Nerusinarea lui Dumitru Obriste

joi, 27 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Nerusinarea lui Dumitru Obriste

Pentru ca au deturnat acum un an miliarde de lei din bugetul judetean spre buzunarul propriu, functionarii de la DADJ sint rasplatiti in prezent, luna de luna, cu salariu de merit. In luna iunie, Politia Economica a finalizat dosarul DADJ, inaintindu-l procurorilor cu recomandarea de trimitere in judecata a 30 de angajati. Dintre acestia, 26 sint functionari la DADJ, printre ei numarindu-se inca sefii de servicii si de birouri, care ocupa confortabil aceleasi posturi caldute si primesc pe deasupra si salarii de merit. Autorul acestei incredibile decizii este directorul DADJ, Dumitru Obriste, demn urmas al lui Silvian Ciuta. Obriste s-a trecut bineinteles in capul listei de salarii de merit si i-a tratat cu aceleasi onoruri si pe subordonatii sai. Din ianuarie 2000, de la instalarea sa in functie de catre Vladimir Tanasoiu, vechiul sau amic, directorul DADJ a dat premii salariatilor in fiecare luna, sugerind astfel ca Directia sa reprezinta un fel de speranta la nivel mondial in domeniul administrarii drumurilor judetene.
Asa-i obiceiul la bugetari
Obriste a urmat o regula nescrisa aplicata cu sfintenie de sefii administratiei publice locale: orice sef primeste, luna de luna, salariu de merit, indiferent daca are sau nu performante. Doar daca este sanctionat intr-o luna i se taie salariul de merit, care reprezinta o majorare de aproximativ 20% a salariului de baza. La acesta se adauga indemnizatia de conducere, sporul de vechime, rezultind in final o suma care depaseste 5 milioane de lei pe luna.
La DADJ, in loc sa fie dati afara dupa ce s-a dovedit ca au invirtit cu lopata deconturi fictive, functionarii au ramas pe aceleasi posturi, ba mai mult, au primit si salarii de merit. Directorul Obriste a considerat ca, in felul acesta, functionarii din subordine merita sa fie reabilitati.
Desi are doar 65 de subordonati, Obriste ridica un salariu de director de regie autonoma. La salariul de baza de 3.393.000 lei, Obriste mai primeste indemnizatie de conducere de 1.696.500 lei, salariu de merit de 763.425 lei si spor de vechime de 1.463.231 lei. Adunind aceste sume, rezulta un salariu lunar de 7.316.156 lei, comparabil cu salariul brut al primarului Iasului.
Mihai Joandrea, seful Serviciului Proiectare, a carui semnatura s-a aflat pe dosarul licitatiei fictive de la Bordea, incaseaza un salariu de merit de 639.198 lei si indemnizatie de conducere de 932.120 lei, ridicind un salariu lunar de 6.125.360 lei. Romeo Stoica, sef Serviciu Programare si Urmarirea Productiei, incaseaza lunar 5.116.368 lei, in care este inclus salariul de merit de 580.306 lei si indemnizatie de conducere de 869.710 lei. In calitate de sef de santier la Bordea, a raportat lucrari neexecutate de firma "Ilcons". Dupa efectuarea controlului Serviciului CFG din cadrul Consiliului Judetean, Stoica a primit o amenda de 400.000 lei. Antoneta Manolache, a fost transferata din functia de gestionar la Serviciul Aprovizionare pe un post de subiniginer la Serviciul Tehnic. Avind in buzunar cheile de la magazie, gestionara DADJ a semnat majoritatea actelor de predare-primire a pieselor de schimb de la autoturisme, inexistente in dotarea Directiei. In acest moment, ea ridica un salariu de 2.890.000 lei. Mihaela Antinia si-a mentinut postul de casiera, cu toate ca a numarat numai intr-o singura luna deconturi fictive de 22 milioane lei soferului Dorel Lucaci.
Cercetati pentru un pomelnic de infractiuni, dar cu salarii de merit
In functie de ilegalitatile comise, functionarii DADJ au fost cercetati penal, sub acuzatia de fals intelectual, uz de fals, inselaciune, gestiune frauduloasa, neglijenta in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, delapidare, fals material in inscrisuri oficiale, inselaciune, dare de mita.
Din ianuarie 1998 pina in 30 aprilie 1999, masinile de serviciu ale Directiei au consumat benzina in valoare de 537.094.971 lei. Un Espero, o Dacia si doua ARO au consumat in 15 luni 77 tone de benzina. La acestea s-au adaugat chitante false de cazare la hoteluri, deconturi fictive pentru piese de schimb, reparatii de sute de milioane de lei. La autoturismul Espero, aproape in fiecare zi s-a cumparat cel putin cite o piesa noua.
Jaful nu s-a oprit aici. La putin timp dupa ce a fost instalat director la DADJ, Dumitru Obriste a eliberat din casierie suma de 178 milioane lei pentru renovarea a trei birouri. Firma aleasa de acesta, fara nici un fel de selectie de oferta a fost "Ilcons", aceeasi care a cistigat o licitatie inexistenta de 600 milioane lei pentru executarea unor chesoane la Bordea. Obriste a continuat traditia predecesorului sau, Silvian Ciuta. El nu a avut nici un fel de ezitari in alegerea firmei care urma sa construiasca o vila la Breazu pentru fostul presedinte al Consiliului Judetean, Vladimir Tanasoiu. Probabil, din acest motiv, seful si prietenul sau de o viata a considerat ca merita sa primeasca un salariu cuvenit unei functii importante din administratie. (Fanica DUMITRASCU)

Comentarii