vinul va fi livrat de "Vinia" SA. Firma ieseana a cistigat un contract pe trei ani cu administratia rusa. Directorul societatii, Vasile Babusanu, nu a dorit insa sa dea publicitatii suma si cantitatea care fac obiectul contractului. Acesta a fost incheiat prin intermediul unei firme din Rusia, clauzele contractuale prevazind mentinerea lor secreta.
"Deocamdata avem un contract pe trei ani pentru livrarea de vinuri rosii. Nu pot face publica suma si cantitatea pentru care a fost incheiat contractul", ne-a declarat Babusanu. Vinul este folosit de catre marinarii rusi deoarece in aceasta tara este considerat aliment, avind proprietati nutritive. Cantitatea zilnica pe care o va consuma fiecare marinar aflat in misiune va fi de 250 de grame.
Gerurile vor compromite o parte din recolta
Gerurile care s-au abatut asupra Iasului in aceasta iarna au afectat suprafete intinse de vie din judet. S-ar putea ca pe 400 de hectare de vita apartinind SC "Cotnari" SA, din cele 1300 aflate pe rod, sa nu se produca nici un bob in acest an. De asemenea, gerul a afectat si o parte din suprafetele de vita apartinind societatii "Vinia". Cele mai mari pagube s-au inregistrat la baza pantelor cultivate cu vita de vie. Aici, 50% din mugurii de pe o coarda de vita de vie au fost distrusi.
Dupa cum sustine Neculai Carja, directorul SC "Cotnari", pe acesta suprafete s-ar putea sa nu se produca mai nimic. "Peste 50% din ochii (n.r.-mugurii) vitei, situata in prima treime a pantei au fost distrusi. In celelalte doua treimi situatia este mai buna, fiind distrusi de ger numai 20-30% dintre ochi. Aceasta inseamna ca pe cele 400 de hectare aflate in prima treime a pantei este posibil sa nu se produca nimic, iar pe restul productia de struguri sa fie foarte putin afectata", ne-a explicat Carja.
In total, directorul SC "Cotnari" prevede ca anul acesta productia sa fie de 5-6.000 de kilograme la hectar. Anul trecut, societatea ieseana a inregistrat o productie de struguri de 7.000 de kilograme la hectar. Din cauza gerurilor care s-au abatut asupra Iasului se preconizeaza o scadere a productiei cuprinsa intre 15-40%.
Si o parte dintre suprafetele cultivate de catre "Vinia" SA au fost afectate de catre ingheturile din aceasta iarna. "Din 10 ianuarie am inceput sa facem teste, sa vedem care a fost efectul frigurilor din decembrie. La baza pantelor au fost distrusi aproximativ 20-30% din ochi. Productia de struguri de anul acesta sigur va fi afectata, dar nu pot facem o estimare numai pe baza cifrelor pe care le detin in prezent", ne-a aratat Babusanu.

Va creste pretul vinului
Aceeasi situatie este intilnita si in alte zone ale tarii. Astfel, un studiu efectuat de catre "Vitis" Panciu arata ca mugurii de vie au fost compromisi in procente semnificative. Valentin Popescu, presedintele asociatiei spune ca au fost cazuri cind, pe cinci corzi au fost gasiti doar patru ochi buni. Aceasta va conduce la pierderi de jumatate din productie. Din cauza pierderilor mari de ochi cauzate de gerul naprasnic din luna decembrie si ianuarie, specialistii din Panciu considera ca, in acest an, combinatele vor cumpara de la producatori litrul de vin cu 12.000 de lei, fata de 5.500 – 6.000 de lei anul trecut.
Unde se beau vinurile romanesti ?
Potrivit statisticilor Asociatiei Importatorilor si Exportatorilor de Vin, exporturile Romaniei au ajuns la 39.472 tone in 2001, ceea ce a insemnat o usoara revenire fata de anul 2000, cind volumul cantitativ al exportului a fost de 25.351 de tone, principalele destinatii la export fiind Germania (17.382 tone 44,21% din totalul exporturilor, din punct de vedere valoric), Republica Moldova (5.030 tone – 7,16%), Franta (2.232 tone – 3,17%), Japonia (1.532 tone – 4,48%) si Marea Britanie (1.427 tone – 8,54%). Importurile au consemnat un regres cantitativ, de la 1.310 tone in 2000 la 693 tone in 2001. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii