Mascarada la privatizarea IAS Bucium

miercuri, 03 aprilie 2002, 23:00
5 MIN
 Mascarada la privatizarea IAS Bucium

Lovitura de teatru in privatizarea "Agroindustriala Bucium". Oferta depusa de Asociatia Salariatilor societatii, condusa de fostul director Eogen Sandu, la Agentia Domeniilor Statului, a fost acceptata. Aceasta inseamna ca, in cel mult 10 zile, ar trebui semnat contractul de vinzare-cumparare. Numai ca o Ordonanta Presedintiala, emisa de Curtea de Apel Iasi, a blocat pentru moment semnarea contractului. Desi cei implicati refuza sa precizeze cu exactitate suma cu care a fost adjudecat fostul IAS, aceasta s-ar situa in jurul a 8 miliarde de lei.
In ultimele luni, fostul IAS a fost in centrul unui urias scandal, fostul director Eogen Sandu, impreuna cu echipa sa, fiind acuzati ca au devalizat "Agroindustriala Bucium". De altfel, aceste acuzatii au fost confirmate de inspectorii Curtii de Conturi, care l-au acuzat pe Sandu de gestiune frauduloasa. In timpul controlului efectuat de Curte, privatizarea societatii a fost blocata, in asteptarea concluziilor raportului intocmit de inspectori. Imediat dupa incheierea controlului, privatizarea a continuat nestingherita. Desi directorul societatii a fost schimbat, Sandu fiind inlocuit cu Viorel Ralea, nici nu s-a asteptat ca acesta din urma sa preia sefia PAS-ului. Vinerea trecuta a fost depusa la ADS oferta finala privind preluarea fostului IAS, oferta care a fost acceptata ieri de Consiliul de Administratie al ADS.
A fost contestat modul in care a fost angajat Panaite la "Bucium"
Numai ca semnarea contractului, ce ar trebui sa aiba loc in conditii obisnuite in cel mult 10 zile, a fost blocata de o Ordonanta Presedintiala emisa de Curtea de Apel Iasi. Ea a fost initiata de un membru al PAS-ului, care a contestat modul in care principalul investitor al PAS-ului, Daniel Panaite, a intrat in societate. Acesta a fost angajat anul trecut cu putin timp inainte ca Asociatia Salariatilor sa intre in cursa pentru cumpararea fostului IAS.
"Salariatii de la «Bucium» au cumparat astazi (n. r. ieri) fostul IAS. Chiar daca nu au fost facute schimbarile necesare dupa controlul Curtii de Conturi, am preferat sa mergem inainte. Nu vom permite ca nimeni din PAS sa detina peste 51%. Chiar daca acum Panaite detine aproape 60%, in viitor nu i se va permite sa mai vina cu bani in PAS, astfel ca procentul sau va urma sa se micsoreze treptat, pe masura ce se achita ratele. Daca domnul Panaite are ginduri ascunse, se poate ajunge chiar si la inlaturarea lui din PAS", a spus prefectul Corneliu Rusu Banu, fara a preciza concret cum ar putea fi acesta indepartat din PAS.
Daniel Panaite, actionar impreuna cu fratele sau la firma "Moldotrans Auto", a fost angajat si introdus in PAS cu aprobarea fostului director, Eogen Sandu. "In prezent detin 58% din PAS. Nu am informatii despre ce s-a intimplat la Bucuresti, daca oferta a fost sau nu acceptata. Oricum, valoarea acesteia a fost de peste 8 miliarde de lei", ne-a spus Panaite. Referitor la cele declarate de prefectul Rusu Banu, cum ca nu ar fi exclusa o indepartare a sa din PAS, acesta ne-a declarat ca "totul este posibil".
Stocurile sint de 10 ori mai mari decit pretul de cumparare
Actualul director al societatii, Viorel Ralea, spune ca "din cite stiu, nu exista un contract incheiat intre Daniel Panaite si PAS. Pe 18 aprilie va avea loc o sedinta a PAS-ului, in care voi fi numit presedintele acestuia. Indiferent de citi bani a depus, domnul Panaite nu va detine majoritatea in PAS". Ralea ne-a mai declarat ca stocurile de la "Agroindustriala Bucium" se ridica in prezent la 300 de vagoane de vin, in valoare de 33 miliarde de lei, la care se adauga cele din vinoteca, in valoare de 45 miliarde lei.
Senatorul Ion Solcanu, seful filialei Iasi a PSD, este totusi multumit ca "fostul IAS Bucium a fost cumparat de un iesean". Faptul ca un membru PSD, Eogen Sandu, acuzat de inspectorii Curtii de Conturi de gestiune frauduloasa, participa la privatizarea firmei din functia de presedinte al PAS-ului, nu i se pare un lucru deloc important. El crede de asemenea ca modul in care Daniel Panaite a fost angajat la "Agroindustriala Bucium", cu putin timp inainte de depunerea ofertei de privatizare, prezinta putina importanta. (C. PAVEL)
$ "Moldovenii sint mai relaxati decit ceilalti romani"
Spune seful delegatiei UE in Romania. Pentru a face fata cu succes integrarii europene, iesenii trebuie sa mizeze pe atuurile judetului, mai spune el
"In viitorul apropiat, Iasul se va confrunta cu multiple provocari pentru ca Moldova va constitui granita de est a Uniunii Europene", a spus, ieri, la Iasi, intr-o conferinta de presa, Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania. Pentru Scheele, aderarea Romaniei la UE va antrena o serie de "schimbari dramatice" ce vor viza, in special, agricultura, industria si serviciile publice. Referindu-se strict la Iasi, comisarul UE a afirmat ca, in perspectiva aderarii, iesenii vor trebuie sa mizeze pe atuurile judetului – universitate, mediu academic, multi specialisti in domeniul IT. Scheele a apreciat insa ca nu toti cetatenii Romaniei sint pregatiti pentru integrarea in Uniunea Europena, afirmind chiar ca doar unul din trei romani detine intr-adevar informatii suficiente despre UE.
Lui Scheele i s-a parut ca moldovenii si iesenii sint mai "relaxati" decit ceilalti romani – "in sens pozitiv", a tinut sa precizeze oaspetele european -, dar acest lucru nu este vazut ca un obstacol in calea integrarii. Dimpotriva, pe parcursul vizitei la Iasi, seful Delegatiei Comisiei Europene a avut de spus numai lucruri bune despre cele vazute aici. In opinia lui Jonathan Scheele, studentii ieseni "reprezinta viitorul Romaniei", RAJAC Iasi este "un serviciu public eficient, care vine in intimpinarea nevoilor cetatenilor", iar tiganii din judet "au inceput sa fie integrati cu succes in comunitate". Doar despre "Fortus", oaspetele european a spus ca se afla intr-o "perioada critica", dar pina si acestei intreprinderi i-a prezis un viitor bun daca va fi privatizata "cum trebuie".
Referindu-se la diferitele proiecte derulate la Iasi pe banii Uniunii Europene, Scheele a spus: "Sint multumit de modul in care au fost cheltuiti banii", si a anuntat ca si alte poiecte iesene se vor bucura de atentia UE. Printre acestea, ar putea fi si realizarea zonei cargo de la Aeroportul Iasi. (C.O.)

Comentarii